Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AKN] Pomoc przy odkręceniu turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko odnośnie wymontowania turbinki w 2.5 TDI 150ps odkręcilem wszystko prucz jednej śruby niemozna doniej niczym dojsc, jest przykręcona w kolektoze pozostale 3 odkręcilem, podobno zeby sie doniej dostac trzeba rozmontowac (rozdzielic) turbinke.. ale czy to prawda bo niechce czegos sknocic.... Została mi jedna skubana.... prosze o pomoc..... Dziękuje :)

Opublikowano

Turbinę rozdzielisz na stole..., dobre klucze kolego i ogień :wink4:

Opublikowano

coś mi się zdaje, że jest to śruba mocująca przewód olejowy do turbiny, trzeba uważać bo łatwo ukręcić ten przewód, dwie siedemnastki tam chyba przychodzą i trzeba skontrować dolną nakrętkę ale po wcześniejszym dorobieniu specjalnego klucza bo normalny nie wejdzie pomiędzy gorącą i zimną część turbiny, jest fotoporada demontażu z Audi A3 kolegi o nicku "stopi" i ostatni post jest ważny,

o ten :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1091794&start=60&sid=

Opublikowano

Musisz się napocić kolego niestety, ale wszystko się da. Ja to robiłem w garażu.Chodzi Ci o śrubę mocującą turbinę do kolektora zasilającego? Jak stoisz przed maskę pierwsza od lewej? Mała 10tka albo 13stka chyba i siła w łapach + WD i walka ;)[br]Dopisany: 04 Marzec 2009, 05:09_________________________________________________

coś mi się zdaje, że jest to śruba mocująca przewód olejowy do turbiny, trzeba uważać bo łatwo ukręcić ten przewód, dwie siedemnastki tam chyba przychodzą i trzeba skontrować dolną nakrętkę ale po wcześniejszym dorobieniu specjalnego klucza bo normalny nie wejdzie pomiędzy gorącą i zimną część turbiny, jest fotoporada demontażu z Audi A3 kolegi o nicku "stopi" i ostatni post jest ważny,

o ten :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1091794&start=60&sid=

On ma V6 kolego a nie 1.9. Inna bajka
Opublikowano

ja dospawywałem klucz żeby był pod odpowiednim kątem... i idzie bez problemu... :>

Ps. Ogólnie wyciągnąć turbo w V6 to pryszcz... :cool1: