Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 TDI PD] Spadki temperatury i znikający płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Po 2tys od zrobienia glowicy bo stara była pęknięta, wsadzeniu nowej uszczelki , rozrządu,pompy wody zauważyłem znaczne ubytki płynu chłodniczego jak i również wąchanie się temperatury. Po osiągnieciu 90stopni na zegarze widoczny jest gwałtowny spadek temperatury do około 60-70(czasami i niżej). Potrafi dostać takiego laga nawet przez dlugi czas. Po jakimś czasie powrót do 90 i znów spadek. Zbiornik też był wymieniony na nowy. Wycieków absolutnie brak . Myślicie że to może być termostat? 

Edytowane przez Krychalke
Opublikowano (edytowane)

jak spadki temperatury są znaczne i dzieje się to bardzo szybko, tzn. np. masz 90*C na zegarach, a po krótkim czasie np. 60*C to raczej nie będzie problemu z termostatem, a raczej z czujnikiem temperatury g62/g2 (jest to tak jakby czujnik "dwa w jednym"). Najlepiej było by podpiąć vaga w momencie spadku temperatury na zegarach i odczytać temp. z bloków pomiarowych - jak na vagu temp. będzie dużo wyższa niż wskazują zegary to potwierdzi to moje przepuszczenie, że czujnik jest do wymiany, dokładnie o które bloki chodzi znajdziesz na forum. (trzeba odczytać temp. z czujnika g2 oraz g62)

Edytowane przez Lukasz_mk2
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukasz_mk2 napisał:

jak spadki temperatury są znaczne i dzieje się to bardzo szybko, tzn. np. masz 90*C na zegarach, a po krótkim czasie np. 60*C to raczej nie będzie problemu z termostatem, a raczej z czujnikiem temperatury g62/g2 (jest to tak jakby czujnik "dwa w jednym"). Najlepiej było by podpiąć vaga w momencie spadku temperatury na zegarach i odczytać temp. z bloków pomiarowych - jak na vagu temp. będzie dużo wyższa niż wskazują zegary to potwierdzi to moje przepuszczenie, że czujnik jest do wymiany, dokładnie o które bloki chodzi znajdziesz na forum. (trzeba odczytać temp. z czujnika g2 oraz g62)

No dobra to jedna sprawa a znikający płyń? Pod autem suchutko a ostatnio musiałem wlać 0,5l po przejechaniu jakiś 100km. 

Opublikowano

Z tym to Ci raczej nie pomogę, ale jak robiłeś głowice niedawno to może warto jechać z reklamacją i niech się mechanik nad tym zastanowi.

Opublikowano (edytowane)

Według mnie przy takich objawach jak opisujesz może to też być wina zacinającego się termostatu :decayed:

Takie duże skoki temperatury silnika bez problemu powinieneś wyłapać pirometrem optycznym .

Jak się potwierdzą to może dochodzić do miejscowego wrzenia płynu chłodzącego , co z kolei może być przyczyną wywalania płynu przez zawór w korku zbiorniczka wyrównawczego. Wtedy bez dwóch zdań termostat do wymiany .....

Jak już by się problem z termostatem potwierdził to kupuj w ASO albo marki VERNET, innych nie polecam ze względu na wszechobecne podróby i bardzo niską jakość :decayed:

P.S. 

W postawieniu prawidłowej diagnozy pomocna będzie też jazda z podłączonym kompem i porównywanie na bieżąco  temperatur  na wskaźniku z tą którą widzi ECU z G62, ( musisz tylko pamiętać że wskaźnik ma nieliniową charakterystykę i w zakresie 80-100 stopni z G62 na blacie powinno być równe 90 stopni ) :hi:

Edytowane przez piotrsob1