Mungooo Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Dzien dobry. Mam problem w moim b7. Latem zrobilem swap skrzyni z Multi na manual w moim a4 b7 2.7tdi. Wszystko było w miarę okej. Jednak czułem delikatnie nierowna prace silnika na biegu jalowym. Z racji ze zalozony zostal uzywany dwumas pomyślałem ze w tym lezy problem. Przyszla zima i problem sie nasilil. Zdążyło sie ze auto przy odpalaniu czasem az bujnelo, czasem czuje nierowna prace silnika na jalowym tzn wibracje jakby przenosily sie na bude no i teraz zaczely jeszcze wchodzic ciezko biegi na zimnym silniku. Podczas gaszenia kiedy auto jest rozgrzane slychac dwumase jak klepie. I jak wbije dwojke a mam za niskie obroty też slychac charakterystyczne klepanie. Biegi wchodza ciezko ale mogę na sile wbic, jesli próbuje delikatnie wbic czuc opor odpuszcze na luz i wbijam jeszcze raz bez problemu. Na zgaszonym aucie biegi wchodza jak w maselko. Kiedy auto sie rozgrzeje problem wbijania biegów znika. Myslicie ze to wina tego nieszczesnego dwumasu? Czy moze oleju? sprzeglo sie nie slizga... z gory dzieki za odpowiedz i pomoc
Makale Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Po pierwsze to wymień na olej taki jaki powinien być. Przerabiałem u siebie ten temat też po swapie, lecz u mnie jest nowa pompa sprzęgła i tylko wysprzęglik używany z B7 po małym przelocie. Wymiana oleju na Liqui Moly GL5 nie pamiętam dokładnie nazwy jak chcesz to Ci mogę podać. Zbliżony maxymalnie to parametrów oleju z ASO. Do oleju dodałem 1 strzyakwkę polskiego ceramizera do skrzyń biegów. Poprawa znaczna. Edytowane 21 Lutego 2019 przez Makale
Mungooo Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Opublikowano 21 Lutego 2019 No fakt też o tym myslalem koszt znacznie mniejszy niż wymiana kola aczkolwiek i tak przewiduje wymiany tej dwumasy, mysle ze wibracje przenoszace sie na biegu jalowym na bude, biorac pod uwage ze mam nowe poduszki i skrzyni i silnika (oem) moga miec jak najbardziej wine dwumasy tym bardziej że slysze jak klepie...
Mungooo Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Opublikowano 21 Lutego 2019 Kolego a jestes w stanie mi powiedzieć jaki olej powinien sie znajdowac w skrzyni o oznaczeniu ZWN?
Langista Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Godzinę temu, Mungooo napisał: Kolego a jestes w stanie mi powiedzieć jaki olej powinien sie znajdowac w skrzyni o oznaczeniu ZWN?
Mungooo Opublikowano 21 Lutego 2019 Autor Opublikowano 21 Lutego 2019 Linki w temacie nie dzialaja a nie moge sie odnalezc w etce poniewaz skrzynia nie jest w b7 tylko z innego modelu ? gdyby ktos mądrzejszy ode mnie powiedział mi jaki olej powinien być to stawiam piwo ^^
Langista Opublikowano 21 Lutego 2019 Opublikowano 21 Lutego 2019 Napisz w tamtym temacie jaką pasz skrzynie (w temacie nie dawno było napisane gdzie szukać jej oznaczenia) i chłopaki powiedzą.
Mungooo Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Opublikowano 22 Lutego 2019 Dzisiaj zauwazylem ze kiedy rano wyjezdzalem, chciałem wbic wsteczny bieg to auto nawet delikatnie sie poruszylo do tylu podczas wbijania biegu co myslicie o tym?
Langista Opublikowano 22 Lutego 2019 Opublikowano 22 Lutego 2019 Że powinieneś ten olej wymienić, a to delikatne poruszenie się mogło być po prostu zwolnieniem kół przy wciśnięciu sprzęgła.
Rekomendowane odpowiedzi