Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] Benzyna 95 czy 98 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam pytanie jaką benzynkę lejecie do swoich a4 ja ostatnio próbuje 98 i chyba nie widzę różnicy. Niektórzy mówią że może mniej palić i mieć leprze osiągi. W moim przypadku audi zaleca 95 ale myślałem że jak dostanie leprze paliwko to mu nie zaszkodzi co o tym sądzicie??

Opublikowano

Jeśli zalecane jest 95 to lejemy 95 ;) raz byłem głupi i zatankowałem Shell V-Power, poza spalaniem 13/100 żadnego cudu nie widziałem :gwizdanie:

Opublikowano

Rób to na co Cie stac... U nas na stacjach nawet 98 nie ma tyle oktanów ile powinno byc wiec można te paliwo uznac za pełnowartosciowa 95tke. Różnicy w osiagach nie zobaczysz zadnej. Nie wierz w różne bajki. Był tu założeony topic na ten temat i docelowy wyczerpany merytorycznie... wiec poszukaj i przestudiuj jeśli Cie to interesuje ;)

Na rynku paliw dostępnych u nas w hurcie jedyne paliwo jakie odbiega jakościowo od wszystkich innych i na którym zobaczysz różnice w kulturze pracy to właśnie Shell V-power - jedyne paliwo które jest natleniane :]

(ale jak kolega wyżej napisał na tym paliwie spalanie skacze do góry i nawet niech nikt mi nie próbuje powiedziec ze nie bo sam to testowałem)

Podobna sytuacja jest gdy lejesz specyfiki typu STP do baku - kalorycznosc sie zmienia i spalanie skacze (co nie zmienia faktu ze działanie swoje spełnia czyszczac np wtryskiwacze).

Myśle że kolega znajdzie odpowiedni temat a ten może zamknąc bo zaczniemy wszystko od poczatku zupełnie nie potrzebnie...

pozdroo :hi:

Opublikowano

Witam

Swego czasu na forum były opublikowane przez jednego z kolegów testy z lepszymi paliwami. Testowano różne rodzaje silników.I żeby nie przedłużać powiem że efekty były tylko w silnikach z turbo.

Ale nie czarujmy się nasze paliwo 98 ma tak naprawdę 95 oktan i silnik pracuje spokojniej(tak jak powinien).

Ale wybierasz i płacisz Ty to Twoje autko.

Pozdrawiam

Opublikowano

bylo 100 razy

w/g ksiazki w B5 pb98 z dopuszczeniem pb95 leje sie do S4, 2.8 30V, 1.8T 180

do pozostalych V6, 1.8T 150 i slabszych leje sie pb95 z dopuszczeniem pb91 - tankowanie do tych aut pb98 nie daje nic oprocz lepszego samopoczucia kierowcy i w niektorych przypadkach zmniejszenia mocy

• 1 rok później...
Opublikowano

W moim 1.8T mam wlepę ABT o stosowaniu 98pb.Do tej pory tankowałem tylko takie paliwo.Wczoraj zajechałem na stację i zalałem pod korek 95pb :wallbash: .Jak wyjechałem wyraźnie czuć że dostał muła i jak by było słychać gorsze smarowanie :mysli:

Opublikowano

silnik AAH przystosowany jest do spalania 95 więc nie ma co lać 98 bo nic to nie da :wink4:

Na klapce wlewy będziesz miał info jakie paliwo

Opublikowano

silnik AAH przystosowany jest do spalania 95 więc nie ma co lać 98 bo nic to nie da :wink4:

Ja mam APU po programie ABT i różnica jest znaczna silnik zupełnie inaczej się wkręca,czuć ciąg.Wyjeżdżę pół baku i leję Schella V pover 100pb

Opublikowano

98 leje się do silników o wysokim stopniu sprężania, w innych takie paliwo nic nie zmieni, a nawet spali więcej bo im więcej oktanów tym niższa wartość opałowa paliwa. Wszelkie inne odczucia to placebo właściciela :wink4:

Opublikowano

98 leje się do silników o wysokim stopniu sprężania, w innych takie paliwo nic nie zmieni, a nawet spali więcej bo im więcej oktanów tym niższa wartość opałowa paliwa. Wszelkie inne odczucia to placebo właściciela :wink4:

Jeżeli ABT zaleca stosowanie 98pb to coś w tym chyba jest :wink4:

Opublikowano

Ja mówiłem o niewysilonych, niechipowanych silnikach, takich jak ten autora wątku :) Ty Kolego masz chip od ABT, zmienione mapy w tym prawdopodobnie przesunięty zapłon i nie sprzeczam się, ze na 95 możesz mieć spalanie stukowe przy dużych obciążeniach bo to są te dźwięki jakby słabszego smarowania, o których pisałeś, a na 98 doskonale równą pracę silnika.

Opublikowano

Kiedyś to czytałem i udało mi się to odnaleźć:

http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

Opublikowano

Tez się zastanawiałem czy nie przejść na pb98, bo podobno mniej pali, ale cały czas leje 95 i chyba się nie zdecyduje na zmianę

Opublikowano

W moim 1.8T mam wlepę ABT o stosowaniu 98pb.Do tej pory tankowałem tylko takie paliwo.Wczoraj zajechałem na stację i zalałem pod korek 95pb :wallbash: .Jak wyjechałem wyraźnie czuć że dostał muła i jak by było słychać gorsze smarowanie :mysli:

a co ma smarowanie do rodzaju paliwa?

Opublikowano

Ja mam APU po programie ABT i różnica jest znaczna silnik zupełnie inaczej się wkręca,czuć ciąg.Wyjeżdżę pół baku i leję Schella V pover 100pb

no dobrze, ale ty masz chipowane turbo a xmnichx ma wolno ssącą vałkę.

a tak na marginesie mnie 1,8t na 100 oktanowym v-powerze przestalo jechać jak kiedyś wlałem na próbę :(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem najlepiej lać V-Power na Shell'u i problem z głowy :)

95 oktanów, tylko "skład" lepszy...

Przynajmniej ja nie narzekam, a leję V-Power już do drugiego auta z kolei, od kilku lat i śmiga jak należy!

Opublikowano

Prawdziwa róznica w oktanach benzyny jest chyba na shellu. Na innych to z dystrybutora 98 i 95 leci ta sama :>

A poza tym do wiekszosci stacji cysterny jezdza z jednej rozlewni wiec zalezy od stacji ile wody doda od siebie : :evil:

Opublikowano

ja leje verve 98 na orlenie i jest ok,obroty trzyma równiutko a co do spalania to mniej więcej takie samo.