Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BFB] Problem z turbiną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w sklepie getem napewno taniej kupisz , sprawdź sobie jaka cenę mają 

Opublikowano
23 godziny temu, b.i.a.l.y napisał:

Dzięki. 

100zł za wkładki i oringi jeszcze przeboleję ?. Trochę kasy już poszło (rozrząd, turbina, dv, ezektor, parę pierdół od odmy, o tyle dobrze, że wszystko wymieniłem sam to chociaż zaoszczędziłem na mechanikach) a nie przewidywałem takich wydatków zaraz po zakupie samochodu. 

I co z tym przeładowaniem? Niesie to jakieś konsekwencje? Z chęcią bym tak zostawił bo nieźle się zbiera. Jak doprowadzę silnik do ładu i odbiję się trochę finansowo to chciałbym zrobić go na okolice 190 może 200KM i przy tej mocy to niby trzeba zmienić wtryski i intercooler więc trochę kasy też trzeba przygotować. 

20 PLN sztuka w ASO. O-ring kup w sklepie z uszczelnieniami bo cena w ASO powala. Znalazłem z materiału FPM za około 1 PLN za sztukę

Edytowane przez cysiek18

Opublikowano
23 godziny temu, b.i.a.l.y napisał:

I co z tym przeładowaniem?

Zrób log turbo z odpiętą wtyczką od n75. Jak będzie ok to będziesz szukał winy gdzie indziej ?

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, przem8 napisał:

Zrób log turbo z odpiętą wtyczką od n75. Jak będzie ok to będziesz szukał winy gdzie indziej ?

Rozchodzi się o to, że jak takie przeładowanie nie niesie ze sobą jakichś negatywnych skutków to chętnie bym tak zostawił, bo auto nieźle się zbiera ?

Opublikowano

Póki nie wyskakuje błąd o przeładowaniu to nic się nie powinno dziać.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, przem8 napisał:

Póki nie wyskakuje błąd o przeładowaniu to nic się nie powinno dziać.

Dzięki, na taka odpowiedź liczyłem?.  Jutro zamówię te wkładki uszczelniające na listwę oryginalne (sprawdziłem na stronie benepol 18.31 zł/szt.), ale oringi to faktycznie w serwisie życzą sobie ponad 14 zł/szt. to trochę pomyłka. Mam cichą nadzieję, że to jest powodem wysokich korekt, zresztą dam znać co z tego wyjdzie.

Na chwilę obecną dziękuję Wszystkim za zainteresowanie i pomoc?

Opublikowano

A korekty masz wysokie na obu paliwach czy tylko na lpg? Jak turbo teraz inaczej pompuje to może pasuje poprawić strojenie lpg :D

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, przem8 napisał:

A korekty masz wysokie na obu paliwach czy tylko na lpg? Jak turbo teraz inaczej pompuje to może pasuje poprawić strojenie lpg :D

Wykasowałem błędy i śmigam tylko na Pb od dwóch dni. Dzisiaj po powrocie z pracy sprawdziłem korekty długoterminowe i mam +10  

Opublikowano

Jeśli korekty w logach z poprzedniej strony się nie zmieniły to nic dziwnego, że masz taki wynik.

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, przem8 napisał:

Jeśli korekty w logach z poprzedniej strony się nie zmieniły to nic dziwnego, że masz taki wynik.

Mam znów wykasować błędy i sprawdzić korekty?

Opublikowano

Zrób świeży log 2+33 i przed tym skasuj błędy.

Opublikowano
  • Autor
48 minut temu, przem8 napisał:

Zrób świeży log 2+33 i przed tym skasuj błędy.

Proszę, robione na Pb po skasowaniu błędów

[002 ; 033] dynamiczny http://vaglogi.pl/log-002_033_jIvLxA.html

[002 ; 033] statyczny http://vaglogi.pl/log-002_033_QZaSI.html

Opublikowano
W dniu 25.08.2018 o 11:21, b.i.a.l.y napisał:

Przed zamontowaniem sprawdziłem i w regenerowanej WG zaczynał się otwierać przy ok. 0,5 bara.

Bo te zakłady co regeneruja turbiny nie umieją ustawić wg dobrze. Wszyscy myślą że ma być pół bara . Kiedy przy pół bara to wg ma się już kończyć otwierać a nie zaczynać .  

Efekt ?

Zobacz jak Ci turbo przeladowywuje teraz... zadane 0.6 uzyskane 0.9 bara

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem filtr paliwa oryginalny z ASO. Po wymianie ciśnienie po odpaleniu 4 bar (nie jak wcześniej 5 bar). Niby wszystko ładnie i pięknie ale teraz buczy jak cholera. Odpalę jest cicho a wystarczy, że zapalę światła i zaczyna się buczenie. Włączając światła drogowe nasila się bardziej. Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Ale co buczy ? filtr ? pompa ? 

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, soul87 napisał:

Ale co buczy ? filtr ? pompa ? 

Ciężko jednoznacznie określić czy pompa czy filtr, chyba jedno i drugie. Pytanie dlaczego buczy po zapaleniu świateł? Jak już się przejadę i zatrzymam to nie ważne czy światła zapalone czy nie cały czas buczy. Przy hamowaniu buczenie znika.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Udało mi się z kilkoma problemami uporać,  może komuś w przyszłości się przyda.

Odnośnie wysokich korekt długoterminowych (+10) za to odpowiadała nieszczelność na kolektorze wydechowym. Obecnie oscylują w granicy +1 do +3.

Buczenie po wymianie filtra paliwa (na oryginalny z ASO). Temat poruszany na forum wielokrotnie,  przestudiowałem wszystkie. Jednym pomagała wymiana pompy, innym filtra, jeszcze innym poprawa drgających przewodów idących z baku do filtra. Po podniesieniu samochodu na podnośniku u mnie ewidentnie buczał filtr, a drgania były wyczuwalne na przewodzie powrotnym. Pompa delikatnie słyszalna po zbliżeniu ucha do zbiornika. Zakupiłem filtr KNECHT podmianka i przez kilka minut po wymianie cisza. Zrobiłem dosłownie 2 km i buczenie wróciło. Nie było tak głośne jak na oryginalnym, ale buczało dalej. Przy okazji wymiany śrub od geometrii na tylnej osi, gdy miałem wszystko zdemontowane i zbiornik  na wierzchu, ogarnąłem przewody idące do filtra tak aby nie wpadały w rezonans i inne tego typu tematy, żeby móc wykluczyć i taką usterkę - brak poprawy. Dochodząc do sedna sprawy odpowiedzialna była za to pompa. Chodziła cicho, utrzymywała ciśnienie pod obciążeniem (4 bar) a jakimś cudem powodowała buczenie filtra. Po wymianie na PIERBURG (nr 7.02550.63.0 pasuje p&p) nastała cisza. Na koniec tak poza konkursem, filtr knecht też działa a sporo tańszy niecałe 120 zł , ASO 180zł.

Tak wyglądają teraz logi:

http://vaglogi.pl/log-115_118_D8h9T.html

http://vaglogi.pl/log-002_033_49B93Al.html

Pozdrawiam.

Opublikowano

Turbo trochę przeładowuje, reszta ok. Może tak zostać jak jest.

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 25.08.2018 o 17:19, b.i.a.l.y napisał:

Dzięki. 

100zł za wkładki i oringi jeszcze przeboleję ?. Trochę kasy już poszło (rozrząd, turbina, dv, ezektor, parę pierdół od odmy, o tyle dobrze, że wszystko wymieniłem sam to chociaż zaoszczędziłem na mechanikach) a nie przewidywałem takich wydatków zaraz po zakupie samochodu. 

I co z tym przeładowaniem? Niesie to jakieś konsekwencje? Z chęcią bym tak zostawił bo nieźle się zbiera. Jak doprowadzę silnik do ładu i odbiję się trochę finansowo to chciałbym zrobić go na okolice 190 może 200KM i przy tej mocy to niby trzeba zmienić wtryski i intercooler więc trochę kasy też trzeba przygotować. 

Część, mam ten sam silnik i pytanie jaki interfejs by czytać logi.? 

Opublikowano

@Smarcin1 widzę że potrafiłeś zapytać o hamulce w dziale o hamulcach, więc daczego pytasz o interfejs w dziale silnikowym i to w kilkuletnim temacie? Jak podejść do Ciebie z szacunkiem skoro nie widzisz wielkiego jak byk działu "Diagnostyka" ehh..