Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Znaczenie ET Felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Nihil napisał:

Czeka mnie zakup zestawu na lato. Planuje zmienić felgi, bo te co mam zostaną na zestaw zimowy. Myślę nad zakupem JR20 z parametrami 19" 8,5j 35et i do tego opona 235/35/19. Zawieszenie mam 1BE na sprężynach eibacha pro kit. Będzie to dobrze siedziało, czy jednak coś może być nie tak?  

Przód właściwie równo z nadkolem , do tyłu dystans ok 8 mm i tez bedzie równo.

• Odpowiedzi 3,7 tys.
  • Wyświetleń 511 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam, 

Zaczne od tego że pacjent to A5 8T 3,0TDi  s-line. Felgi jaki mnie interesują to:

ROZMIAR: 19" 

SZEROKOŚĆ: 9,5"

ET:30 

OTWÓR CENTRALNY:72,6 

I teraz pytanko jaki rozmiar opony żeby ładnie to leżało ( ani za mało ani za dużo ) 

Oraz czy przy tej szerokości będą potrzebne dystanse żeby ładnie kółko stało w lini z nadwoziem :) 

Edytowane przez Hassano

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

audi a4 avant  b7 3.0 TDI ( ASB )

felga AVUS III - 8cali, ET 45, srednica 18, opona zimowa Continental 235/40/18 - nic nie bedzie przycierac?

Opublikowano
5 godzin temu, xxxPALUCHxxx napisał:

audi a4 avant  b7 3.0 TDI ( ASB )

felga AVUS III - 8cali, ET 45, srednica 18, opona zimowa Continental 235/40/18 - nic nie bedzie przycierac?

Nie. To fabryczne parametry zarówno felg jak i opon. 

Opublikowano
8 godzin temu, Mr.Joker napisał:

Nie. To fabryczne parametry zarówno felg jak i opon. 

dziekuje :thumbup1:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Na tą chwilę jest gwint a w późniejszym czasie będę zmieniać na cywilne zawieszenie. Tylko teraz potrzebuje kupić zimówki i zostały mi felgi z a6 C6 a mam a4 b5

17 8cali i et 48. Czy to wejdzie z gwintem i jaka opona 225/45 czy lepiej 205/50

Edytowane przez adrusek

Opublikowano
13 godzin temu, adrusek napisał:

Hej. Na tą chwilę jest gwint a w późniejszym czasie będę zmieniać na cywilne zawieszenie. Tylko teraz potrzebuje kupić zimówki i zostały mi felgi z a6 C6 a mam a4 b5

17 8cali i et 48. Czy to wejdzie z gwintem i jaka opona 225/45 czy lepiej 205/50

Nędzne ET, potrzebny dystans

Opublikowano
4 godziny temu, Dev napisał:

Nędzne ET, potrzebny dystans

Bez dystansu myślisz, że będzie o coś ocierać czy tylko słabo wyglądać?

Opublikowano
3 minuty temu, adrusek napisał:

Jedno i drugie

Opublikowano
4 minuty temu, adrusek napisał:

ocierac nie bedzie, ale bedzie dosyc schowane.

Opublikowano

Na aucie jest 19 i gwint. Ale muszę założyć coś na zimę i mam te felgi 17 i 16. Późniejszym czasie założyć jakieś cywilne zawieszenie. 225/45 czy 205/50 byłby lepszym rozwiązaniem?

Mam jeszcze w garażu dystanse 5mm tylko nie wiem czy śruby pozwolą je zastosować. 

Edytowane przez adrusek

Opublikowano
7 minut temu, adrusek napisał:

Na aucie jest 19 i gwint. Ale muszę założyć coś na zimę i mam te felgi 17 i 16. Późniejszym czasie założyć jakieś cywilne zawieszenie. 225/45 czy 205/50 byłby lepszym rozwiązaniem?

Mam jeszcze w garażu dystanse 5mm tylko nie wiem czy śruby pozwolą je zastosować. 

Teoretycznie śruby powinny być dłuższe o te 5 mm.

Opublikowano
3 minuty temu, dekiel 13 napisał:

Teoretycznie śruby powinny być dłuższe o te 5 mm.

Tak wiem. Auto pojechało z tymi dłuższymi śrubami a dystanse zostały. A tu muszę wykręcić i zobaczyć ile wystają z felgi. 

Tylko nie wiem czy dobrze kombinuje z tymi 17 z A6 c6

Opublikowano
2 minuty temu, adrusek napisał:

Tak wiem. Auto pojechało z tymi dłuższymi śrubami a dystanse zostały. A tu muszę wykręcić i zobaczyć ile wystają z felgi. 

Tylko nie wiem czy dobrze kombinuje z tymi 17 z A6 c6

Przymierzysz to zobaczysz na 100% , na podnośniku już bedziesz wiedział. Po opuszczeniu auta koła się rozchodza na boki a zawiecha ustawi się po przejechaniu kilkusetmetrów.

Opublikowano

Najlepiej podnieść ten gwint tylko klucza nie mam bo gdzieś zgubił poprzednik. 

Opublikowano

Klucz możesz dorobić sam. Docinasz szablon z kartonu do nakrętki , potem to na kawałek kawałek blachy stalowej 5-6 mm i uchwyt,. Kwestia wyciecia blachy.

Jeśli gwint markowy to szukaj u producenta.Ja mam Eibach Pro Street S , klucz zawsze we wnęce zapasu z resztą gratów do regulacji.

Edytowane przez dekiel 13

Opublikowano

Wiem że jest gwint ap. Dość mocno obniżony na 19. Będę musiał poczytać jak ustawić takie zawieszenie później. Pierwszy raz styczność i wiem, że jak coś to albo Ori 1be lub eibach pro kit. Ale słabo teraz z gotówką to zimówka i podnieść trochę 

Opublikowano

AP racing jest w miarę komfortowy , miałem w e46 330Cd , troszkę twardszy niż ori Mpakiet ale ok. Ja bym nie zmiemiał zawiechy jak wszystkie elementy są ok. . Regulacja jest prosta , trochę się usmarujesz ale to sama przyjemność. Potem zbieżność. Zadzwoń lub napisz do Mapet Tunnig , Łukasz coś powinien poradzić w sprawie klucza , on juz handluje zawieszeniami ponad 10 lat.

Opublikowano

Gwint wydaje się świeży. Ma ok 7 tys przejechane. 

Myślisz, że jak dam jakieś cywilne koło np17 i podniosę do góry da się jeździć dość komfortowo ? Tu rozchodzi się o Wrocław a tam mega dużo dziur, bruku i progów zwalniających 

Opublikowano

Przy 17ce bedziesz miał już kawałek opony , po za tym jak pójdzie w górę  spreżyny bedą miały więcej do amortyzacji. Szukaj kół i klucza do gwintu podnieś i się przekonasz, 7 tys przejechane to nówka sztuka .

Ja bym gwint zostawił. Działaj.