Kowi87 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2009 Że pojedyncze słabo świecą to wiem i dlatego zrobię moduł. diody wlutuję w płytkę z laminatu i będzie piękny moduł A nie lepiej kupić gotowy moduł ? np taki http://www.allegro.pl/item541019977_modul_pixel_piksel_18_led_flux_super_jasny.html tez na płytce
arczi900819 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 jak masz troche pojecia do tego to mozesz ciekawe cos zrobic fotka wskazana po uzyskaniu efektu No właśnie tak kombinuję coś fajnego wykminić. W domu chciałem zrobić włącznik do światła w pokoju na dwa klaśnięcia dłonią ale jakoś czasu na razie nie mam. W samochodzie chciałem zrobić na czujniki. Chodzi mi o to że jak przyłożę rękę z kluczykiem do stacyjki to się automatycznie zapali sektor oświetlający stacyjkę itp. tak, żeby to trochę zautomatyzować furę . Ale do tego bym musiał stworzyć własny "komputer" sterujący tymi sprawami a to trochę czasu mi powinno zająć.... no i wtedy wzrośnie trochę koszt takiego oświetlenia, ale myślę że będzie warto. A nie lepiej kupić gotowy moduł ? Ten musiał bym kupić a mam praktycznie wszystkie części żeby coś takiego samemu złożyć... :gwizdanie:
Dibo Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Dobrze kombinujesz z tą stacyjką Chcesz do tego wykorzystać fotokomórkę ?
arczi900819 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Opublikowano 29 Stycznia 2009 fotokomórkę albo jakiś czujnik laserowy jeszcze nie wiem co będzie lepsze tańsze i być może wygrzebię w swojej "rupieciarni".... Jak by wyszło to chciałbym zrobić troszkę "inteligentne" autko. Zna się ktoś z forumowiczów na programowaniu scalaka Atmegi?to jeszcze by mi koszty zmniejszyło (jak mają być mody niskobudżetowe to niech będą... a co )
Dibo Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Wydaje mi się że mógłbyś to zrobić bez używania scalaka.
arczi900819 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Bez problemu ale ze scalakiem zajmie o wiele mniej miejsca.
bobek84 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zaraz chwileczke mi chodzilo o mocne diody czerwone ktore w niektorych modelach oswietlaja na czerwono okolice galki od biegow a wy mi piszecie o oswietleniu kabiny. Wiec prosze jeszcze raz moje diody sa za slabe (samoróbka) kosztowaly mnie ok 1zl za szt potrzebuje jakies mocniejsze zblizone do ori, jaki moze byc koszt w ASO takich diód?
arczi900819 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Pójdź do sklepu elektronicznego i powiedz że potrzebujesz diodę 12V czerwoną super jasną. A jak nie to kup moduł albo samemu zrób. A ile to w ASO kosztuje to pojęcia nie mam
Dibo Opublikowano 30 Stycznia 2009 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Moduł będzie najlepszym rozwiązaniem. Ewentualnie kup w ASO jedną diodę, podejdź z nią do elektronika i Ci coś takiego dobiorą
bobek84 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Opublikowano 31 Stycznia 2009 a co to za modul jak to sie montuje? jestem tym zielony wiec pomozcie.
Dibo Opublikowano 31 Stycznia 2009 Opublikowano 31 Stycznia 2009 To kilka-kilkanaście diód LED zmontowanych w jednym układzie. Przejrzyj 3 ostatnie strony tego wątku. Dużo było o tym pisane
jarko Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Jarko a co konkretnie będziesz wymieniał??? i na jaki kolor O tak rewelka + białe na nogi ( za dużo czerwieni mnie się za bardzo nie podoba ) + biały licznik ( mam czerwony i mnie dobija... ) + delikatna czerwień w klameczki wczoraj u kumpla zakładaliśmy do bagażnika coś takiego: http://moto.allegro.pl/item535009893_zarowki_rurkowe_42mm_hp_super_mocne_ledy_tanio.html nawet całkiem nieźle świeciło Ja juz też mam jakieś diody, podobne do tych z linka. Wieczorkiem na spocie założę i pstryknę jakieś foto - sam jestem ciekaw jak to wyjdzie
Kowi87 Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Opublikowano 1 Lutego 2009 no to czekamy na fote Co do tej fotki wyzej co zacytowałeś powiem że oświetlenie tam jest zrobione całkowicie od nowa to nie jest włożona dioda LED w orginalne miejsce to jest rzeźba dla porównania Po prawej moja lampka ze zdjetym szkiełkiem Ten cały element jest wyciety normalnie :gwizdanie:
jarko Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Niezła rzeźba arczi, działaj - jak zrobisz podobnie to będziemy się u Ciebie zaopatrywać Jestem ciekaw jak to na żywo wygląda, bo fajnie że mocno daje, ale czy nie za mocno może by coś słabszego starczyło bez takiego rezania
Kowi87 Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Opublikowano 1 Lutego 2009 Ja to chyba sobie takie cos kupie http://www.allegro.pl/item543425739_zarowka_led_rurkowa_36mm_42mm_smd_high_power_new.html albo większą http://www.allegro.pl/item537823872_zarowka_led_smd_42mmi_31mm_nowa_technologia.html u tego goscia juz kupowałem LEDy tego typu W ostatecznosci ten moduł 5x3cm z przejsciówką pod gniazdo żarówki taki powinien sie zmiescić, tylko trzeba by usunać ten plastik zasłaniający żarówke (widoczne na prawym zdjeciu)
arczi900819 Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 No zobaczymy ale raczej będę kombinował coś w tym stylu co Kowi a po za tym u mnie się nie przyszaleje z tym oświetleniem bo mam fure z przed liftów i jak wiadomo lampka jest skromnych rozmiarów... no ale jak się za to zabiorę to zobaczymy co z tego wyjdzie...
Dibo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 To działajcie Jak skończycie to wrzućcie fotki jak to świeci i jakie diody zamontowaliście.
jarko Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 Dobra, zrobię foto wieczorkiem i założę nowy wątek, tam przeniesiemy dyskusje
Dibo Opublikowano 1 Lutego 2009 Opublikowano 1 Lutego 2009 OK Bo napewno wiele osób będzie tym zainteresowanych
jarko Opublikowano 2 Lutego 2009 Opublikowano 2 Lutego 2009 Jak obiecałem, tak też czynię. Na początek więc lampka przy lusterku. Dostałem od kolegi takie diody: Koszt jednej to 7zł netto. A taki jest efekt: przed wymianą po wymianie Dodam że załozyłem tylko dwie diody - do tych punktowych lampek nic nie dawałem, tylko je zgasiłem. Zapewne jak tam też da się ledy to zrobi sie jeszcze jaśniej
Rekomendowane odpowiedzi