randy8 Opublikowano 28 Lutego 2009 Opublikowano 28 Lutego 2009 Witam wszystkich forumowiczów! Mam pytanie jak w temacie. Otóż zaświeciła mi się kontrolka systemu kontroli spalin (żółta lampka przypominająca silnik, w lewym górnym rogu deski rozdzielczej). Co to może oznaczać? Czy mogę z tym jeździć? Dodaję, że nie zauważyłem jakiś szczególnych objawów typu spadek mocy, nierówna praca silnika, etc...dt. B7 1.9 TDI. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki. Radek
Zygal Opublikowano 28 Lutego 2009 Opublikowano 28 Lutego 2009 Hej. W moim przypadku był to uszkodzony czujnik temperatury paliwa, ale przyczyn może być wiele ( podepij pod VAG )
jaca.13 Opublikowano 1 Marca 2009 Opublikowano 1 Marca 2009 to może oznaczać różne usterki,tak jak kolega Zygal wspomniał podepnij się pod VAGA
randy8 Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Opublikowano 1 Marca 2009 Dzięki! W tym tygodniu postaram się go podpiąć.
slodki79 Opublikowano 1 Marca 2009 Opublikowano 1 Marca 2009 Jeszcze jest jeden motyw.Napewno też posiadasz DPF,(nie mogę teraz tego artykułu znaleźć)ale co jakiś czas włącza sie system dopalania osadzającej się sadzy w tym filtrze i była mowa,że wtedy świeci ta kontrolka informująca właśnie kierowcę o działaniu i wtedy trzeba przejechać jednorazowo minimum 20km ze stałą prędkością już nie pamiętam chyba między 100-120km/h nie przekraczając.Po takim zabiegu powinna przestać świecić.To chyba tyle jeśli coś namieszałem to poprawić,ale jak znajde gdzieś ten tekst to wkleje.Pozdrawiam A jeszcze jedno: Podczas takiego zabiegu system zwiększa dawkę paliwa by temp.gazów była większa i wypaliła to co niedobre tzn.sadzę.Druga sprawa to taka,że jak kierowca oleje tę sprawę to bardzo szybko filtr zostanie zapchany i auto przejdzie w tryb awaryjny i pózniej będzie pipa
slodki79 Opublikowano 1 Marca 2009 Opublikowano 1 Marca 2009 BKE jest bez DPF. A to nie wiedziałem,zwracam honor :decayed:
randy8 Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Opublikowano 8 Marca 2009 Witam ponownie! Po podpięciu do VAG'a okazało się (na szczęście!), że jedna świeca żarowa nie domaga. Doradzono mi w wymianę wszystkich świec żarowych. W związku z tym mam kolejne pytania: czy można to zrobić w zaufanym warsztacie, czy lepiej jest to zlecić w ASO. 2) czy konieczne jest wymiana wszystkich świec (tak mi powiedział elektryk), czy wystarczy tylko jedną? 3) jaki jest koszt wymiany wszystkich świec (w ASO ew. "nie w ASO")? Pytam. bo nie wiem czy ich sugestie o wymianie wszystkich świec nie są próbą naciągnięcia mnie? pzdr. Radek
szogun0 Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Nie musisz w ASO wymieniać. Ale wymień wszystkie, bo skoro się 1 spaliła, to niedługo może się następna i kolejna spalić. A wtedy dodatkowo płacisz kolejny raz za tę samą robotę.
ArkadiuS Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 To że się jedna spaliła nie oznacza wcale, że kolejne padną . Sama świeca to koszt ok 50zł. Jeśli padła jedna to sugeruje wymianę tej wadliwej bo nie ma takiej konieczności, aby wyrzucać pozostałe sprawne. No chyba, że masz za dużo kasy w portfelu. Nota bene nawet przy dwóch padniętych spokojnie odpalisz autko, chyba że będzie poniżej -10st C
kubanczyk.mis Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 witam, zapaliła mi się kontrolka w moim audi a4 b7 (mianowicie kontrolka z silnikiem)ta nad kierunkiem. wszyscy mówią że to od paliwa, skrzyni itd sam już nie wiem co o tym myśleć jechałem sobie spokojnie 120km/h i po chwili spadła mi moc wtedy się zapaliła ta kontrolka a teraz też nie mam żadnej mocy
letallec Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 witam, zapaliła mi się kontrolka w moim audi a4 b7 (mianowicie kontrolka z silnikiem)ta nad kierunkiem. wszyscy mówią że to od paliwa, skrzyni itd sam już nie wiem co o tym myśleć jechałem sobie spokojnie 120km/h i po chwili spadła mi moc wtedy się zapaliła ta kontrolka a teraz też nie mam żadnej mocy Musisz podpiąć auto pod VAG i sprawdzic bledy w sterowniku silnika
PLZ! Opublikowano 4 Maja 2009 Opublikowano 4 Maja 2009 Myślę,że to po prostu błąd czujnika. Często zwykły reset wystarczy. Miałem to samo w passacie. Niemniej sprawdzić trzeba
kubanczyk.mis Opublikowano 7 Maja 2009 Opublikowano 7 Maja 2009 witam, podpiąłem pod vag-a i okazało się że padł EGR kupiłem nowy i dzisiaj będę nadal śmigał
siemian Opublikowano 9 Maja 2009 Opublikowano 9 Maja 2009 randy8 co do tej kontrolki to nie kontrolka spalin a kontrolka check engine czyli usterek może być dużo... Na VAGu wyszła świeca tak? Czy jeśteś pewien że to było powodem zapalenia się kontrolki?? U kolegi w passacie jak padła świeca to błąd był zapisany w VAGu ale kontrolki check engine mu nie wywaliło... :mysli: kubanczyk.mis autko przeszło prawdopodobnie w notlauf (tryb awaryjny). Jak mnie kiedyś przydarzył się notlauf to pomogło dopiero- naprawa usterki i podpięcie pod kompa i wykasowanie błędu...
Rekomendowane odpowiedzi