Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Znaczenie ET Felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do jakiego najniższego ET można zejść w Audi a4 b6 avant tak, żeby dało się jeździć? ;)

Ciekawi mnie jakie najniższe ET macie u siebie, kto z klubowiczów zszedł najniżej :D

zalezy kolego jaka felga szeroka jakie masz na niej opony aha i jakie masz zawieszenie jesli chodzi o szczerosc to mozna swobodnie miec et20 przy 8calowej feldzie i 225/40 profilu oponki oraz zawiasie s-line lub eibach pro kit

olvp8u8u.jpg

u mnie tak to wyglada

• Odpowiedzi 3,7 tys.
  • Wyświetleń 511,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja u siebie mam 8 cali przy et35 i 215/45/17 zawieszenie 1be + pro-kit :)

Ciekawi mnie kto zejdzie najniżej :D

Opublikowano

Gratuluje właściwego doboru rozmiaru opon...
Opublikowano

nie masz troche duzego naciagu?

kolega moj mial 9,5 cali i 225/18

Opublikowano

Naciąg lekki jest ale też bez przesady ;D mocno w oczy się nie rzuca ;D

Opublikowano

pokaz foto

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jakie dystanse wybrac przod + tyl zeby to ladnie wygladalo? Z przodu niby wyglada okej bo jest prawie rowno z blotnikiem ale z tylu to odstep duzy :|

Auto to audi A4 B8 zawias 1BR

Felga to 8JX18 ET 47

opony 245/40/18

Z gory dzieki :)

Edytowane przez Kooga

Opublikowano

Witam mam pytanie, czy do a4 b5 będą pasowały felgi 7j 16' ET35. Opony 205/55.

Zawieszenie seria.

Nie będzie nigdzie obcierać?

Opublikowano

Zawieszenie seria.

Nie powinno być problemów

Panowie jakie dystanse wybrac przod + tyl zeby to ladnie wygladalo? Z przodu niby wyglada okej bo jest prawie rowno z blotnikiem ale z tylu to odstep duzy :|

Felga to 8JX18 ET 47

opony 245/40/18

Sporo tu zależy od wysokości kołnierza na piaście (to co centruje felgę). W b6/b7 ma 15 mm z przodu i z tyłu, co też warunkuje jaki da się dystans wsadzić. Wsadzając 5, 8 mm przelotowo osobiście i nie tylko ja miałem bicie (za mało kołnierza zostawało). Więc polecałbym taki, który zakryłby oryginalny kołnierz i miał swój własny, czyli np w b6 minimum 15-tka. Ale wiadomo, to już może być wtedy za szeroko. Pomimo to powinno jeszcze wejść. Przynajmniej w b6, więc w b8 raczej podobnie.

Opublikowano

Zawieszenie seria.

Nie powinno być problemów

Felga to 8JX18 ET 47

opony 245/40/18

Sporo tu zależy od wysokości kołnierza na piaście (to co centruje felgę). W b6/b7 ma 15 mm z przodu i z tyłu, co też warunkuje jaki da się dystans wsadzić. Wsadzając 5, 8 mm przelotowo osobiście i nie tylko ja miałem bicie (za mało kołnierza zostawało). Więc polecałbym taki, który zakryłby oryginalny kołnierz i miał swój własny, czyli np w b6 minimum 15-tka. Ale wiadomo, to już może być wtedy za szeroko. Pomimo to powinno jeszcze wejść. Przynajmniej w b6, więc w b8 raczej podobnie.

Mysle wlasnie nad 15 z przodu i z 25 z tylu bo z tylu naprawde jest duzy looz miedzy opona a blotnikiem :D

Opublikowano

Mysle wlasnie nad 15 z przodu i z 25 z tylu bo z tylu naprawde jest duzy looz miedzy opona a blotnikiem :D

Przymierz sobie jak to będzie wyglądało. Auto na podnośnik, stargaj koło z przodu i z tyłu, przygotuj coś co ma grubość 15 mm i 25 mm i wstępnie przyłóż felgę. Nie da Ci to totalnego osądu, jak to będzie, bo po opuszczeniu na koła trochę to się jeszcze zmieni. No i opony też są dość szerokie, więc jest co sprawdzać. Możesz też poszukać jak wyglądają b8-ki na takich parametrach felg po uwzględnieniu dystansów i czy generuje to problemy.

Generalnie są to już dość duże dystanse, rozważyłbym opcję czy jednak nie znaleźć innych felg, z lepszą kombinacją ET i szerokości. Bo temat dystansów + śrub też najtańszy nie będzie. Decyzja należy do Ciebie :)

Opublikowano

Przymierz sobie jak to będzie wyglądało. Auto na podnośnik, stargaj koło z przodu i z tyłu, przygotuj coś co ma grubość 15 mm i 25 mm i wstępnie przyłóż felgę. Nie da Ci to totalnego osądu, jak to będzie, bo po opuszczeniu na koła trochę to się jeszcze zmieni. No i opony też są dość szerokie, więc jest co sprawdzać. Możesz też poszukać jak wyglądają b8-ki na takich parametrach felg po uwzględnieniu dystansów i czy generuje to problemy.

Generalnie są to już dość duże dystanse, rozważyłbym opcję czy jednak nie znaleźć innych felg, z lepszą kombinacją ET i szerokości. Bo temat dystansów + śrub też najtańszy nie będzie. Decyzja należy do Ciebie :)

No troche szkoda, ze taka szerokosc felg kupilem. One maja dopiero 2-3 miesiace wiec na razie nie chce nowych kupowac bo z nowymi felgami to moglbym sie z domu wyprowadzac :D Wiec chce sie na razie pobawic dystansami, troche taniej mnie to wyjdzie. Nowe felgi 19" sa w planach ale to kiedys jak juz sie dorobie :D I tak btw. jest jakas roznica w jezdzie jak ma sie takie duze dystanse? I w ogole jak ma sie dystanse?

Edytowane przez Kooga

Opublikowano

Doświadczenia z tak dużymi dystansami nie mam. Auto stoi szerzej, jest to odczuwalne w jeździe. Jeżeli postawisz tył szerzej to będzie miało tez momentami większa tendencje do nadsterowności. Ogólnie też takie elementy jak łożyska są bardziej obciążane, inny rozkład momentów sił w połączeniu koło piasta. Część osób opisywała tego typu problemy, z kolei inni się nie skarżyli

Opublikowano

Witam, mam pytanko. Czy do a4 b5 wejdzie mi felga 7jx16 z oponą 205x55? nic nie będzie obcierać ?

Opublikowano

Powinno być ok, ale jeszcze ET tu brakuje aby ocenić :)

Opublikowano

panowie felgi 17, szerokość 8cali ET 34 będą pasowały do a4 b7 avant?? proszę o odpowiedz, jeśli nie to jaką 17 rozmiarowo brać a raczej szukać

Opublikowano

ET 42, taki model jak ten http://allegro.pl/kola-alusy-16-komplet-audi-a4-b6-b7-5x112-i5610924966.htmli dodatkowo orientujecie się ile takie felgi są warte w dobrym stanie?

Będzie ok. Ładne takie felgi są warte około tysiaka :)

panowie felgi 17, szerokość 8cali ET 34 będą pasowały do a4 b7 avant?? proszę o odpowiedz, jeśli nie to jaką 17 rozmiarowo brać a raczej szukać

Będzie już całkiem ładnie leżało

Opublikowano
będą pasowały?

Tak jeśli mają 5x112 i otwór centrujący ≥57,1mm.

Opublikowano

Siemka,chłopaki felga z rs4b7 9jx19 et29 chyba będzie bardzo wystawać w moim a4 b6? były w ori jakieś trochę bardziej schowane w 19 calach?

Ten wzór:

rs4_wb.JPG