Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z silnikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Dodam też że na wyjętym wężu z przepustnicy i odpiętej kostce jest to samo.

Opublikowano

A bipy, grupa 018 ? Coś na 1 wtryskiwaczu/cylindrze się dzieje...

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, kamil-vag napisał:

A bipy, grupa 018 ? Coś na 1 wtryskiwaczu/cylindrze się dzieje...

Nie sprawdzaliśmy. Mam tylko to, ale auto jedzie jutro do mechanika i będzie szukał przyczyny.

Opublikowano

Jak po skasowaniu błąd przepustnicy szybko wraca, to trudno podejrzewać ją o to że jest sprawna... :P

W takiej sytuacji to od jej wymiany bym zaczął.

Czarne paliwo w BRD jest częstą przypadłością , a przyczyną poza przedostawaniem się oleju do paliwa może być też przedostawanie się w większych ilościach spalin do układu paliwowego.

Wskazuje na to zjawisko jazda z korekcją na pierwszym garku .

2,0 TDI 16V dolne uszczelnienie pompowtrysków mają na stożku ( bez o-ringu )  i dla tego są bardzo czułe na problemy z mocowaniem pompek w gniazdach głowicy

Spróbuj wymienić śruby mocujące pompkę na pierwszym cylindrze , jak śruby będą poluzowane lub wykręcone to dobre by było pokręcić nią prawo-lewo jednocześnie dociskają ją do gniazda , następnie nowe śrubki i dokręć je zgodnie z serwisówką , wyregulować skok pompki .

Jakby nie było poprawy po wymianie śrub ( może być jakiś problem ze stożkiem uszczelniającym, np wżery spowodowane kawitacją prze przedostające się dłuższy czas spaliny ) to spróbuj delikatnie dobić pompkę w gnieździe ( stukając delikatnie przez kawałek aluminium lub mosiądzu w obudowe pompki w kierunku jej stożka uszczelniającego) , może się ułoży i uszczelni :hi:

Jeżeli po tych zabiegach będzie poprawa to powtórzył bym je na pozostałych cylindrach , wymienił filtr paliwa i zastosował jakiś środek do czyszczenia układu paliwowego, sadze w paliwie na pewno nie wpływają dobrze na precyzję działania pompowtrysków :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, piotrsob1 napisał:

Jak po skasowaniu błąd przepustnicy szybko wraca, to trudno podejrzewać ją o to że jest sprawna... :P

W takiej sytuacji to od jej wymiany bym zaczął.

Czarne paliwo w BRD jest częstą przypadłością , a przyczyną poza przedostawaniem się oleju do paliwa może być też przedostawanie się w większych ilościach spalin do układu paliwowego.

Wskazuje na to zjawisko jazda z korekcją na pierwszym garku .

2,0 TDI 16V dolne uszczelnienie pompowtrysków mają na stożku ( bez o-ringu )  i dla tego są bardzo czułe na problemy z mocowaniem pompek w gniazdach głowicy

Spróbuj wymienić śruby mocujące pompkę na pierwszym cylindrze , jak śruby będą poluzowane lub wykręcone to dobre by było pokręcić nią prawo-lewo jednocześnie dociskają ją do gniazda , następnie nowe śrubki i dokręć je zgodnie z serwisówką , wyregulować skok pompki .

Jakby nie było poprawy po wymianie śrub ( może być jakiś problem ze stożkiem uszczelniającym, np wżery spowodowane kawitacją prze przedostające się dłuższy czas spaliny ) to spróbuj delikatnie dobić pompkę w gnieździe ( stukając delikatnie przez kawałek aluminium lub mosiądzu w obudowe pompki w kierunku jej stożka uszczelniającego) , może się ułoży i uszczelni :hi:

Jeżeli po tych zabiegach będzie poprawa to powtórzył bym je na pozostałych cylindrach , wymienił filtr paliwa i zastosował jakiś środek do czyszczenia układu paliwowego, sadze w paliwie na pewno nie wpływają dobrze na precyzję działania pompowtrysków :decayed:

Właśnie jutro jedzie do Serwisu diesla do naprawy. Sprawdzą pompki, uszczelniacze, pompę vacum wyjmą zbiornik paliwa wyczyszczą itp od razu zalecili mi jeśli będzie to konieczne wymienić wałek rozrządu szklanki i panewki żeby mieć już spokój.

Opublikowano
4 minuty temu, Zibex25 napisał:

Właśnie jutro jedzie do Serwisu diesla do naprawy. Sprawdzą pompki, uszczelniacze, pompę vacum wyjmą zbiornik paliwa wyczyszczą itp od razu zalecili mi jeśli będzie to konieczne wymienić wałek rozrządu szklanki i panewki żeby mieć już spokój.

A worek pieniędzy masz już przygotowany czy będziesz brał jakiś szybki kredycik ?:tongue4:

Sorry za uszczypliwość , ale po tym co piszesz to szykują cie na duuże koszty .....:decayed:

To co ja opisałem nie będzie kosztowało nawet 1/10 tego co wyjdzie w tym serwisie , szczególnie jak Ci wymienią wałek rozrządu , który w tym silniku jest praktycznie bezawaryjny :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

I ufaj tu mechanikom. Jeszcze oferowali darmową lawetę. ?  Ja sam tego nie zrobię raz że nie mam czasu dwa jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę pojazdową :D Czyli szukać innego mechanika?

Opublikowano
45 minut temu, Zibex25 napisał:

Jaki wałek i szklanki w 16V :facepalm: tu są popychacze zaworowe dźwigienkowe i dwa wałki rozrządu to jest ostatnia rzecz w tym silniku która może ulec zużyciu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Zibex25 napisał:

I ufaj tu mechanikom. Jeszcze oferowali darmową lawetę. ?  Ja sam tego nie zrobię raz że nie mam czasu dwa jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę pojazdową :D Czyli szukać innego mechanika?

Dokładnie :)

Szukaj kogoś normalnego, co to ma doświadczenie w obsłudze silników grupy VW i trochę sprzętu do tego niezbędnego .

Może w twojej okolicy jest ktoś kumaty z forum , kto by Ci temat ogarnął ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Za duszeniem się silnika stał uszkodzony zawór egr. 

Opublikowano

Pisałem o tym na samym początku że EGR jest przyczyną problemu!!

Opublikowano
W dniu 4.02.2019 o 11:26, Zibex25 napisał:

Za duszeniem się silnika stał uszkodzony zawór egr. 

No właśnie , to może chociaż jakieś dziękuje dla nas by się znalazło :decayed::D

Jak by Ci go wtedy wywieźli na tej darmowej lawecie to był byś dzisiaj pewnie lżejszy o drobne 5000 PLN-ów..... :tongue4::glupek2:

Edytowane przez piotrsob1