Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8t BEX prośba o analizę logów turbo pompuje za mało

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w sumie to mój pierwszy post na forum tak więc witam wszystkich bardzo serdecznie :D oto mój problem : od jakiegos czasu posiadam 1.8t bex quattro , które nie jedzie jakos spektakularnie tak więc w końcu dorwałem sie do vcdsa i postanowiłem zbadać sprawę , na wykresie widać że turbo pompuje (na paliwie 95) 0,6-0,7 a jest nastawione na 1,1 turbo swiszczy delikatnie jak sie dodaje mało gazu ale przy bucie silnik to zaglusza , bardziej chodzi mi o to czy warto pod ten program montowac nowe (regenerowane xD) , hybrydowe turbo i chwile pojezdzic a potem dorzucic jeszcze troche gratow i zrobic nowy program na 250+ czy moze wstrzymac sie i zamontowac wszystko na raz. Po skasowaniu błędów powrócił tylko błąd czujnika temp przy chłodnicy . Korekty zapłonów są moim zdaniem ok ale na sondzie lambda sie nie znam , ponizej wykresy logów (vaglogi.pl mi nie działa) 

115 + 118: 

http://log.malonetuning.com/chart/232256#H8KLCAA5EMOsWgIDTcKMQQrDgzAMBMO%2FwqLCswQJTV8TfHBrw6EIUjvDiHJJw7vDusOEDsKUHndndsOnGcKew7nDtcKQw4QUNcOXwq0ADg5bwrlmwpUvwp8RIXJiw7XDhnDCkcO0ZjXCskw7w7ldw5rDosOaLBLCmMKCN1%2FDmFp5Q8OTw4rCjcO4EMOow7PCk0ElLsOWw49Ow7MPw4wDw55xcghjwofCvlouw5sqw71swpzCnDsAMU8nwo7CrQAAAA%3D%3D

003+020 :

http://log.malonetuning.com/chart/232255#H8KLCADChxTDrFoCA03Ci0EOw4IwDATDv8OiwrMtwrVQw7hMwpRDwqBWwrBUw6LDinFRw6HDtcKQVkI9w67DjE4IcMOXw6dNClM2XcOmCsOYRWxwUsKTD8O%2FJkLDpsOCwpbCnGE3w6XDhcOmw6RKK8KlVVrCsTdpHMOpw71HYMKSH8K%2BJcKVw70gw4IJw484w6AFwq8RwqHDnw5pccKtw7Mkw558P8OEw7gFdcOnw6JCwpcAAAA%3D

002+033(przepraszam ze wykres jest taki długi , ale kolega który wciskal start/stop był strasznie skacowany) :

http://log.malonetuning.com/chart/232290#H8KLCADCvxTDrFoCA23CjUEKw4MwDATDv8KiwrMMdcKbw58YH8OURsK4wobDhArCshLDksK%2Bwr5xDMKlwoced8KGYUMAw6VZNnYjGVU2QMKPwrfCiMO%2Fw7DCtcOhwofDjMO3XMOYJcKVdcKpwoDClw4nw5HDvMOmYyIkLsKsZAzDncKUwo3DlcKcwonDmx3DrcK5FcK9wqFxdMKvLwLDjcOpaWdywrzDvcKIw6BxwogIw75UwrTCmsOUZcOKw5bCjB9iw7wAEENIQsK%2FAAAA

Dzisiaj jade zobaczyc jak wyglada turbo , chciałbym przedewszystkim zapytac czy inne wartosci (oprocz doladowania) sa w miare ok i jak nie to czy robic jeszcze jakies logi i czy warto montowac nowe turbo pod ten program. Pozdrawiam !

Edytowane przez Craun

Opublikowano

Powtórz log 2+33, bo z tego nie można nic wyczytać. Turbo porażka i program przesadzony wg mnie. Możesz sprawdzić szczelność dolotu, dv i zajrzeć do turbo, czy ma jakieś luzy i od strony kata zobaczyć czy żeliwo nie popękane.

Opublikowano
  • Autor

Zajrzałem dziś z kolegą do turbo , wirnik nie ma luzów ale było na nim troszkę oleju zauwazyłem rownierz olej w takim wężyku co idzie do dolotu z prawej strony , z okolic dolotu nie było słychac swistow , warto podmieniac przeplywomierz czy od razu nastawiac sie na wymiane sprezarki ?

Ah i tutaj wrzucam poprawiony wykres nie robiłem nowego tylko usunałem niepotrzebne informacje , przepraszam ze od razu tego nie poprawiłem (002+033):

http://log.malonetuning.com/chart/232319#H8KLCAA%2Fwo3DrFoCA23CjUEKw4MwDATDv8KiwrMMdcKbw58YH8OURsK4wobDhArCshLDksK%2Bwr5xDMKlwoced8KGYUMAw6VZNnYjGVU2QMKPwrfCiMO%2Fw7DCtcOhwofDjMO3XMOYJcKVdcKpwoDClw4nw5HDvMOmYyIkLsKsZAzDncKUwo3DlcKcwonDmx3DrcK5FcK9wqFxdMKvLwLDjcOpaWdywrzDvcKIw6BxwogIw75UwrTCmsOUZcOKw5bCjB9iw7wAEENIQsK%2FAAAA

Opublikowano

Po tym co pokazuje log to przepływka za mało pokazuje.

Opublikowano
  • Autor

A z golfa IV będzie pasować przepływka ? XD Bo znajomy ma własnie golfika ktory ponoc bardzo ładnie sie odpycha a pytałem dzis kolegi co ma a3 i powiedział mi ze u niego jest inna przepływka ale własnie w owym golfie jest taka sama. Czy muszę kupić nową konkretnie do BEX ?

Opublikowano

Przepływkę musisz założyć o takich samych nr jak była ori wsadzona. Jak będziesz kupować to z boscha. Jeśli twierdzisz, że jest taka sama to podmień i wrzuć logi 2+33 i 115+118.

Opublikowano

Zacznij od podstaw, sprawdz szczelność dolotu kompresorem, sprawdz zawór dv, obejrzyj odme.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Łukasz13 napisał:

Zacznij od podstaw, sprawdz szczelność dolotu kompresorem, sprawdz zawór dv, obejrzyj odme.

Odma jest nowiutka , powietrze nie cofa się przez turbo i błędów chyba brak ale jeśli podmianka przepływki nie pomoże to będę badał dolot i dv.

Opublikowano
  • Autor

Witam , sprawdziłem wczoraj dv działa poprawnie , dziś testowo odpiąłem przepływkę nie zauważyłem znacznej poprawy , ale w kabinie był słyszalny dość wyraźnie świst nawet przy zamknietych oknach , wyskaczył blad za małego doładowania , jeśli chodzi o turbo to jeśli zapieczony był był by zawór wg to chyba wszystkie spaliny by omijały wirnik i by prawie nic nie pompowało ? I czy moze pompować za mało jeśli wirnik nie ma luzów ? Auto wzięło trochę oleju po jakichs 800-1000km od wymiany poziom wynosi 1/3 (min-max) ale nie wiem czy było pod korek i jazda czesto była na wysokich obrotach , z tyłu nie dymi... Mozliwe ze jest nie szczelnosc przy wyjsciu podcisnienia dv bo miałem troche za dużą obejmę , wymieniłbym przewody podciśnienia na silikonowe aby to wykluczyć i zabezpieczyć się przed problemem w przyszłości i przy okazji dobrze zamontował to do dv i tu wychodzi kolejne pytanie jakiej grubości przewody i po ile m ich kupic do silnika montowanego wzdłużnie ?

Opublikowano

Szczelność sprawdzałeś?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, cysiek18 napisał:

Szczelność sprawdzałeś?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o szczelnosc dolotu to zabiore się za to na następny łykend 

Opublikowano
  • Autor

Witam , dzisiaj sprawdzałem szczelność dolotu poprzez zatykanie TIPa , autko gasła , na początku ciągneło powietrze przez bagnet ale potem zamontowano inny i nic nie syczało wiec wiekszych dziur chyba nie ma , tatko ma mi na tygodniu zrobić zaślepkę z puszki przy przepływce z zamontowanym wentylem aby sprawdzić szczelność pod wpływem ciśnienia a nie podciśnienia , myślicie że wyniki moga być inne ? Intercoolery suche

Wyrzuca też po jakims czasie błąd 'za mała sprawność katalizatora' tak wiec za jakis czas wlatuje downpipe i przy okazji demontaż , inspekcja i wyczyszczenie turbo.

Edytowane przez Craun

Opublikowano

Mnie się wydaje, że sprawdzanie szczelności robimy na wyłączonym silniku ;).  Zatkać tipa korkiem instalacji hydraulicznych fi 75, dać ciśnienie na króciec od odmy. Przy braku sprężarki można wykorzystać ciśnienie z kół - na poważnie ja tak sprawdzałem - cicho, słychać ewentualne przedmuchy, a dopompować można później na stacji. Ja użyłem pistoletu do pompowania kół i zaworka zwrotnego. Brak szczelności w dolocie to częsta przyczyna nieprawidłowej pracy silnika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam , sprawa ruszyła trochę do przodu ale jeszcze nie jest idealnie głównym sprawcą zamieszania okazał się katalizator po zamontowaniu downpipe autko ożyło ale strasznie wypadał zapłon , kupilem nowe swiece ngk ale zapłon dalej od czasu do czasu wypadnie na peirwszym cylindrze bo jest tam inna cewka i jedna świeca mi spadła i się zagieła podczas montażu :facepalm: cewka na tym cylindrze ma koncowke R a reszta D , zrobiłem logi niestety po tygodniu dosyc dynamicznej jazdi i logach wczoraj pojawił się wyciek oleju xD zaraz jade go zdiagnozować przepływ poprawił się do 160g czyli na oko 200 koni duzo lepiej , ale raczej powinno być wiecej , niepokoi mnie troche uboga mieszanka i długie czasy wtrysków w dodatku przerzuciłem się na paliwo 98 (co okazało się dobrym pomysłem bo stuków praktycznie 0) ale musiałem wypalic do konca 95 przy rezerwie z okolic zbiornika jakby słychać delikatnie prace pompy. Turbo wstaje dosyc pozno i nie trzyma do konca tutaj logi

115+118 (tutaj wypadł zapłon): 

http://log.malonetuning.com/chart/233899#H8KLCADCuComWwIDTcKMQQrDgzAMBMO%2FwqLCswQJTV8TfHBrw6EIUjvDiHJJw7vDusOEDsKUHndndsOnGcKew7nDtcKQw4QUNcOXwq0ADg5bwrlmwpUvwp8RIXJiw7XDhnDCkcO0ZjXCskw7w7ldw5rDosOaLBLCmMKCN1%2FDmFp5Q8OTw4rCjcO4EMOow7PCk0ElLsOWw49Ow7MPw4wDw55xcghjwofCvlouw5sqw71swpzCnDsAMU8nwo7CrQAAAA%3D%3D

002+033

1pVbf0.png

003+020:

http://log.malonetuning.com/chart/234107#H8KLCAB3LSZbAgNNwotBDsOCMAwEw7%2FDosKzLcK1UMO4TMKUQ8KgVsKwVMOiw4pxUcOhw7XCkFZCPcOuw4xOCHDDl8OnTQpTNl3DpgrDmEVscFLCkw%2FDvyZCw6bDgsKWwpxhN8Olw4XDpsOkSivCpVVawrE3aRzDqcO9R2DCkh%2FCviXClcO9IMOCCcOPOMOgBcKvEcKhw58OaXHCrcOzJMOefD%2FDhMO4BXXDp8OiQsKXAAAA

Opublikowano

Wg mnie turbo wstaje w miarę ok, bo przy 2,4 masz 0,6bara i max przy 2,7tys więc sprzęgło nie dostaje tak po d*pie, korekty są w normie, a czasy wtrysku takie będą w tym przypadku jak auto po programie :D

Opublikowano

Logi wygladaja w porzadku, takze lepiej wymien ta cewke i swiece na taka sama jak masz reszte i powinno pomoc :)