Falcone Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2018 Przypominam że to Termostat made in nie wiem. Szerokość na zdjęciu. Grubość 2-2,5mm. Myślę że to typowy oringi. Dobrze mieć w domu zestaw oringow wtedy nie ma problemu z doborem. Koszty takiego zestawu śmieszne. Ale to suwmiarka pokazałeś średnicę zewnętrzna oringu czy rowku w który on wchodzi? Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Grzyb01 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) 6 minut temu, Falcone napisał: Ale to suwmiarka pokazałeś średnicę zewnętrzna oringu czy rowku w który on wchodzi? Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka Mierzylem rowek w który wchodzi oringi. Oringi musi miec wewnątrz 16 lub 15mm na 2-2,5mm grubość dokładna nieznana bo oring jest splaszczony. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Grzyb01 1
emszu Opublikowano 22 Marca 2021 Opublikowano 22 Marca 2021 I jak Wam się zachowuje teraz proces grzania silnika na zmienionym termostacie? Termostat MAHLE nie ma takiej grzałki, więc jak jest w praktyce? Dodatkowo zauważyłem, że średnica dolnego króćca jest pół milimetra mniejsza od oryginału. Przez co luźno wchodzi w rurę z plastikowym kolanem, w którym jest o'ring. Jestem przed wymianą.
cysiek18 Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 12 godzin temu, emszu napisał: Termostat MAHLE nie ma takiej grzałki, więc jak jest w praktyce? Jak nie ma jak ma ? Coś chyba nie ten co trzeba kupiłeś. Zakładałem u siebie mahle i wszystko jeden do jeden, identyczny jak ori.
emszu Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Kupiłem TM 3100 niby taki jak powinien być. Oryginalny ma grzałkę 15 ohm 100°C. Ten jak rozkręciłem, to wygląda całkowicie inaczej.
adam1974 Opublikowano 8 Listopada 2021 Opublikowano 8 Listopada 2021 Silnik troche wolno sie grzeje wiec postanowilem sprawdzic termostat. A ze mam drugi ori to czesciowo go rozebralem, wymienilem oring i : Po podlaczeniu 12V do gniazdka termostatu on sie po ok 30 sek zaczyna otwierac, a jesli termostat wkladam do wrzatku to sie nic nie dzieje. Czy tylko grzalka nim steruje czy powinna i ciepla woda mechanicznie go otworzyc? Zanim go podmienie w silniku to chcialbym to sprawdzic dokladnie.
Rekomendowane odpowiedzi