Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Znacząco ubywa płynu chłodniczego - od czego zacząć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem wiem zena forum jest troche tematów z tym związanych w wiekszości przypadków rokowania to wymiana uszczelki pod głowicą jdnak u mnie płyn ubywa około 1L na 2 miesiące , nie zauwazyłem oleju w płynie ani baniek powietrza, nie widze takze zadnych wycieków, i mam wrazenie ze jak jezdze spokojnie to jest ok a jak dam mu w piec to ubywa, od czego zacząć diagnoze i kontrole ? czy ma znaczenie ze nie dolałem G12 tylko ze stacji orlenu jakis uniwersalny mieszalny ze wszystkimi płynami płyn chłodniczy jednak dość dobrej jakości? pozdrawiam

Opublikowano

zerknij pod wlew oleju i na bagnet... powinien być kisiel jeśli płyn się dostaje do silnika

Opublikowano

po tym co piszesz obstawiam na uszczelke pod glowica... a w ukladzie chlodzenia nie masz zwiekszonego cisnienia? po odkreceniu korka wlewu plynu chlodniczego powinno syknac ale dosc krotko...

plyn moze ubywac tylko poprzez wyciek na zewnatrz, spalanie sie w cylindrze, albo dostanie do ukladu olejenia...

obejrzyj dobrze silnik i caly osprzet od dolu... moze masz wyciek ale zanim da sie cos zauwazyc zdazy odparowac... przyjrzyj sie uwaznie czy nie ma kolorowych (w zaleznosci od koloru plynu) sladow po jakis wyciekach...

Opublikowano

Przewody wszystkie do sprawdzenia, chłodnica, króćce wodne, pompa wody, nagrzewnica jest tego trochę :)

Opublikowano

nike wymienil mozliwe sposoby wycieku

trzeba wykonac probe cisnieniowa szczelnosci, gdy silnik jest zimny. obserwowac cisnienie, i ew. punkty wyciekow

Opublikowano

Witam, ja bym ewentualnie dodał jakiś barwnik UV i wtedy po jakiejś dłuższej trasie albo po mocnym butowanku sprawdził pod odpowiednią lampą, wiem że jest taki do układów klimatyzacji być może też do układu chłodzenia :mysli:

Opublikowano

Witam, ja bym ewentualnie dodał jakiś barwnik UV i wtedy po jakiejś dłuższej trasie albo po mocnym butowanku sprawdził pod odpowiednią lampą, wiem że jest taki do układów klimatyzacji być może też do układu chłodzenia :mysli:

jest