Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

DPF, duży stopień zapchania popiołem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CO radzicie ?  Na VCDS pokazało 65g popiołu. 

Stosować jakąś chemię ?  Czy oddać do regeneracji ?  A może wyciąć ?

47218704_475023032905061_8995900282411941888_n.jpg

Opublikowano
  • Autor

Przegonilem go dzis troche, sadze sie wypaliły do 15% ale wiadomo popioły zostaly. 

Opublikowano

Mam 73 gramy popiołu i nic niepokojącego się nie dzieje , cegła wypala się co ok. 250 km :whistling:

Opublikowano
  • Autor

Tak często ? Jednak wycięcie tego ustrojstwa to chyba nie jest taki szalony pomysł... ciekawe jak czesto sie wypala po regeneracji?

Sam nie wiem czy wycinac czy zregenerować

Edytowane przez julo23

Opublikowano

u siebie zrobiłem tak:

sprawdzic drożnosc przewodów róznicy cisnien, przedmuchać je sprezonym powietrzem. kupic i wymien czujnik róznicy cisnien z Bosch'a podłaczyc kompa i zresetowac  DPF , wlać do baku np STP z formuła do czyszczenia DPFu zatankowac po korek mocnego diezla i zjezdzic zbiornik do rezerwy. mi i wielu innym ludziom pomogł ten zabieg. 

Opublikowano

U mnie 2.0 tdi bmm mam niby 52g popiołu a podczas wypalania podszarpuje podczas jazdy na stałych obrotach przyspiesza normalnie wentylatory nie chodzą obroty się nie podnoszą i zauważyłem że wydech mam leciutko okopcony co może być przyczyną ktoś miał taki problem ?

Opublikowano

Jak ci nie muli silnika to się nie martw. Komputer wylicza sobie z ilości spalonego paliwa stopień zapełnienia filtra. Jak zapala ci się kontrolka świec żarowych to nie ryzykuj i przegoń brykę, bo zapcha ci się na amen i już nie odpalisz. Swoją brykę musiałem niestety holować do domu. Po wymontowaniu namoczyłem w wiadrze z gorącą wodą z dodatkiem koncentratu do mycia silników i wypłukałem karcherem.  Dla pewności powtórzyłem moczenie dwa razy. Po wstawieniu należy przeprowadzić kalibrację czujnika różnicy ciśnień i wyzerować licznik popiołu za pomocą Vaga. Po umyciu przejechałem 30 tkm i jak na razie bez problemu.

Opublikowano

U mnie 2.0 tdi bmm mam niby 52g popiołu a podczas wypalania podszarpuje podczas jazdy na stałych obrotach przyspiesza normalnie wentylatory nie chodzą obroty się nie podnoszą i zauważyłem że wydech mam leciutko okopcony co może być przyczyną ktoś miał taki problem ?

Opublikowano

lampka się nie zapala tylko denerwuje mnie to podszarpywanie raz mocniej raz słabiej czy pompowttyski z dpf tak mają ?

Opublikowano

Jakieś pomysły ?

Opublikowano
56 minut temu, jpa4 napisał:

Jakieś pomysły ?

Masz kompa, żeby logi zrobić w czasie podszarpywania ?

Opublikowano
  • Autor

JA zacząłem rozglądać się za firmą co regeneruje DPF.    Znalazłem w Częstochowie   Juratuning,   i  w Koziegłowach.

W Częstochowie chcą 800zł  za demontaż,  pranie i montaż   oraz później kalibracje kompa.

Za to kolega dziś mi mówi, że on to przewiercił te sitka przez otwór sondy i ma spokój,  bo nie widzi różnicy ciśnień.   Możliwe to jest ??

Niektórzy też proponują wyjąć,  i wstawić katalizator od 1.9 żeby nie kopcił.   Tylko to trzeba w mapie usuwać DPF.

Opublikowano
W dniu 3.12.2018 o 11:04, julo23 napisał:

JA zacząłem rozglądać się za firmą co regeneruje DPF.    Znalazłem w Częstochowie   Juratuning,   i  w Koziegłowach.

W Częstochowie chcą 800zł  za demontaż,  pranie i montaż   oraz później kalibracje kompa.

Za to kolega dziś mi mówi, że on to przewiercił te sitka przez otwór sondy i ma spokój,  bo nie widzi różnicy ciśnień.   Możliwe to jest ??

Niektórzy też proponują wyjąć,  i wstawić katalizator od 1.9 żeby nie kopcił.   Tylko to trzeba w mapie usuwać DPF.

Za ok. 1 k PLN kupić można zamiennik filtra firmy JMJ, kilka osób z forum montowało i sobie chwalą :decayed:

Jak odliczysz ok. 600 PLN za stary na skupie to wyjdzie taniej niż pranie :tongue4:

Jak cegłę będziesz wiercił stopniowo , podglądając w miarę postępu wierceń ( ilości otworów) grupy odpowiedzialne za jego pracę , to masz szanse trafić z przekrojem otworów tak , że ECU się nie połapie że jest coś nie tak i będzie go traktowało jak sprawny .

Różnicy ciśnień to ECU nie zobaczy jak puszka jest wypruta z wnętrzności ....

Montaż kata może załatwić problem emisji nie spalonych węglowodorów, ale na pewno nie rozwiąże problemu kopcenia z rury :cool1:

Opublikowano

Julo,póki nic się nie dzieje nie kombinuj tylko jeździj

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie są zamienniki po 940. 

Screenshot_20181204-203254.png

Opublikowano
21 godzin temu, Rabbi napisał:

Julo,póki nic się nie dzieje nie kombinuj tylko jeździj

Dokładnie , nadgorliwość gorsza od faszyzmu ..:decayed:

Rozeznanie zrobiłeś , w razie czego już wiesz jakie opcje masz do wyboru :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem  używany z popiołami 16g  ,   chyba zaufam sprzedawcy bo już handlowaliśmy razem i wszystko było OK.  On wycinał cała ekologię w swoim.

W sumie za taką kwotę że za tyle sprzedam stary na skupie.

U mnie pewnie dpf powiedział pa pa… bo wtrysk miałem do wymiany to pewnie zanim się go wymieniło to narobił syfu w filtrze, jeszcze za poprzedniego właściciela.

Tak wygląda ten  DPF  z 16g ,  mówi że mu się wypalał raz w tygodniu.

received_525163961283358.jpeg

received_1973997262894510.jpeg

received_324247898167266.jpeg

Edytowane przez julo23

Opublikowano

Czyścił ktoś z was dpf z popiołów jakimś domowym sposobem typu płyn do czyszczenia kominków u myjka ciśnieniowa ? 

Opublikowano
  • Autor

Mnie ciekawy czy te specyfiki wlewane do paliwa  coś pomagają. 

Typu millers czy Liquy Molly ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Co robić z dpf już podczas wypalania puszcza chmurę niebiesko szarego dymu i podszarpuje i jakby trochę był zmulony nie wiem czy wymienić na zamiennik jmj , czyścić chemicznie czy usunąć ?