Cezy100 Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam...Wrzuci ktoś fotkę (np ze swojego silnika), w którym dokładnie miejscu się wkłada tą kryzę by zaśpelić egr w BRE...szukam i szukam i nie mogę znaleźć. Wrzucacie fotki ale innych dwulitrówek niż BRE...a cały czas mi poszarpuje tak w zakrese 1600-1800 jet to już wkurzające. Dzięki.
moniuh Opublikowano 6 Lutego 2018 Opublikowano 6 Lutego 2018 jak chcesz na amen zaślepić to przy kolektorze wydechowym odkręcasz rurkę idąca do chodniczki i jeszcze 3 inne śruby trzymające ja i wtedy wkładasz tam blachę. jeśli chcesz z małym otworkiem to tuz przy EGR odkręcasz rurkę i tam umieszczasz blaszkę (mysi być mocno wyprofilowana, żeby obracający się EGR nie blokował się i generował błędu) jeśli chcesz na amen zaślepić, to i tak soft trzeba zrobić, bo błąd na blacie będzie (mały przepływ spalin) - równie dobrze można wtyczkę wyjąć od EGR i będzie zamknięty - efekt taki sam
Cezy100 Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Opublikowano 7 Lutego 2018 dzięki pasjonat. kupiłem egr nowy ale to samo w zakresie tych obrotów drży. chciałem spróbować z zaślepieniem go z otworem w blaszczce ale sam nie wiem gdzie to włożyć. Chłopaki z forum pokazują na fotkach zaślepione egry w innych dwulitrówkach...w BRE jest egr z napędem zębatkowym co się wyciera i właśnie on jest z drugiej strony silnika niż pozostałych dwulitrówkach. Kupiłem tą blaszczkę ale z twojej wypowiedzi jest że się wkłada ją w dwa miejsca....Hmmm....słaby ze mnie mechanik....Ponadto wypinałem już wtykę z niego i silnik się tak samo zachowuje....
moniuh Opublikowano 7 Lutego 2018 Opublikowano 7 Lutego 2018 Jesteś pewien, że wtyczkę od EGR wypiąłeś? bo tam "wcześniej" jest od klapy gaszącej/ przepustnicy. Jeśli tak, to kryza nie pomoże i trzeba szukać w innych miejscach problemu. Najlepiej przydałoby się logi zrobić, jak nie masz sam kabla, to podjedz na jakiś spot w okolicy i chłopaki pomogą ogarnąć. Wtedy pewnie będzie więcej wiadomo..
Cezy100 Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) No właśnie moniuch pewnie masz rację. ...musze znaleźć kogoś w wawie lub okolicach. .juz mnie wkurza ta moja motorówka. ..podejrzewam jeszcze E może to być zle ustawienie wałków. .bo wcześniej mi drżal silnik na wolnych obrotach tj. Około 900 do 1000...przedstawił mi jeden wałek ten z prawej strony /odkrecal te sruby na kole/ mechanik jak się stoi przodem do silnika a wyczytałem na naszym forum ze się powinno dwa ustawić tj ssący i wydechowy...no i po tym zabiegu nie drży mi już na niskich tylko w wyższym zakresie....ah wkurzajace..nie mam programu bo podobno ustawienie synchronizacji bym sprawdzil na 4 kanale...może by się coś wyjasnilo.. Poza tym to na pewno od egr wtyczkę wypinalem a nie od przepustnicy...no tyle to jeszcze umiem...ale nie pomogło. ..buda drzalo jak i z egrem Edytowane 13 Lutego 2018 przez Cezy100
Pawelkiwi Opublikowano 13 Lutego 2018 Opublikowano 13 Lutego 2018 12 godzin temu, Cezy100 napisał: Poza tym to na pewno od egr wtyczkę wypinalem a nie od przepustnicy...no tyle to jeszcze umiem...ale nie pomogło. ..buda drzalo jak i z egrem Jak uszkodzony EGR to odpinanie wtyczki nic nie da. Odkręć, poluzuj 2 śruby, wstaw na próbę kawałek blaszki, dokręć śruby i w drogę.
Rekomendowane odpowiedzi