Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przegląd w nowym wydaniu... Kto już był ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Karasik jeśli jeździsz dużo w mieście to może tak wyjść. Po przedmuchaniu wydechu będzie znowu ok. A jak nie to w łatwy sposób można podnieść normę zadymienia w autach do roku  produkcji 2008 na  3.0 a w młodszych do 1.5. Jak mi się będą czepiać to tobie tego myka i diagnosta nie ma prawa się przyczepić ani policja ani nikt inny :banan:

Opublikowano
3 godziny temu, Karasik2 napisał:

A lampy badane były chyba 20min stwierdzono że powinny być spryskiwacze po nie!!

A jaśniej czyli tak by Polak zrozumiał ???

Opublikowano
A jaśniej czyli tak by Polak zrozumiał ???
Zmieniłem H7 na LED z przodu wobec czego diagnosta stwierdził że muszą być w zderzaku spryskiwacze pod nie a ja nie mam.
No ale po dyskusji i przebadaniu odpuścił temat

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W mojej okolicy jeszcze nigdy nikt mi nie sprawdzał spalin przed zmianami, ciekawe jak będzie teraz. Dajcie znać jak wypadają pomiary TDI bez kata ;)

Edytowane przez Undisclosed

Opublikowano
  • Autor

No ja już po. Miałem w sumie fuksa, bo system się wykraczył. Ale zapytałem czy by przeszedł przegląd, to powiedział, że jeśli tylko by wyszła poprawna analiza spalin to bez problemu :P:P:P Zeskanowali tylko dowód, żeby później móc wbić w system... 

Co do spalin w TDI, ciekawe jakby przed przeglądem, dać EGR na krótko z podciśnienia by cały czas był na maks otwarty ? ? ? 

Opublikowano

Bez dpf zmieści się emisja spalin w euro4?

Opublikowano
Bez dpf zmieści się emisja spalin w euro4?
Ja mam DPF i miałem 0.9 a norma 0.5
W przyszłym roku ma być 0.3

Opublikowano
2 godziny temu, Karasik2 napisał:

Ja mam DPF i miałem 0.9 a norma 0.5
W przyszłym roku ma być 0.3

0.3 ale dla nowych aut bo stare bez zmian. U mnie bez dpfa i egra 0.4 po przedmuchaniu na autostradzie norma 0.7. Będę musiał podjechać do kumpla na stację po tygodniowej jeździe tylko po mieście.  Ciekawe ile pokaże. 

Opublikowano

Cepik 2.0 w fazie " testów " w połowie WK rejestracja auta w ostatnich dniach nie była możliwa [emoji6] u mnie na stacji na szczęście wszystko się udało wdrożyć bez zgrzytów. Co do waszych obaw - co miało przejść przegląd bo jest sprawnym samochodem przejdzie i na nowych zasadach. Zmieniło się jedynie: zapłata przed badaniem ( wyjątek FVAT przelewowa), dokonanie weryfikacji pojazdu z bazą cepik przed badaniem, traktowanie kwestii formalnej tzn. omyłki w dowodzie względem CEP mogą zostać zakwalifikowane jako Usterka Istotna - wynik negatywny, do tej pory również jak ktoś nie dopełnił swojego obowiązku o wbiciu adnotacji HAK, GAZ mógł przejść badanie z wynikiem pozytywnym, od poniedziałku już niestety NEGAT. 

Co do sprawdzania spalin - w benzynie robimy analizę spalin a w dieslu pomiar zadymienia. Z doświadczenia wiem, że zadymienie wyjdzie kijowo jak auto przed badaniem sporo jeździło w mieście... Jak jest przegonione i motor zdrowy wszystko wychodzi cacy.

Zmieniłem H7 na LED z przodu wobec czego diagnosta stwierdził że muszą być w zderzaku spryskiwacze pod nie a ja nie mam.

No ale po dyskusji i przebadaniu odpuścił temat

popieram - z tym chińskim gównem które nie ma wyraźnej granicy światło cienia  i emituje światło powyżej 2000 lumenów od razu nokautuje UI - Negatyw . To tak oślepia, że głowa mała .

Opublikowano
7 godzin temu, talib1990 napisał:

do tej pory również jak ktoś nie dopełnił swojego obowiązku o wbiciu adnotacji HAK, GAZ mógł przejść badanie z wynikiem pozytywnym, od poniedziałku już niestety NEGAT.

jak mam to rozumieć?? Auto mi wyszło z fabryki z hakiem a ja przy rejestracji w Pl zapomniałem dodać w starostwie że ma hak i teraz co ??? (jeżdżę bez haka ale chciałbym kiedyś wbić dowodu )

Opublikowano
8 godzin temu, talib1990 napisał:

popieram - z tym chińskim gównem które nie ma wyraźnej granicy światło cienia  i emituje światło powyżej 2000 lumenów od razu nokautuje UI - Negatyw . To tak oślepia, że głowa mała .

z jedną uwagą nie mam chinńskich a niemieckie Osramy dedykowane za H7 i trzeba sieę wykłucać o swoje

podobno spryski pod xenon są obowiązkowe jeśli moc żarnika przekroczy 32W u mnie mają moc 25W

jednak dalej nie rozumiem z tymi spalinami mam DPF i rzeczywiscie dotoczyłem sie do stacji w korku wielkim ale zeby przekroczyło 2x normę?

8 godzin temu, talib1990 napisał:

o do sprawdzania spalin - w benzynie robimy analizę spalin a w dieslu pomiar zadymienia. Z doświadczenia wiem, że zadymienie wyjdzie kijowo jak auto przed badaniem sporo jeździło w mieście... Jak jest przegonione i motor zdrowy wszystko wychodzi cacy.

Edytowane przez Karasik2

Opublikowano
1 godzinę temu, adamFox napisał:

jak mam to rozumieć?? Auto mi wyszło z fabryki z hakiem a ja przy rejestracji w Pl zapomniałem dodać w starostwie że ma hak i teraz co ??? (jeżdżę bez haka ale chciałbym kiedyś wbić dowodu )

jedź na badanie dodatkowe HAK na stację - 35 zł. Z zaświadczeniem , Dowodem, Kartą Pojazdu do starostwa o wbicie do dowodu odpowiedniej adnotacji .

Opublikowano
33 minuty temu, Karasik2 napisał:

z jedną uwagą nie mam chinńskich a niemieckie Osramy dedykowane za H7 i trzeba sieę wykłucać o swoje

podobno spryski pod xenon są obowiązkowe jeśli moc żarnika przekroczy 32W u mnie mają moc 25W

jednak dalej nie rozumiem z tymi spalinami mam DPF i rzeczywiscie dotoczyłem sie do stacji w korku wielkim ale zeby przekroczyło 2x normę?

Po 1. Twój reflektor jest homologowany do żarówki Halogenowej ( HC, HR itd... ) nie  do źródła LED 

Po 2.  Źródło LED emituje powyżej 2000 lumenów a wtedy wyposażenie jak do xenonów ( spryski , samopoziom )

np. VAG w Fabii rozwiązał fajnie ten temat. Siedzi tam xenon D5s który emituje poniżej 2000 lumenów więc ani spryski ani samopoziom nie jest wymagany :) 

Co do urządzeń , wszystko na SKP ma legalizację , ale to nadal jest tylko urządzenie 

http://www.sunrise-phu.com.pl/forum/projekt/4.pdf tu masz wytłumaczone jak ma być wykonany pomiar.

Opublikowano

Rozumiem, że w niemczech prościej nie będzie jeśli chodzi o badanie spalin? Jeśli na benie mam korekty na lambdzie w okolicach 0 ana gazie +25 i błąd, że za ubogo to rozumiem, że nie mam szans przejść badania spalin? :D

Opublikowano

Fajne sprostowanie przez fachowca, który siedzi w temacie. Co do emisji spalin w moim przypadku zależy na jakiego diagnostę się trafi chyba, że jest już obowiązek pomiaru każdego auta? Przez ostatnie 10 lat raz tylko miałem mierzone spaliny i cały czas jadę na tą samą stacje diagnosta w ten dzień był nowy diagnosta bo go nie znałem. Co do tych wszystkich pomiarów Państwo Polskie chce wyeliminować stare samochody z kraju. Niech dadzą zarobić jak w Niemczech każdy nowym S7 będzie jeździł :) po drugie wiele aut na forum jest w lepszym stanie technicznym niż niejeden dwu latek z salonu :)

Opublikowano
23 minuty temu, luki19862121 napisał:

Fajne sprostowanie przez fachowca, który siedzi w temacie. Co do emisji spalin w moim przypadku zależy na jakiego diagnostę się trafi chyba, że jest już obowiązek pomiaru każdego auta? Przez ostatnie 10 lat raz tylko miałem mierzone spaliny i cały czas jadę na tą samą stacje diagnosta w ten dzień był nowy diagnosta bo go nie znałem. Co do tych wszystkich pomiarów Państwo Polskie chce wyeliminować stare samochody z kraju. Niech dadzą zarobić jak w Niemczech każdy nowym S7 będzie jeździł :) po drugie wiele aut na forum jest w lepszym stanie technicznym niż niejeden dwu latek z salonu :)

sprawdza się każde auto jak sam widzisz w teorii. Z ciekawości powiem , że mam w kanale takie czujniki CO, że badając hamulce na rolkach potrafi się rozedrzeć kiedy analiza jest w tyle ;) 

27 minut temu, HatefulEvil napisał:

Rozumiem, że w niemczech prościej nie będzie jeśli chodzi o badanie spalin? Jeśli na benie mam korekty na lambdzie w okolicach 0 ana gazie +25 i błąd, że za ubogo to rozumiem, że nie mam szans przejść badania spalin? :D

Szczerze ? Nie wiem jak jest w DE :)  co do wartości które podajesz to pewnie one są w ECU ja znam tylko parametr w analizatorze który powinien oscylować w okolicy 1 . Taka rozbieżność nakłania do wizyty u gazownika ;)

Opublikowano
1 minutę temu, talib1990 napisał:

Szczerze ? Nie wiem jak jest w DE :)  co do wartości które podajesz to pewnie one są w ECU ja znam tylko parametr w analizatorze który powinien oscylować w okolicy 1 . Taka rozbieżność nakłania do wizyty u gazownika ;)

1000km drogi do gazownika zmusza do odłożenia wizyty :D  kusiłoby mnie, żeby to samemu ogarnąć ale mam kabel do sterownika gazu za krótki; i dobrze bo gazownik mi zabronił ruszać map :D

Opublikowano

moje wg instrukcji Certyfikacja zgodna z przepisami ECE i homologacja IP

Żarówkami XENON D8S 25W 4200K

image.png

Opublikowano
2 minuty temu, Karasik2 napisał:

moje wg instrukcji Certyfikacja zgodna z przepisami ECE i homologacja IP

Żarówkami XENON D8S 25W 4200K

image.png

Zacznijmy od początku- jaką masz lampę , jakie miałeś ORYGINALNE źródło światła ?

Opublikowano
Zacznijmy od początku- jaką masz lampę , jakie miałeś ORYGINALNE źródło światła ?
Miałem H7 zwykle najzwyklejsze z poziomowaniem