Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 1.9 TDI] Pompowtrysk - przyczyna wibracji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam nastepujacy problem- auto dostaje dziwnych wibracji w przedziale 1500 do 2200  na 4 i 5 biegu odrazu dodam ze przeguby ok i dwumas tez. 

robilem logi statystyczne i 4 pompka ma wartosci 0.8, natomiast robiac logi dynamiczne wartosci potrafia skoczyc nawet do 2.7

usczelniacze wymienione na wszytkich pompkach i nie ma poprawy, gniazda lekko wyrobione.

wymieniac 4 pompke? czy macie jakies inne pomysly na poczatek

Opublikowano

przy wymianie uszczelnień zebrałeś ostre krawędzie gniazd ,bo jeśli nie to uszczelnienia podczas montażu się poprzecinały,chociaż te wibracje to może raczej coś z napędem ,przy uszkodzonej pompce raczej brak mocy ,tak przynajmniej miał znajomy ,auto jechało jak by miało z 90km ,ale jechało płynnie

Opublikowano
16 godzin temu, kubabkb napisał:

robilem logi statystyczne i 4 pompka ma wartosci 0.8, natomiast robiac logi dynamiczne wartosci potrafia skoczyc nawet do 2.7

????

O jakich parametrach piszesz , chyba nie o korekcjach, bo one od ok. 1600 obr/min stoją jak wryte ? :P:naughty:

- jak wyglądały korekcje przed robotą ?

- jak wyglądają teraz ?

- zamieniałeś miejscami pompki o najniższej i najwyższej korekcji podczas wymiany uszczelnień ?

- robiłeś to sam , czy robił to ktoś kto ma pojęcie o tej robocie ?

Jak oczekujesz konkretnej pomocy to odpowiedz na te pytania i najlepiej jakbyś wrzucił linki do logów (statycznych ) grupy 013 przed i po robocie :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

-korekcje przed robota wygladaly identycznie

-nie zamienialem miejscami pompek zostaly wlozone tak samo

- robil to mechanik nie ja 

logi musialbym zrobic ponownie bo przez przyapdek mi sie usunely

4 pompka podczas wciskania pedalu gazu na maksa przy obrotach od 1100 pokazuje wartosci 2,7mg( chodzi mi o 13 grupe) wtedy zaczyna rzucac silnikiem. rzucanie uspokaja sie po przekroczeniu 2200 obrotow

Opublikowano
  • Autor

kamil-vag musze sprawdzic poniewaz na bipy nie patrzylem,

jesli schodza na minus przy przyspieszaniu co to oznacza?

Opublikowano

Możliwe, że tandem już nie wyrabia i słabe ciśnienie tłoczenia paliwa... ale to zrób loga, nie ma się co martwic na zapas

Opublikowano
10 godzin temu, kubabkb napisał:

-korekcje przed robota wygladaly identycznie

-nie zamienialem miejscami pompek zostaly wlozone tak samo

- robil to mechanik nie ja 

logi musialbym zrobic ponownie bo przez przyapdek mi sie usunely

4 pompka podczas wciskania pedalu gazu na maksa przy obrotach od 1100 pokazuje wartosci 2,7mg( chodzi mi o 13 grupe) wtedy zaczyna rzucac silnikiem. rzucanie uspokaja sie po przekroczeniu 2200 obrotow

Mechanik dał ciała, powinien zamienić pompki miejscami , wtedy by było wiadomo czy to wina pompki , czy warunków w cylindrze :whistling:

Przy takich objawach jak opisujesz to wygląda na to że jak dajesz w pedał , to pompka nie ma czego pompować :naughty:

Albo " zapowietrza " się spalinami z przepuszczającego dolnego uszczelnienia, albo zatkane jest sitko przez które paliwo dostaje się do wnętrza pompki ( na zdjęciu zaznaczone na czerwono ):

Pompka.jpg

Oczywiście pompka też może być zdechnięta, ale żeby to było pewne to trzeba by je zamienić miejscami ...

Mam nieodparte wrażenie że mecher się nie przyłożył do roboty , albo się nie zna na niuansach tej roboty , jak po wymianie uszczelniaczy się nic nie zmieniło...:hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Piotrek ogolnie mechanikowi  nie mowilem o moich problemach z pompka.

usczelniacze byly wymieniane poniewaz robilem uszczelke pod glowica, a korekcje sam sprawdzalaem przed wymiana i po wymianie on nawet na ten temat nic nie wiedzial

- jedyne o czym wspomnial jak odbieralem auto to ze mam juz lekko wybite gniazda, ale jeszcze troche pojezdze na nich i tyle w temacie

Edit- 

jesli delikatnie wciskam pedal gazu to wibracje silnika sa male jesli daje pedal na maxa to wtedy zaczyna trzasc silnikiem w przedziale 1100 do 2200 tylko a 4 i 5 biegu(czym auto bardziej obciazaone tym silnik skacze bardziej)

Edytowane przez kubabkb

Opublikowano
48 minut temu, kubabkb napisał:

usczelniacze byly wymieniane poniewaz robilem uszczelke pod glowica, a korekcje sam sprawdzalaem przed wymiana i po wymianie on nawet na ten temat nic nie wiedział

Tak to jest jak się cedzi informację po troszeczku zamiast konkretnie opisać co było robione i dla czego ..... :naughty::D

W takiej sytuacji wcale bym się nie zdziwił  jakbyś miał  pompki włożone na starych uszczelniaczach :P

Ja na Twoim miejscu bym wyciągnął pompki jeszcze raz, zrobił porządnie uszczelniacze i poskładał zamieniając miejscami pompki o najniższych i najwyższych korekcjach .

Przed rozbebeszeniem porobił bym logi, by było z czym porównywać sytuację po robocie i oby wnioski wyciągnąć prawidłowe :whistling:

Opublikowano
  • Autor

pompki napewno maja nowe usczelniacze, dal mi z powrotem stare uszczelniacze, ogolnie to zaufany mechanik .

Opublikowano

Wymień filtr paliwa

Opublikowano
  • Autor

filtr paliwa byl wymieniany, nie pomoglo

Opublikowano

To na pewno są wibracje, a nie nieregularne przerywanie podczas przyspieszania ?

Jeżeli tak , to mogą być luźne konektory elektryczne na pompkach, ( przeważnie na pierwszym  cylindrze ):decayed:

Opublikowano
  • Autor

@piotrsob1  tak wibracje( a nawet rzucanie silnikem przy wcisnieciu gazu w podloge na 4 i 5 biegu) 

calkiem ustepujace dokladnie po przekroczeniu 2400 obrotów

Opublikowano

To co dla Ciebie jest wibracją, dla mnie (analizując Twój opis i objawy ) wygląda mi na przerywanie spowodowane luźnymi konektorami pompowtryskiwaczy :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Piotrek jak tylko przyjdzie nowa bateria do lapka zrobie logi dynamieczne grupy 18 i 23

robiac miesiac temu statysyczne nie bylo zadnych problemow, szkoda ze nie zrobilem odrazu dynamicznych.

pomysle nad tymi luznymi konektorami jeszcze jak bede w PL

Opublikowano

Jeżeli mam rację to sytuacja powinna się z dnia na dzień pogarszać, aż w końcu na desce zrobi się  choinka :decayed:

Podłączony wtedy VAG powinien pokazać błąd przerwy/zwarcia na którejś z cewek pompowtryskiwacza ( najczęściej jest to cewka pompki nr. 1, z racji tego że koniec wiązki nie jest podparty i zwiększone jej wibracje tam właśnie powodują największe wycieranie się wsuwek przewodów sterujących pompkami ) :hi::whistling:

Opublikowano

Żeby nie  zakładać nowego tematu podbijam tutaj...     

...Witam...a ja mam  problem tego rodzaju...  mianowicie    gdy odpalam auto   to   chwile po urochomieniu silnika  zaczyna on pracowac na 3 cylindry     zapala się lampka  esp i pali się  check engin ..  i teraz tak.. jak silnik nagrzeje sie do tych  90s to  jak jak go zgaszę i  chwilę po tym uruchomię ponownie to   juz pracują 4 cylindry..   ale jak tylko ciut ostygnie to znowu  to samo... zauwazylem tez ze jak juz pracuje ok i np podbije obroty ponad 3000 to tez potrafi wywalic esp..wczesniej  w były epizody  ze podczas jazdy  np tak ponad 100 km.h jakby na chwile  odcinało    silnik -cylinder...  a  teraz dosłwnie z dnia  na dzień   zrobiło  sie    ze odrazu po odpaleniu zimnego  źle  pracuje..  znajomy  tak na szybkiego  podłonczył    komputer i stwierdził ze wg  niego i blendu jaki został zapisany to   jakaś usterk  elektryczna..1 wtrysku  i ze ogolnie wtryski  nie leją...odlonczyl wtyczke wiazki PD podlonczyl ponownie i jakby zacza pracowac  ok lecz  na chwilową przejazczkę  .. ..  bo wtryski wg niego  sa ok...  mozliwe ze  wtyk na PD  do poprawy....  ?  Filtry mam wymienione..z pompy tandem. wycieków nie widać.. oleju nie przybywa..pali od raz... 

Edytowane przez PRZEMEKC

Opublikowano

@PRZEMEKC podoginaj i przeczyść wsuwki we wtyczkach pompek. Tu opisałem jak to mniej więcej zrobić: https://a4-klub.pl/topic/430223-b6-tdi-pd-pompy-paliwa-słabe-odpalanie-telepanie-na-jałowym/?do=findComment&comment=5354574