Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BAU] Dlaczego padła turbina po 145 tyś. km ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W spektakularny sposób (strzał i kupa dymu) padła mi turbina ;(

Moim zdaniem trochę za wcześnie, stąd moje pytanie "dlaczego"

Opublikowano

a miales to auto od nowosci ?jak dlugo nim jezdzisz i z jakim przebiegiem go kupiles.

Opublikowano

turbine można załatwić po kilku tys wiec jak ktoś lub ty o nią nie dbałeś to padła :gwizdanie:

Opublikowano

na moje oko... 145 to zdecydowanie za wcześnie..

ja mam 220kkm i za jakieś 20kkm czeka mnie regeneracja czyli 100kkm więcej niż Tobie.

Gasisz samochód odrazu czy chłodzisz turbo?

Opublikowano

Trzeniu

Gasisz samochód odrazu czy chłodzisz turbo?

O to samo chciałem zapytać... I czy butujesz zimnego czy dajesz mu się rozgrzać ??

Opublikowano

Jesteś w 100% pewny, że 145 tyś jest prawdziwe? Zdecydowanie za wczesnie jesli przebieg realny.

Opublikowano
  • Autor

Ja osobiście dbam; polecany olej MOTUL, chłodzienie jak i delikatna jazda jak jest zimny.

Ale nie wiem jak traktował ten sam. poprzednik, bo ja zrobiłem nim ok 25 000 km.

Przebieg na 100% oryginalny, sam. krajowy kupiony od dilera Audi z pełna dokumentacją

Opublikowano

Ja osobiście dbam; polecany olej MOTUL, chłodzienie jak i delikatna jazda jak jest zimny.

Ale nie wiem jak traktował ten sam. poprzednik, bo ja zrobiłem nim ok 25 000 km.

Przebieg na 100% oryginalny, sam. krajowy kupiony od dilera Audi z pełna dokumentacją

Kolego , nie obraź się ale :

jeśli padło Ci Turbo przy tym przebiegu to jedna z tych rzeczy którą napisałeś wyżej musi być nie prawdą :wink4:

pozostaje może jeszcze kwestia czy masz jakiegoś chipa który by wykończył T

Opublikowano
W spektakularny sposób (strzał i kupa dymu) padła mi turbina

masz tę turbinkę wymontowaną czy tylko zakładasz, że to ona poszła bo tak samo się dzieje (strzał i kupa dymu) jak spadnie wąż powietrza doładowanego,

jeśli masz ją wymontowaną to daj jej fotki zobaczymy co się posypało.

Opublikowano

Kolego , nie obraź się ale :

jeśli padło Ci Turbo przy tym przebiegu to jedna z tych rzeczy którą napisałeś wyżej musi być nie prawdą :wink4:

pozostaje może jeszcze kwestia czy masz jakiegoś chipa który by wykończył T

ale tak jak Wihajster napisal mozna ja zalatwic znaczeni szybciej tym bardziej ze nie masz zadnej pewnosci jak ktos ja traktowa.Skoro padla teraz to zanczy ze dostawala mocno w planik i przebieg nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano
  • Autor

Turbinka już wymieniona na nową oczywiście z czyszczeniem całego układu dolotowego z oleju, ze starej nic nie zostało (urwany wirnik)

Opublikowano
:good:
Opublikowano

a czy mógłbyś wrzucić jakieś foto tej turbinki?

Opublikowano
  • Autor

NIE, została w warsztacie a ja nie jestem zbieraczem złomu.

Jeszcze raz opiszę; wirnik ma starte śmigła i swobodnie sobie lata w obudowie, prawdopodobnie ukręciła się ośka.

Opublikowano
wirnik ma starte śmigła i swobodnie sobie lata w obudowie, prawdopodobnie ukręciła się ośka.

takie uszkodzenie nie bierze się z "niczego", przed założeniem nowej mechanik sprawdził co mogło być powodem ?

pewnie nawet jej nie rozebrał i nie sprawdził a szybko założył nową i oby nie było powtórki z "rozrywki",

prawdopodobnie ukręciła się ośka.
jak to "prawdopodobnie" ? to nawet jej nie oglądałeś - masz zaufanie do mechanika, nie ma co :gwizdanie:
Opublikowano

wirnik ma za duzy luz na łozyskach i dlatego sie starł

trzeba dokładnie sprawdzic zasilanie turbiny w olej

Opublikowano
  • Autor

Łopatki turbiny przytarły się w momencie rozpadnięcia, stało się to przy max. obrotach silnika i max. obciążeniu po intensywnej jeździe :naughty:

Przed awarią nic nie wskazywało na jej niedomagania, nie brał oleju, żadnych niepokojących dźwięków. Na nowej jedzie tak samo.

Nie będę kombinował już z olejami (MOTUL itp.), został zalany Castrolem 5w30 tak jak w ASO i zobaczymy.

Opublikowano

Motul to uznana marka i w niczym nie ustepuje Mobilowi czy Castrolowi

ale kazdy robi to co lubi

a tak na marginesie skąd wziąłeś nowe turbulum ???

Opublikowano
  • Autor

Warsztat zamówił, nowa (nieregenerowana)- kupa kasy. "bo dobry samochód jest"

Co do MOTULA to może i dobry (wcale nie twierdzę że to wina oleju), ale mojej suszarki nie ochronił i dlatego wlałem inny.

Opublikowano

a jakiego Motula zalałes?