Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura adaptacji IMMO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z powracającym tematem jak to zrobić , to wrzucam mały opis.

W pierwszej kolejności jak poznać że mamy Immo3?

Wystarczy wejść VagCOM/VCDS w 01-Engine , na głównej stronie z numerem części kodowaniem itd mamy zakładkę Extra , jeżeli tam będzie numer VIN przed numerem Immo to znaczy że mamy IMMO3

01-engine.jpg

Można by przyjąć że po 18 tygodniu 2000 roku wszystkie Audi maja już immo3 ( to info z dokumentów serwisowych )   ale z praktyki wychodzi że często immo2 zdarza się w późniejszych okresie ( np. w S4 , czy niektóre diesle 1.9TDI ) , podejrzewam że montowali magazynowe zapasy do końca.

W pierwszej kolejności przed wyciągnięciem starego licznika , najlepiej spisać kodowanie i adaptacje 60 kanału ( zawsze samemu to uzupełnimy poźniej  z podpodwiedziami VAG jak nie zapiszemy ) 

Musimy mieć: 

- pin swojego auta - taki sam jest w liczniku i ECU 

- pin nowego licznika 

- wszystkie kluczyki które chcemy używać 

- wpinamy nowe zegary wchodzimy w 17-Instuments , kodujemy , adaptujemy w 60 kanale ( ustalając prawidłową komunikację licznika z samochodem ) , po wpięciu nowych zegarów powinna migać kontrolka immo. W bloku pomiarowym 25 licznika można sprawdzić komunikację immo z ECU po CAN ( 0 - brak , 1 - immo3 , 2 - immo2 ) , jak będzie 0 to nic nie zrobimy i wtedy prawdopodobnie jest wyłączony immobilzer w ECU. 

Tu linik do opisu grup pomiarowych immobiliera: http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/Immo3-measuring-blocks.html

Następnie:

- logujemy się do nowego licznika [ LOGIN-11 ] jego pinem 

- wchodzimy w kanał 50 adaptacji ( jeśli jest error spróbuj inną wersją vaga albo vcds lite albo polskim vagiem ) 

- w pierwszym okienku powinno być - [pin?] a wartośc adaptacji 32000 ( tak jest zawsze ) , jeśli jest [disabled ] to obok w okienku jest liczba minut do odblokowania adaptacji 

- w new value wpisujemy pin swojego auta z 0 przed ( czyli pin 1234 to wbijasz 01234 ) 

- zamiast [pin? pojawi się wait] , po krótkiej chwili powinien pojawić sie twój VIN i klikasz save. 

Wychodzisz z vaga , wyłączamy zapłon na chwilę ( według dokumentacji około 1 minutę ) 

Potem włączamy zapłon , ikonka immo chwilę pomigać i powinna zapalić się na stałe , wchodzimy w zegary i jeśli w extra pojawi się twój VIN to adaptacja poszła pomyślnie. 

Teraz adapatacja kluczyków: 

- logujemy się do licznika pinem swojego auta ( tak w trakcie adaptacji zmienił się , jeżeli nie wchodzi to znaczy że procedura dogrania licznika się nie udała ) 

- wchodzimy w adaptację 21 kanału , wpisujemy w new value liczbę kluczyków klikamy test i save 

- wyłączamy zapłon wyciągamy kluczyk i wkładamy po kolei kluczyki , po każdym kluczyki ikonka powinna zgasnąć co oznacza że kluczyk się zapisał

Edytowane przez Banan

Opublikowano

Witam
A czy jest możliwość zrobienia tego jeżeli nie mam PINu ani nowego ani swojego licznika ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

nie ,ale pin z zegarów wyciągnie Ci pierwszy lepszy elektronik

Opublikowano

Ja kiedyś wyciągałem pin w immo2, czy w immo3 się podobnie robi?

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie , pomyśl jaki byłby sens całego immo jeżeli nie musiałbyś pinu wbijać [emoji14]

Liczniki te same więc tak , podobnie się to robi [emoji6]

Opublikowano

No w sumie prawda :-) a co w przypadku kiedy licznik jest uszkodzony i nie można się z nim połączyć ?

Opublikowano
  • Autor

Przecztałeś pierwszy post? Pin w immo3 jest ten sam w ecu i w liczniku - wiec odczyt z ecu

Opublikowano

Nie doczytałem dokładnie, dzięki kolego za podpowiedz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy można wydobyć pin z zakupionych zegarów po podpięciu ich do instalacji el. w swoim aucie? Zaznaczam że nie zakupiłem ich jeszcze. 

Od jakiego nr w VDO było montowane immo 3 ? Znalazłem info u kolegi z wątku,czy to jest oznaczenie od numeru 8D0 920 xxx x  ?

https://a4-klub.pl/topic/379002-auto-zjada-prąd-na-postoju-świruje-licznik-jaeger-licznik-do-wymiany-na-co/?tab=comments#comment-4986772.

Podobnie jak u mnie w VINie jest rocznik modelowy 2001, w VCDS w polu extra także pokazuje  numer VIN przed numerem Immo co potwierdza immo generacji 3. 

Autko to a4 b5 sedan 1.8 z 08/2000r. z zegarami jeagera prawdopodobnie bo padło wskazanie paliwa (od momentu zakupu tak było) i zegary zaczęły pobierać lewo prąd ok. 0.3A 

Opublikowano
  • Autor

Tak pin odczytasz jak wepniesz do auta , co do konkretnego numeru to ciezko powiedzieć - z doświadczenia napisze że nie udało mi się dodać do immo3 zegarów które były fabrycznie w autach z immo2 ( same xxxxxxxxxx zamiast vin ) byly to zegary z cyfra 0 na końcu i niskim softem d05 i d06

Opublikowano

8b9c7b514e569be6c910292e4b1ecb4db4444dd189a6b00103eb8cbf

ca562b28414595c739778b02c6a3

Zakładam że zegary które mają naklejkę z numerami identycznymi jakie pokazuje VCDS w zakładce extra mają immo gen3. Czy ktoś mógłby potwierdzić lub obalić taką tezę ? 

Na podstawie tego pierwszego zdjęcia wnioskuję że zegary mają soft d12 czyli nowszy o kilka generacji niż sprawdzałeś.  Z tego xo na aukcjach piszą to są to zegary z aut poliftowych 

Opublikowano
  • Autor

tak myslę że te bedą OK 

Opublikowano

Dzięki za info :hi:

• 1 rok później...
Opublikowano

siemanko, odkopię delikatnie temat :] czy odczytanie pinu z ECU jest możliwe programem - "VAG K+CAN Commander" ?

Czy trzeba wylutować kość i zrobić to programatorem?

Opublikowano

dobra sam sobie odpowiadam na pytanie :) generalnie jedynie programator załatwi sprawę ;p

Opublikowano
1 minutę temu, marko777i napisał:

dobra sam sobie odpowiadam na pytanie :) generalnie jedynie programator załatwi sprawę ;p

Vag eeprom programmer to załatwi bez problemu.

Opublikowano

pamięci 93c86 z ECU Simens 1.6 Benzyna nie da się odczytać w ten sposób z tego co wiem, przynajmniej nie tak aby wyciągnąć właściwy PIN licznika

Opublikowano
21 minut temu, marko777i napisał:

pamięci 93c86 z ECU Simens 1.6 Benzyna nie da się odczytać w ten sposób z tego co wiem, przynajmniej nie tak aby wyciągnąć właściwy PIN licznika

A jakie to auto i jaki rocznik?

Opublikowano

Audi a3 8l 2000 r po lifcie, tym programem który wymieniłeś elegancko da się odczytać wsad licznika natomiast wsadu ECU nie daje rady

Edytowane przez marko777i

Opublikowano

No w tym przypadku vep nie da rady,sterowniki boscha można odczytać bez programatora. Ale z siemensem jeszcze nie miałem  doczynienia