Opublikowano 1 Grudnia 20178 l Witam. Wczoraj wieczorem zdarzył mi się taki przypadek, że po odpaleniu auta po chwili zapaliła się "choinka" na liczniku, tylna wycieraczka stanęła w połowie szyby, zaczęły wyświetlać się ikonki awarii, jak na załączonych fotkach, jedna po drugiej, cały czas ale z informacją, że można dalej jechać. Przeraziłem się okrutnie, pomyślałem, że może wysiada Komfort lub może BSG lub jeszcze inny sterownik. Porobiłem szybko fotki telefonem, nie mam kabelka. Oto one: Rano pojechałem do elektryka, który na szybko nie mógł zdiagnozować przyczyny. Były błędy: - sterownik elektroniki kolumny kierownicy - sterownik asystenta świateł drogowych - zacisk 15 - centralny sterownik systemu komfort - czujnik wilgotności powietrza - czujnik jakości powietrza - sterownik elektroniki kolumny kierownicy/brak komunikacji - czujnik kąta skrętu/brak komunikacji ale zauważył, że w bezpiecznikach po stronie pasażera nie ma w ogóle napięcia lewe czarne złącze z bezpiecznikami i podobnie w bagażniku po prawej stronie górna połowa czerwonego złącza (to te miejsca zaznaczone na czerwono) a dolna część ma napięcie normalnie. Zmostkował w bagażniku, tak, jak na zdjęciu - i napięcie powróciło wszędzie, ikonki awarii zgasły wykasował błędy i na razie jest po staremu, no ale to niestety dalej nie załatwia sprawy. I tu potrzebuję pomocy, podpowiedzi: co może rozłączyć napięcie pomiędzy stacyjką a tymi bezpiecznikami, które w tych dwóch miejscach nie miały napięcia. Czy jest gdzieś jakiś inny dodatkowy bezpiecznik, który akurat tam podawał napięcie i się po prostu przepalił, czy jakiś przekaźnik może, czy jeszcze coś innego!? Coś się stało pomiędzy stacyjką a złączami bezpieczników lub pomiędzy akumulatorem a tymi bezpiecznikami Sprawdziłem bezpieczniki na klemie PLUSOWEJ akumulatora i wszystkie są OK. Ewidentnie zanik prądu pomiędzy aku a bezpiecznikami w boczku bagażnika. Z akumulatora z klemy plusowej "+" idą, między innymi, dwa czerwone grubsze przewody właśnie w kierunku bezpieczników w prawym tylnym boczku. Czy ktoś ma może schemat elektryczny tej części, bo może jest jakiś element po drodze, który "padł" i nie podaje dalej prądu?! PILNE !!! Edytowane 6 Grudnia 20178 l przez tomasm64
Opublikowano 7 Grudnia 20178 l Cześć Sprawdź przekaźnik j329 który podaje zasilanie "po stacyjce", poniżej schemat
Opublikowano 12 Grudnia 20178 l Autor Niestety u mnie pod kierownicą nie ma takiego przekaźnika, są takie: Ciekawe od czego są: jeden o nr 404 i drugi 643. I dalej nie wiem od czego zacząć !?
Opublikowano 12 Grudnia 20178 l No czyli zgadza się, sprawdź przekaźnik 643 a ten 404 jest od klaksonu
Opublikowano 13 Grudnia 20178 l Autor A czy ma to znaczenie: na takich samych przekaźnikach 643 są różne numery u dołu!? Edytowane 13 Grudnia 20178 l przez tomasm64
Opublikowano 10 Lutego 20197 l Mam brak prądu na 3 gniazdach na odpalonym ale na sprawnych 3 bezpiecznikach (niebieskich 15A) w bagazniku - nie mają pradu?, to co go blokuje? w sedanie? Posiadam vcds 18.2
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l Dzień dobry. Mam podobny przypadek. Wyskakują błędy kolumny kierowniczej, esp, radio przerywa jak gra muzyka. Wszędzie za niskie napięcie, sporadycznie. Mechanik wymienił alternator ale dalej jest to samo. @bin85 może być winny ten przekaźnik 643?
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l Sprawdź jakie napięcie wychodzi z alternatora, a jakie dociera do biegunów dodatnich pod klapką przy ścianie grodziowej, oraz do akumulatora. Jak masz znaczne spadki napięcia, to z pewnością skorodowane kable. Edytowane 5 Stycznia 20242 l przez Muskel1
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l Muskel1 mechanik mierzył i wszędzie było to samo 14,9v ale to jeszcze niedogrzany był samochód do 90 stopni. A te błędy występują bardzo nietypowo. Raz przejadę 200-300 km i nie wyskoczy a czasami przejadę 5 km i wyskoczy. Mój mechanik już zgłupiał a ja razem z nim. W błędach kolumny kierowniczej jest jeszcze błąd U140A00 zacisk 330 przerwa bład sporadyczny
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l I jeszcze był dziwny objaw jak ten błąd wyskoczył to przy lekkim dodawaniu gazu na postoju gasło podświetlenie włącznika świateł. Błąd zgasł od kolumny kierowniczej przestało przygasać oświetlenie. I chyba wtedy też światła mijania przygasały.
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l 56 minut temu, Langista napisał(a): Za dużo, regulator napięcia padł. Nie za dużo. Auto B8 i B9 mają akumulatory AGM i jest to normalne a nawet konieczne napięcie dla tych akumulatorów.
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l 2 godziny temu, Serek321 napisał(a): W błędach kolumny kierowniczej jest jeszcze błąd U140A00 zacisk 330 Wrzuć pełny auto-scan a nie kod błędu.
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l 2 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Wrzuć pełny auto-scan a nie kod błędu. Ok, podrzucę tylko znajdę mechanika co taki scan mi zrobi bo mój mechanik ma jakiś swój "sprzęt". a tak wyżej pomyła błąd zacisku 30. W poniedziałek postaram się wrzucić. Wielkie dzięki za chęć pomocy.
Opublikowano 5 Stycznia 20242 l 6 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Nie za dużo. Auto B8 i B9 mają akumulatory AGM i jest to normalne a nawet konieczne napięcie dla tych akumulatorów. Napisał że wszędzie, uznałem że nie tylko na klemach Aku ale też w instalacji, a to by już tłumaczyło wariującą elektronikę, no chyba że reszta instalacji też jakoś absurdalnie na 14-15V jest zrobiona.
Opublikowano 6 Stycznia 20242 l Skoro jest na klemach to i wszędzie jest takie. W B8 i B9 to normalne, instalacja jest przygotowana na takie napięcie
Opublikowano 8 Stycznia 20242 l Witam. Udało mi się znaleźć kogoś kto ma vcdsa ale jakiś nieogarnięty był, poprosiłem o auto-scan o zapis błędow to powiedział że tylko zdjecia mogę robić.. i taki mam błędy. i dodam że dziś właśnie obok mechanika wyj...bało mi czerwoną kontrolkę kierownicy, pierwszy raz..