Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana termostatu w Audi A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, ozi58 napisał(a):

03l121157AC o ten chodzi? 

Screenshot_2024-02-06-21-00-47-373_pl.allegro.jpg

IMG_6570.thumb.jpeg.5be775cfa9979475de6d5d2d8f20f5d2.jpeg

Opublikowano
Teraz, Michu 76 napisał(a):

Teraz, Michu 76 napisał(a):

O ten maly

Opublikowano
18 minut temu, Michu 76 napisał(a):

O ten maly

Tutaj to nie pomogę 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Są dwa termostaty w CAGA i skrzyni multitronic. Mechanik wymienił jeden, ale o drugim nie wiedział. Ten niżej jest schowany, ja go podciągnąłem do zdjęcia. Nr 1K0121113A. Wyglądają identycznie20241026_193736.thumb.jpg.1b7a72ef8f240f3df6c950570bcaac22.jpgScreenshot_20241026_211806_Gallery.thumb.jpg.2690843817d0f49c36fadc629f49a130.jpg

Opublikowano
22 godziny temu, Mirek13 napisał(a):

Są dwa termostaty w CAGA i skrzyni multitronic. Mechanik wymienił jeden, ale o drugim nie wiedział. Ten niżej jest schowany, ja go podciągnąłem do zdjęcia. Nr 1K0121113A. Wyglądają identycznie20241026_193736.thumb.jpg.1b7a72ef8f240f3df6c950570bcaac22.jpgScreenshot_20241026_211806_Gallery.thumb.jpg.2690843817d0f49c36fadc629f49a130.jpg

Witajcie i uważajcie bo w q5 manual 2009r 2.0,  163km CAHB też są dwa termostaty jak wyżej. Wymieniłem jeden bo drugiego nie widziałem. A obydwa były uszkodzone. Macie może schemat do CAHB jak wygląda układ chłodzenia? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i mnie ta przypadłość też dopadła. ?

Auto - jak w opisie.

Objawy: po wymianie termostatu głównego-  na MAHLE - zero poprawy, gdzie w trakcie jazdy, trzeba było poruszać się z prędkością 140-150 km/, żeby temperatura doszła do 90 stopni. Przy 120-u, spadała do 70 stopni a w mieście to juz w ogóle masakra - spadała do 60 a nawet do końca skali, czyli na 50.

I teraz najlepsze:

Wymieniono termostat, którego nikt tu nie uwzględniał w topicu, a mechanik o nim wiedzial........i...... CAŁKOWITE ZERO POPRAWY. ?Plus jest tego taki, że okazało się, iż jest w ogóle trzeci termostat (czy też zawór). Jednakże po jego wymianie, było zero poprawy, więc wymieniono mi mały termostat: 1K0 121 113A .

Zaworu jednokierunkowego, co jest obok na innym wężu - nie wymieniałem. A od razu poruszając ten temat, to wg mnie, odwracanie zaworu jest czystą głupotą. Zresztą, już ktoś opisał - jak się to w jego przypadku skończyło ?

I zmierzając do sedna sprawy - jak zwał, tak zwał - jest TRZECI termostat (bądź zawór) jak kto woli, który znajduje się  również na wężu przy grodzi silnika po lewej stronie, mniej więcej na wysokości bloku silnika (stojąc z przodu auta). Wygląda jak walec o wymiarach, tak około 3 x 4 cm. Nie podam dokładnych parametrów, bo mechanik mi go nie zostawił, ale postaram się go odzyskać i wrzucić numery. I ten post ma również na celu uświadomienie, że jest jednak więcej elementów sterujących przepływem, niż to podaje katalog. 

Tak więc mniemam, że to ostatecznie rozwiąże problem niektórych forumowiczów.

Reasumując: 2.0 TDI, kod silnika CAGC posiada:

- termostat główny (z boku silnika pod alternatorem)

- termostat (zawór) mały (z tyłu silnika przy grodzi na wężu

- termostat (zawór) z tyłu silnika przy grodzi po lewej stronie

- zawór jednokierunkowy z tyłu silnika przy grodzi.

Po krótkim teście:

temperatura powietrza 0 stopni, dystans 6 km, czas przejazdu 7 minut przez miasto ze średnią prędkością 50 i na zegarze ponad 70 stopni ? Wcześniej musialem jechać ponad 30 minut, z prędkością powyżej 130 km/h, żeby do 70u stopni doszło. 

IMG_20250121_200304.jpg

Edytowane przez Danek75

Opublikowano

Na to Wychodzi ze masz przedlifta a tam wymiana termostatów rozwiązuje problem gorzej jest w poliftach sam przerabiałem temat, finalnie soft pompki rozwiązał problem. 

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie dziś kupiłem dwa termostaty w aso i zastanawiam mnie to czy ten mały zwany dsg ma przepuszczać powietrze ? Bo dmuchając w niego i to nawet nie tak jakoś mocno to on przepuszcza . Ma ktoś nowy do sprawdzenia bo nie wiem czy reklamować czy tak ma być.

Opublikowano

ma przepuszczac

Opublikowano

Dziwne. Według normalnej logiki termostat ma nie przepuszczać na zimnym i zamykać obieg a tu przepuszcza a jak ciepły to bardziej. 🙈🙈

Opublikowano
2 godziny temu, daro87 napisał(a):

Dziwne . . . 

Dziwne ?

A niby wg Ciebie jak ma działać taki termostat hm ?

Opublikowano

Normalnie jak każdy termostat. Nie spotkałem jeszcze w żadnym aucie termostatu żeby już od zera był częściowo otwarty. No chyba że jest zepsuty.

Opublikowano

w nogach śpisz to mało widzisz

Opublikowano
3 godziny temu, Dev napisał(a):

w nogach śpisz to mało widzisz

Widzę kultura u ciebie jest na bardzo wysokim poziomie ...

Opublikowano

Czytasz ze zrozumieniem  ?

Napisałem wyraznie:

"... taki termostat ma przepuszczać...."

A Ty teraz sobie "wymyśl" dlaczego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. Mam ten sam problem z temperaturą płynu chłodzącego.  
Mój samochód to Audi A4 2.0 TDI quattro z 2014 roku, skrzynia manualna, kod silnika CJCD.  

Mówię o warunkach zimowych, ponieważ lata w Czarnogórze są gorące, więc wtedy to nie ma znaczenia. Jednak zimą samochód osiąga temperaturę roboczą tylko wtedy, gdy silnik jest obciążony — na przykład na autostradzie lub podczas jazdy pod górę. Gdy obciążenie się kończy lub jadę z górki, temperatura spada. I mówię tu o wskaźniku na desce rozdzielczej.  

Skontaktowałem się z serwisem Audi i poprosiłem, żeby powiedzieli mi, które części należy wymienić, jeśli silnik nie osiąga temperatury roboczej. Powiedzieli mi, że należy wymienić trzy elementy:  

Duży termostat: 03L121111AD  
Mały termostat: 1K0121113A  
Zawór zwrotny: 3W012235  

Kupiłem wszystkie te części u nich, więc są to oryginalne części Audi OE.  

Jednak nie wiem, co robić dalej. Widzę, że na forum wiele osób pisało, że wymieniło te elementy i nie uzyskało poprawy. Czy oprócz tych trzech części jest coś jeszcze, co może mieć wpływ? Czy w ogóle warto montować te części?  

Przepraszam za język, ponieważ używam tłumaczenia AI na polski. Dziękuję.

Opublikowano

najpierw wymien mały

jak to nie pomoze to zmien duzy

Edytowane przez Dev

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jakiej firmy polecacie termostaty bo jak czytam to z tym Mahle różnie bywa więc która firme polecacie Gates,  febi,  Wahler,  Pierburg, czy Mahle  wiadomo oryginalny najlepszy ale jesli któryś z tych nie odbiega od oryginału to po co pchać sie w koszta

Edytowane przez grzesiek25lub

Opublikowano

Sezon na niedogrzane 2.0 TDI CR sie zaczyna :) przypominam tylko nieśmiało że każdy 2.0 CR na termostacie 4 droznym (tym duzym) CJCA, CGLC, CGL itp mozna poprawic modyfikujac mape silnika, jezeli sama wymiana wszystkich termostatow nie pomogla. W Lublinie moge wykonac moda. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

witam mam problem. ciężko było osiągnąć 90 stopni a jak doszło to w gdy jechałem wolno lub stałem w korku temperatura spadała do 70. wymieniłem duży i mały termostat i dalej to samo. zauważyłem że gdy uruchomię silnik to przy temperaturze 70 stopni włącza się wentylator i schładza silnik. gdy wyłączę ac to dobija bez problemu do 90 i tylko lekko spada. co to może byc? a4 b8 136km cagb

Edytowane przez wadza