Szmaragd719317 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Witam, co może być przyczyną, że na początku gdy zaczynam jazdę hamulce nie hamują gdy naciskam pedal hamulca, ale tylko na początku później już hamują.
DW_4AA44 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Układ hamulcowy nie jest zapowietrzony czasem? To się teraz zrobiło, czy dopiero kupiłeś auto, które już tak miało?
Szmaragd719317 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 Dopiero niedawno właśnie, kupiłem w kwietniu tamtego roku
DW_4AA44 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Generalnie jak w każdej sprawie - jak nie rozbierzesz hamulców to się nie dowiesz co jest Może tarcze są już cienie jak listki, lub hamuje już tłoczkami w zaciskach, bo klocków już nie ma, może zapowietrzony układ bo gdzieś lekko płyn ucieka... Na początek musisz zrzucić koła i przejrzeć jak w ogóle wyglądają hamulce.
Szmaragd719317 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 Tarcze, klocki, tloczki były wymieniane niedawno i układ był odpowoetrzany w październiku
DW_4AA44 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 No to następne w kolejności do sprawdzenia - zaciski, przewody, pompa hamulcowa. Tak sobie pomyślałem, że może być też wina serwa wspomagania. Jak zaczynasz jazdę to pedał hamulca jest twardy, czy normalnie można go wcisnąć?
Szmaragd719317 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 Pierwszy raz twardy a później miękki się robi
DW_4AA44 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 To jak dla mnie zacisk(i) blokują, albo coś z serwem. Jeśli chodzi o to drugie to sprawdź przede wszystkim w jakim stanie są przewody podciśnienia je zasilające. Niestety nie pomogę Ci gdzie są, bo ja mam benz 1,6, a w TDI jest to wszystko inaczej. W każdym razie u mnie dwa podciśnienia przy kolektorze były przetarte i hamulce zachowywały się dziwnie. Po wymianie - hamulce jak nowe
Szmaragd719317 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 Ale tak zastanawiam się skoro hamulce później są to serwo może działa, pierwszo co to sprawdzę przewody.
DW_4AA44 Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ja nie powiedziałem, że serwo nie działa, po prostu moja myśl jest taka, że przewody je zasilające mogą na zimno być twarde ze starości i przepuszczać, a gdy się silnik i cała komora rozgrzeje to miękną i wtedy jeszcze trzymają.
Szmaragd719317 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Rozumiem teraz dziękuję bardzo tak czy inaczej w środę jadę do mechanika który pierwszo co przez telefon stwierdził że trzeba przewody sprawdzić Edytowane 2 Lutego 2019 przez Szmaragd719317
Dev Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 11 godzin temu, Szmaragd719317 napisał: Witam, co może być przyczyną, że na początku gdy zaczynam jazdę hamulce nie hamują gdy naciskam pedal hamulca, ale tylko na początku później już hamują. sprawdz działanie Vacuumpompy vakuometrem
Rekomendowane odpowiedzi