Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T BEX + Q padający wał napędowy 8E0521101E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W moim BEX'ie  powoli "umiera" wał napędowy (nr 8e0521101e), objawia się to luzem oraz głuchym biciem podczas ruszania i rozpędzania na biegu 1-3. Podporę sprawdzałem, ale tam nadmiernych luzów nie ma, nawet w miarę to sztywno siedzi, bardziej podejrzewam zajechany przegub wału od strony skrzyni biegów (manual 6B) i teraz moje pytanie do bardziej ogarniętych - Czy opłaca się inwestować w to :

http://allegro.pl/przegub-wal-walu-audi-a4-s4-rs4-b5-b6-b7-25z-100mm-i7039188226.html 

czy raczej szukać wału na podmiankę pasującego do mojej konfiguracji ( wg etki skrzynia G0L - manual, 6B)  ?  

Z tego co poczytał, popytałem, to ponowny montaż używanego wału nie jest do końca taki prosty, trzeba go odpowiednio dobrać, sprawdzić w osi podłużnej, wyważyć,  a nowy to kosmos cena w ASO....

Chyba, że  się mylę, to mnie poprawcie :)

Pozdrawiam   

Opublikowano

jeśli pada Ci któryś z przegubów końcowych to szukaj przegubu wewnetrznego od Alfy/Fiata też maja 100/32/25z

ja mam taki z ruvilla z przeznaczeniem do Fiata Multipli :D

w porównaniu do tego co podałes na aukcji jest duuuuzo tańszy tylko że osłona zostaje twoja i montujesz ją tak jak w oryginale na masę uszczelniającą

lecz jeśli okaże się że masz luz na frezach wału to juz raczej wymiana wału na używke w lepszym stanie

po wymianie nic nie musisz wyważać tylko skręcasz choć warto porobić znaki  przed demontażem :)

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki bardzo za pomoc, poszukam takiego przegubu u siebie w motoryzacyjnym i podejme się rezania :)

Opublikowano

Opony masz identyczne na osiach ? ta sama marka model ? 

Opublikowano

ja kupiłem taki przegub i wymieniłem ten od strony skrzyni, teraz zadnych drgań itp. przegub przy moście przy okazji wymyłem i nasmarowałem. Ten przy skrzyni się zatarł bo wyrzucało z niego smar, poprzedni właściciel coś grzebał przy nim.  drgania miałem przy ruszaniu na półsprzegle (bez gazu), bicie przy zmianie biegów, po odpuszczeniu i szybkim dodaniu gazu był głuchy stuk, przy otrym butowaniu nawet zatrzęsło budą ale to juz pod koniec zywota jak wypierniczył reszte smaru z siebie.

Ogólnie polecam ten przegub wszedł ciasno i juz zrobiłem na nim kilka tyś km i zadnych złych objawów nie mam. A na forum pisali ze trzeba podpore wału wymieniać itp. Druga sprawa jak chcesz go za 200zł to jest tutaj: https://www.przeguby.pl/sklep . Przesyłka kurierem bardzo szybka, w dodatku mają podpory wału quattro a4 b6 gotowe za smieszna cene 180zł, a na forum pisali zeby kupować z omegi podpore, osobno łozysko, spawać to wszystko i rzeźbić... . Kupiłem taką podpore z omegi A, do tego łozysko i leży mi teraz w szafce bo okazało się ze przegub mi się zacina(zatarł się) podczas demontażu wału :) wymiana bardzo prosta, zacznij odkręcanie od tylnego dyfra, przegub przy ściaganiu należy zbić (u mnie sie rozleciał w cholere):) ps. dla potomnych: obydwa przeguby przy skrzyni jak i tylnym dyfrze są takie same. 

warto mieć ze sobą szczypce segera bo jak to na przegubie jest pierścień zabezpieczający który należy zdjąć :)

przegub z tej firmy przychodzi kompletny, ze smarem, uszczelką, i osłonką metalowo-gumową, pierścień..

podpora wału a4 b6 b7 quattro: https://www.przeguby.pl/produkt/3255/audi-30mm-x-228mm-(15)-podpora-walu-a4-(b6b7),-a6-(c6),-a5,-a8-(d4),-q5,-h=85mm/

przegub wału a4 b6 b7 quattro (BEX skrzynia most: FUB GDZ)https://www.przeguby.pl/produkt/484/bmwaudi-wal-(----25-100)-h-32mm-przegub-walu---otw.-8mm/

wymiary: Uzębienie: 25
Średnica przegubu [mm]: 100
Wysokość przegubu [mm]: 32

Edytowane przez JeJu

Opublikowano
  • Autor

Hejka, 

tak Soul87, na osiach mam tej samej firmy opony i wszystkie w  rozmiarze 235/45/17. 

Dzięki wielkie JeJu za podesłane linki i wskazówki  :) . Jak tylko skompletuje graty, to zabieram się za robotę :kox:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

@KacperBE problem rozwiązany? 

U mnie też występuje głuche bicie na 3-4 biegu zazwyczaj powyżej 4 tys. rpm i bucie... Czy mówimy o tym samym objawie? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Uszkodzona byla u mnie jednak  podpora walu, ktora zle zdiagnozowalem na poczatku.... ehh....przegub poszedl w karton i na polke.  Kupilem podpore ta z linku w poscie wyzej, mechanik ode mnie z miasta to ogarnal i narazie jest spoko ;)

Edytowane przez KacperBE

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 17.04.2018 o 09:25, KacperBE napisał:

Uszkodzona byla u mnie jednak  podpora walu, ktora zle zdiagnozowalem na poczatku.... ehh....przegub poszedl w karton i na polke.  Kupilem podpore ta z linku w poscie wyzej, mechanik ode mnie z miasta to ogarnal i narazie jest spoko ;)

W jaki sposób zdiagnozowałeś finalnie podporę?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Oddałem do warsztatu, gdzie już takie przypadki przerabiali, i na dzień dobry szybkie spojrzenie na gumę podpory, była popękana, a łożysko w niej luźno chodziło. Następnie diagnoza przegubów - luz minimalny.... kupiłem podporę ze sklepu (link wyżej), wymienili i bicie ustało. Mam gdzieś na kompie filmik jak to się zachowywało przed naprawą, dodam jak znajdę, tam jest zbliżenie na gumę podpory, można ruszać w tym miejscu wałem w każdą stronę,

pozdr