Jump to content
IGNORED

[B6 AWX] Nierówna praca silnika po zmianie pompek

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, mam problem, silnik nie do końca równo pracuje, co powiedzmy 5 sekund wypada jakby zapłon. Jestem po zmianie pompek na regenerowane, po podłączeniu vag widać, że delikatnie falują obroty.

Zauważyłem tez że podczas przyśpieszenia z miejsca auto dopiero po sekundzie przy 2000 obrotów tak jakby nabiera mocy i nie chodzi mi o turbo dziure, ale bardziej w kierunku długiego pompowania podciśnienia.

6f26db9c9a0a1f5emed.jpg

886578827f1a3334med.jpg

Edited by cocoo24
Posted

Wszystkie BIPy sporo w minusie jak na PD w B6... przy tej wymianie pompek dałeś nowy filtr paliwa ? Przydałoby się sprawdzić ciśnienie na pompie tandemowej.

No i czy te pompki były o tych samych numerach co Twoje ?

Posted

No opcji może być wiele. Od niepoprawnego poskładania całości, złe numery pompek aż po skasztanioną regeneracje, co osobiście obstawiam znając realia :)

Posted

dałem nowy filtr paliwa, pompki miały ten sam nr

Posted

No to albo słabe ciśnienie na tandemie, albo tak jak Michał napisał - zła regeneracja/nieudolny montaż... 

Posted

Najlepiej jak jest zalany gliceryną... taki do 10 bar wystarczy, nie ma wtedy bezwładności wskazówki, łatwiej odczytać pomiar

Bourdon-MIT5-30070321-01.jpg

Posted

dzięki za info, sprawdzę pompe vakum.

coś też czuje że te regenerowane wtryski tez nie są do końca.

Czy po wymienie wtrysków trzeba robić korekte programu/ map?

Posted
2 minuty temu, cocoo24 napisał:

Czy po wymienie wtrysków trzeba robić korekte programu/ map?

Jak wsadzone z tym samym numerem (ew. zastępcze) to nie.

Posted

dzięki za info

Posted

Jaka była przyczyna wymiany pompek ?

Bo czytając odnoszę wrażenie że wymieniłeś dobre pompki na gorsze ... :decayed:

Posted

silnik przestał odpalać, kasta latała na boki, samo uszczelnienie nie pomogło były duże korekty na 1 pompce. Po wymianie tylko 1 pompki przez 3tys km było idealnie no i problem powrócił problem z odpalaniem i drgania na kaście.

Mechanik dosyc zaufany sprawdzał i korekty na minus na 4 i 3, wymieniłem więc wszytskie 4 na jakieś regenerowane z niby zaufanego źródła z zielonej góry.

Aktualnie auto odpala idealnie ale nie trzyma mocy, na zimnym pracuje bdb, ale jak się rozgrzeje to czuć nierówną pracę silnika, tak jakby co 5 sekund wypadał zapłon

Posted (edited)

Lekkie , nieregularne bujnięcia silnikiem na biegu jałowym to w tych silnikach w sumie norma .

Jakbyś miał faktycznie wypadanie zapłonu to taki błąd by się w sterowniku silnika zapisywał.

Do wszystkich objawów jakie miałeś i masz nadal najbardziej pasuje problem z uszczelnieniem pompowtrysków albo ich kijowa regeneracja  .

Według mnie największym problemem jest tutaj brak wiedzy mechanika i jego improwizacja w diagnozie i prowadzeniu naprawy :hi:

Jeżeli masz założone pompki po regeneracji to w sumie nie wiadomo czego się można po nich spodziewać, przynajmniej połowa regenerowanych gorzej działa niż stare używki :P

Oddał bym auto do  mechaniora który na silnikach grupy VAG zęby zjadł ( najlepiej razem z tymi starymi pompkami ) powiedział mu co było robione i myślę że bez problemu temat ogarnie :whistling:

Edited by piotrsob1
Posted

masz kogoś takiego z WLKP najlepeiej Poznania?

Posted

jeszcze teraz zauwazyłem, że nie jest elastyczny i mam wrażenie jak by za mało paliwa dostawał i szarpie delikatnie przy przyśpieszaniu na wysokich biegach a małej prędkosci

Posted

Pany a jest możliwe ze stara pompa tandemowa po wymienie wtrysków ich nie ogarnia?

wczoraj badałem ją i niby jest ok, ale była już kiedyś przezemnie klejona na krućcu i profilaktycznie chyba zacznę od jej wymany 

Posted

Króciec na podciśnieniu nie ma nic wspólnego z sekcją tłoczącą paliwo, jeżeli ciśnienie tłoczenia paliwa jest ok, to jej nie zmieniaj...

Posted

Tak jak pisałem wcześniej, skopane pompki. Nie ma co sie doktoryzować więcej :)

Posted
10 godzin temu, misiek95 napisał:

Tak jak pisałem wcześniej, skopane pompki. Nie ma co sie doktoryzować więcej :)

dzięki za info, dam znac co i jak

Posted (edited)

Spróbuj pobawić się synchronizacją rozrządu na fasolkach. Może uda Ci się troszeczkę skorygować problem skopanych pompek i efekt będzie zadowalający.

Na ile masz ustawioną synchronizację wałka rozrządu ?

Edited by Ralen