Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Porada w sprawie reflektorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Piszę w sprawie porady. Mianowicie chodzi mi o moje reflektory, które są oryginalne - valeo ( mają prawie 16 lat ). Nie są już pierwszej młodości więc i ich świecenie też pozostawia do życzenia. Nie są zmatowiałe ani zżółknięte, natomiast szkło na przodzie ma rysy od kamieni, do tego soczewki są pewnie też już na wykończeniu. I teraz pytanie do Was co poradzilibyście mi zrobić aby poprawić światła ( a tym samym bezpieczeństwo ) ? Czy wysłać obecne lampy do naprawy ? Są firmy, które regenerują odbłyśnik, czyszczą soczewkę oraz usuwają rysy z klosza i to jest jakieś wyjście. Druga opcja to kupno nowych reflektorów ale zamienników ( pozostaje przełożenie silniczka od regulacji wysokości ) czyli mamy nowe reflektory, nowe odbłyśniki oraz szkło bez rys. Na allegro są zestawy 2 reflektorów za około 450-500 zł. Trzecia opcja to kupno także nowych reflektorów ale oryginalnych valeo i po prostu założenie ich na samochód. Co polecacie ? Bo już nie wiem co da lepszy efekt. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Oddaj do firmy która regeneruje reflektory, nie kombinuj i nie kupuj zamienników, pasują, słabo świecą. Nie ma porównania między używanymi ori a nowymi zamiennikami.
Jeżeli Cie stać kup ori nowe, jednak myśle, że efekt po regeneracji bedzie bardzo pdoobny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje również mają 16 lat i praktycznie nie świeciły. Wymieniłem żarnik i odbłyśnik. Efekt jest imponujący.

1 - takie kupiłem

2 - wymieniłem żarnik

3 - wymieniłem soczewkę na regenerowaną (zdjęcie robione telefonem, dlatego lepsza jakość)

IMG180612-222239.JPG

IMG180613-214157.JPG

20180807_213455.jpg

Opublikowano
W dniu 12.09.2018 o 12:53, Mordeliuss napisał:

Oddaj do firmy która regeneruje reflektory, nie kombinuj i nie kupuj zamienników, pasują, słabo świecą. Nie ma porównania między używanymi ori a nowymi zamiennikami.
Jeżeli Cie stać kup ori nowe, jednak myśle, że efekt po regeneracji bedzie bardzo pdoobny.

Również stałem przed takim wyborem, i niestety się nie zgodzę z Tobą. Kupiłem używaną lampę ori i żałuję, że nie kupiłem nowej Depo. Lampę kupujesz widząc jak wygląda z zewnątrz, a to ma najmniejsze znaczenie. Najważniejsze co siedzi w środku, a każdy chwali swój towar. I mimo, że kupiłem z forum, to nie byłem zadowolony z jej świecenia. A lampy Depo mają bardzo dobre opinie i drugi raz bym brał nowe, są dobrej jakości i masz pewność, że odbłyśnik jest fabrycznie nowy i nikt nie grzebał w niej wcześniej (a niestety to norma w paronastoletnich ori).

Opublikowano
W dniu 23.09.2018 o 10:45, Rosomak91 napisał:

wymieniłem soczewkę na regenerowaną

A na czym polegała regeneracja soczewki ???

Opublikowano
3 minuty temu, Fido napisał:

A na czym polegała regeneracja soczewki ???

Wróć! Chodziło oczywiście o odbłyśnik.

Soczewkę tylko wyczyściłem, a była dosyć mocno zabrudzona.

Edytowane przez Rosomak91

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Siemka,

Odgrzeje kotleta.

Noszę się z zamiarem wymiany przednich reflektorów bo robić mi się ich raczej nie opłaca ( lewa lampa uchwyty do spawania a w prawej nie działa regulacja i strasznie buczy silniczek ) Przerabiać ich na xenony czy bixy też nie bede ze względu na zderzak bez sprysków.

Znalazłem taka oferte na all i zastanawiam się czy warto. Cena za obie lampy też myślę że ok

https://allegro.pl/lampy-audi-a4-b6-2000-2004-black-h7-depo-fk-w-24h-i7040334728.html

Opublikowano

Zamienili są marnej jakości.  I długo nie poświęca. Po około 2 latach odblysnik to wywslenia.  Proponuje poszukać lamp ori valeo angielskich. I zmienić przesłony.  Ewentualnie jak wypalone odblysnik to wymienić.  Angoli w ładnym stanie można kupić po 100zl. Szt. 

Ewentualnie gdy seria to za mało zrobić bi halogen.  

Opublikowano

No i też ludzie pisali, że parują...

A macie jakieś fajne adaptery na soczewki mini H1 w zwykłe lampy ? 

Opublikowano

To tego chińskiego projektora nie są potrzebne żadne skomplikowane adaptery.  . 

Moim zdaniem jak robić bihalgen to na porządnym projektorze.  Np hella3 do którego można z czasem wsadzić palnik i mamy bixenon lub żarówkę ledowa i mamy biled.  

Edytowane przez Gwerty

Opublikowano

@kamil-vag jak zrobisz te lampy na tym mini h1 z alli a ja bede miał lempy zmodzone przez @Gwerty to porównamy chociaz na fotach jak to święci :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Gwerty napisał:

To tego chińskiego projektora nie są potrzebne żadne adaptery.  . 

Coś takiego mówisz jest P&P ?

HTB1SGlXQFXXXXcvXFXXq6xXFXXXc.jpg

HTB1YtpsQFXXXXavaXXXq6xXFXXX4.jpg

Opublikowano

Tylko projektor H1 mini pasuje . jakość odblysnika marna. I żarówka  h1 nic więcej.  

Opublikowano

Cały zabieg w b6 lampy h7 i Xeon pasują p&p.

Podkreślam  to żadna nowość na rynku od kilku dobrych lat. Dawno przetestowane jakość marna.  Odblysnik szybko się wypala. 

Ale jak ktoś to szybko i łatwo można zrobić bix na chińskim h1. 

Opublikowano

Na Ali.  Za gotowe zestawy do b6. 

Opublikowano

Na Ali.  Za gotowe zestawy do b6.  Samemu ewentualnie ogarnia się adapter z ori przesłony.  

A co do parowania. To łąk lampa klejona na klej na bazie poliuretanu to przez jakiś czas potrafi parowac.  Klej poliuretanowy utwardzane się w kontakcie z wilgocią otoczenia gdzie w całej strukturze potrafi schnac do około 2-3 tygodnie. I w tym czasie łapy Paryża praktycznie zawsze czasem  z sprzyjających warunkach przebiega to szybko i bez problemów.   Jeśli pi tym czasie nadal paru ja  wRto lampy wyjąć i dosuszuc  żeby pozbyć się wilgoci w wnętrza.