Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Taras na gruncie z płytek betonowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Słuchajcie będę się przymierzał do tarasu, na gruncie, wyłożony płytkami betonowymi. Póki co chcę go zrobić sam. Ponieważ działka ma spadek to żeby poziom tarasu zrównał się z poziomem podłogi w domu, muszę podsypać 40-50cm piasku/żwiru. Pytanie moje brzmi czy wystarczy, że właśnie podsypię i zagęszczę taki żwir/piasek czy też muszą być grubsze frakcje na spód ? Mam sporo piachu z wykopu szamba i mógłbym go wykorzystać do tego celu.

Opublikowano

50 cm to dość sporo materiału, czym ograniczysz boki aby taras nie popłynął ?.

Pod płytki wystarczy 10 cm zagęszczonego piachu rzecznego, lepiej przepuszcza wodę.

Piasek kopalniany- polny z wykopu szamba jeśli jest miałki po zgęszczeniu będzie słabo przepuszczał wody opadowe.

Frakcja żwiru na dole powyżej 40mm ok. 20/25 cm potem 20 cm żwiru 2-40mm, pod płytki może być również frakcja piaskowa żwiru

Opublikowano
Cytat

50 cm to dość sporo materiału, czym ograniczysz boki aby taras nie popłynął ?.

Wstępnie mam plan żeby dookoła zrobić na niższej wysokości dookoła taką jakby rabatkę, ścianka też płytek betonowych. Tam ziemia, kwiatki i to będzie podporą dla tarasu, żeby się nie rozjechał.

Jak zasypywałem fundamenty to odradzali mi piasek rzeczy przez to, że jest mocno wypłukany i słabo się zagęszcza bo nie ma spoiwa żadnego.

Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, marec-ki napisał:

1. Tam ziemia, kwiatki i to będzie podporą dla tarasu, żeby się nie rozjechał.

2. Jak zasypywałem fundamenty to odradzali mi piasek rzeczy przez to, że jest mocno wypłukany i słabo się zagęszcza bo nie ma spoiwa żadnego.

1. Zawsze będziesz mógł poprawić jest to rozbieralne. Jeśli to taras duży min. 40/50 m 2 to może się sprawdzić.

2. "Spoiwo" jakie jest w piasku kopalnianym to zupełnie zbędne zanieczyszczenia mineralne.

Piaski kopalniane w budownictwie używa się wyłącznie pozbawione zanieczyszczeń mineralnych.

Ciekawe czy tylko z tego powodu odradzali piasek rzeczny ?.

Odkopywałem wiele zagrzybionych fundamentów zasypanych piaskiem kopalnianym.

Polegaj na fachowcach a nie na doradcach bez wiedzy.

Edytowane przez KINIAM
Opublikowano

Pamiętaj by pod płyty betonowe dać mieszankę piasku z cementem. Wystarczy około 5 centymetrów grubości. Tej warstwy nie zagęszczasz, tylko układasz na tym płyty. Potem natura zrobi resztę. Jeśli masz małe płytki a raczej kostkę to po ułożeniu, zakładasz gumę na zagęszczarkę i ubijasz całość. Zagęszczarka ok 90 kg. wystarczy.

Opublikowano (edytowane)

Co do piasku rzecznego to kierownik budowy i majster ekipy mi odradzali. 

A taras planuję taki max 4x6m (może 3x6m)

OK, czyli 20-25cm tłucznia. I na to 20-25cm piasku i 5cm piasek z cementem.

Płyty będą raczej większego kalibru niż typowa kostka brukowa.

Dziękować

Edytowane przez marec-ki
Opublikowano
2 godziny temu, wisiel napisał:

Pamiętaj by pod płyty betonowe dać mieszankę piasku z cementem. Wystarczy około 5 centymetrów grubości. Tej warstwy nie zagęszczasz, tylko układasz na tym płyty. Potem natura zrobi resztę.

I to jest Kolego najgorsze co można zrobić.

Tak robią w Polsce pseudobrukarze.

Płyty mają swobodnie układać się na piasku i na nim pracować, warstwa pod płytkami ma przepuszczać wodę.

Nawet do spoin używa się wyłącznie piasek bez żadnego cementu.

Cement używają ci co nie potrafią wykonać i zgęścić podbudowy.

Potem aby takie coś poprawić trzeba usunąć warstwę betonu pod płytkami i czyścić płytki.

To że 9 na 10 tak robi to nie znaczy, że robi dobrze.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marec-ki napisał:

Co do piasku rzecznego to kierownik budowy i majster ekipy mi odradzali.

No cóż obyś w przyszłości nie trafił na tak niedouczonych lekarzy.

Bez obrazy ale teraz dziwni ludzie mówią, że białe jest czarne.

Czyli polecają piasek polny, kopalniany ???

Powodzenia.

Edytowane przez KINIAM
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, KINIAM napisał:

I to jest Kolego najgorsze co można zrobić.

Tak robią w Polsce pseudobrukarze.

Płyty mają swobodnie układać się na piasku i na nim pracować, warstwa pod płytkami ma przepuszczać wodę.

Nawet do spoin używa się wyłącznie piasek bez żadnego cementu.

Cement używają ci co nie potrafią wykonać i zgęścić podbudowy.

Potem aby takie coś poprawić trzeba usunąć warstwę betonu pod płytkami i czyścić płytki.

To że 9 na 10 tak robi to nie znaczy, że robi dobrze.

Czy układanie kostki w takiej kolejności jest ok? tłuczeń i pospółka ~20cm (zagęszczone), piasek z cementem ~5cm (zagęszczone), ~5cm czystego piasku i na to kostka (zagęszczone dopiero po fugowaniu kostki). Kostka jest ułożona pod wiatą gdzie stoją tylko samochody osobowe.

Edytowane przez Tracer39
Opublikowano
52 minuty temu, Tracer39 napisał:

Czy układanie kostki w takiej kolejności jest ok? tłuczeń i pospółka ~20cm (zagęszczone), piasek z cementem ~5cm (zagęszczone), ~5cm czystego piasku i na to kostka (zagęszczone dopiero po fugowaniu kostki). Kostka jest ułożona pod wiatą gdzie stoją tylko samochody osobowe.

Ta warstwa 5 cm piasek+cement stanowi zespolenie podbudowy w celu wzmocnienia, jest to rozwiązanie tanie pod małe obciążenia 1-1,5 tony przy minimalnym natężeniu ruchu.

Profesjonalna podbudowa do 5 ton to minimum ok. 12-15 cm betonu krzyżowo zbrojonego.

• Pomoc techniczna 1