mobopx Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Cześć. Mam problem z 1.6 ALZ 2006 rok. Chwilę przed całkowitym puszczeniem sprzegła jest spadek obrotów, mocy, dziwne wibracje i odgłosy z tłumika, po czym jest szarpnięcie i auto rusza. Oprócz tego na biegu jałowym mam falowanie obrotów (800-900) - ale nie zawsze to występuje.Błędów brak. Przed zakupem, na silniku pojawił się tylko błąd recyrkulacji spalin (nie zapisałem kodu), ale po usunięciu już się więcej go nie widziałem. Auto normalnie przyspiesza, i oprócz problemów z ruszaniem nic więcej się nie dzieje. Średnia z ostatnich 600 km - 8,2L/100km. Od czego zacząć diagnostykę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legion44 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Koledzy niech ktoś z was sprawdzi sobie czujnik od sprzęgła odnośnie tych spadających obrotów u mnie minimalnie opadały a przy okazji gdy wymieniałem poduszkę silnika wymieniłem ten właśnie czujnik i wszystko teraz jest ok Auto mi nie szarpie a obroty nie spadają tylko ładnie opadają. Edytowane 23 Czerwca 2020 przez Legion44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaaZZ Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) 22 godziny temu, Legion44 napisał: Koledzy niech ktoś z was sprawdzi sobie czujnik od sprzęgła odnośnie tych spadających obrotów u mnie minimalnie opadały a przy okazji gdy wymieniałem poduszkę silnika wymieniłem ten właśnie czujnik i wszystko teraz jest ok Auto mi nie szarpie a obroty nie spadają tylko ładnie opadają. Obroty ci spadały po wysprzegleniu, do np 500 i przez parę sekund falowaly góra dół i dopiero się normowaly na te standardowe ok 750? czy inaczej to u cb wyglądało? Edytowane 24 Czerwca 2020 przez RaaZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legion44 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 27 minut temu, RaaZZ napisał: Obroty ci spadały po wysprzegleniu, do np 500 i przez parę sekund falowaly góra dół i dopiero się normowaly na te standardowe ok 750? czy inaczej to u cb wyglądało? Tak dokładnie u mnie przy wysprzęglaniu było odczuwalne takie szarpnięcie wtedy obroty spadały i się podnosiły ale jest jedno małe,, ale,, przy włączonej klimatyzacji obroty już nie spadały ale szarpnięcie było teraz czy klimatyzacja włączona czy nie obroty ładnie trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaaZZ Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) 22 godziny temu, Legion44 napisał: Tak dokładnie u mnie przy wysprzęglaniu było odczuwalne takie szarpnięcie wtedy obroty spadały i się podnosiły ale jest jedno małe,, ale,, przy włączonej klimatyzacji obroty już nie spadały ale szarpnięcie było teraz czy klimatyzacja włączona czy nie obroty ładnie trzyma. No ja mam bardzo podobnie, u mnie też na Klime jest wszystko ok. Chyba będę musiał spróbować wymienic ten czujnik ? Edytowane 25 Czerwca 2020 przez RaaZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domino98 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 U mnie uspokoiło się po wymianie sondy lambda (bank 1), ale wymieniłem na jakąś "firmy krzak" i widzę, że pomału problem wraca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob332 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Panowie a u mnie było tak . Rok jeździłem autem i wszystko było ok. Potem zauważyłem że mam pęknięty przewod podciśnienia wychodzący z gruszy podciśnienia. Dałem nowy i pojawił się problem falujących obrotów. Tzw przy wysprzeglaniu obroty spadają lekko poniżej 800, podbija je do 1100 i obroty wracają do normy . Dzieje się tak na zimnym silniku z 2-3 razy . Potem jak silnik się rozgrzeje problem znika. Dla próby zdjalem ten przewód podcisnienia na 2 dni i narazie jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi