Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Samoczynne wyłączanie się MMI !?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Tak, jak pisałem powyżej,  spróbuję z wymianą MMI , wcześniej jednak spróbuję wszystkie elementy współpracujące z MMI sprawdzić przy użyciu pętli światłowodowej , tak mi doradził jeden fachowiec od car-audio !!!

Tu pytanie: chcąc sprawdzić np. wzmacniacz odłączam wtyk światłowodu i łączę przewód złączką światłowodową, ale czy wypinam również wszystkie kostki ze wzmacniacza, czy je pozostawiam?!

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej można spróbować z samą pętlą światłowodu (z odpowiednią końcówką pętli).

Odłączasz tylko wtyk światłowodu danego modułu a resztę zostawiasz bo jak wypniesz kostki z wzmacniacza to nie będzie miał sterownik zasilania czyli MMI będzie nie aktywne.

A próbowałeś wtedy jak pisałem wcześniej z pętlą światłowodu na audi multimedia ?

Opublikowano
  • Autor

Nie, nie próbowałem, zrobiłem tylko test magistrali optycznej  VCDSem !!!

Zamówiłem te pętelki i chyba w tygodniu popróbuję to zrobić.

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano
  • Autor

Posprawdzałem wszystkie elementy za pomocą pętelki i w każdym przypadku MMI się wyłączało i już nie startowało ponownie. Z tego chyba jeden jedyny wniosek: padnięte MMI. Trzeba będzie kupić inne. Może ktoś ma w dobrej cenie ?! Moje to 8T1 035 666 D ale dobre też to każde z literkami F, H,J,K ...

Dużo jest roboty z kodowaniem i dopasowaniem w zielonym menu !? Co z kodowania trzeba zgrać/spisać i co z zielonego menu ?! Może porobiłbym fotki wszystkich danych a potem odtworzył to w nowym MMI?! Do ogarnięcia, czy ciężko ?!

Opublikowano

Wykonaj zanim wymontujesz stare mmi"

Zapisywanie kodowania:

Wykonaj autoscan i zapisz go, będzie w protokole autoscanu zapisane kodowanie wszystkich sterowników.

Zapisywanie kanałów adaptacji:

Jest funkcja w vcds zapisująca mapy adaptacji (oraz przy okazji kodowanie) vcds wykonuje adpmap danego sterownika. Zapisujesz go w formacie .csv i możesz później adaptacje odczytać i wpisać do nowego stetownika (mmi w tym przypadku)

Ustawienia w zielonym menu:

Tu pozostaje tylko albo wszystko zapamiętać sobie lub najlepiej porobić fotki wszystkich ustawień bo nie ma możliwości zapisu jak przy kodowaniu czy adaptacjiach. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem autoscan - poszło jak zwykle sprawnie. Bezproblemowo !!!

Chcąc zrobić VCDSem adpmap danego sterownika VCDS prosi o kod dostępu.

Może zna ktoś kod dostępu do sterownika MMI - 5F- elektronika komunikacji (tu VCDS nie podpowiada)  - byłbym wdzięczny, bo właściwie to tylko ten sterownik i jego ustawienia w przypadku wymiany MMI powinny mnie interesować, tak?!

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano

Wypróbuj kod 20103 alternatywnie 20113

Tak, zielone menu, adpmap i kodowania ze sterownika 5F (MMI)

Opublikowano
  • Autor

Sterownik 5F - MMI - przyjął kod dostępu 20103. Dzięki.

Opublikowano

tomasm64 czy udało Ci się wyeliminować usterkę MMI ? czy podmieniłeś ten cały zasilacz MMI (jak na focie co pytałem - też jest po lewej stronie bagażnika ).

Opublikowano
  • Autor

U mnie z tyłu po lewej stronie w bagażniku jest wzmacniacz B&O i tuner radiowy, nic więcej. Sprawdziłem je pętlą światłowodu i są OK. U mnie wyszło chyba na to, że jest padnięte MMI. Mam zamiar je wymienić, ale jest z tym trochę roboty : zakup nowego, dopasowanie i adaptacja a potem jeszcze zdjęcie CP. Teraz trochę zimno , aby się za to zabrać ale niedługo to zrobię, muszę, bo nie działa radio, telefon głośnomówiący, wyświetlacz itd. - bardzo wku.....ce !!!

Opublikowano

Dzięki za info - ok, rozumiem. Też czekam na ocieplenie bo ostatnio dość mocno mrozi w nocy i w dzień więc nie chce niczego pourywać, szczególnie plastików. Mnie pewnie też to czeka.

Jedyna różnica to taka że u mnie po 15, 20 kilometrach wszystko się uspokaja i jest wszystko radio, telefon głośnomówiący, wyświetlacz itd. jednym słowem działa.

A teraz rano szczególnie na mrozach to trzeba zapomnieć o tych funkcjach MMI i niestety się wkurzać, wyłącza i włącza samoczynnie.

A jaki typ pętli światłowodowej kupiłeś ?

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem w zestawie z męską i damską końcówką po 28zł na Allegro. Chyba najtaniej. No i się przydało.

04ffafd64df8.jpg

Opublikowano
13 minut temu, TMD S napisał:

Dzięki za info - ok, rozumiem. Też czekam na ocieplenie bo ostatnio dość mocno mrozi w nocy i w dzień więc nie chce niczego pourywać, szczególnie plastików. Mnie pewnie też to czeka.

Jedyna różnica to taka że u mnie po 15, 20 kilometrach wszystko się uspokaja i jest wszystko radio, telefon głośnomówiący, wyświetlacz itd. jednym słowem działa.

A teraz rano szczególnie na mrozach to trzeba zapomnieć o tych funkcjach MMI i niestety się wkurzać, wyłącza i włącza samoczynnie.

A jaki typ pętli światłowodowej kupiłeś ?

Wskazuje to na problem zimnych lutów. Przy niskich temp. rozłącza bo luty kurczą się (spowodowane rozszerzalnością termiczną materiałów). Po 10-15 min gdy auto osiągnie temp. luty rozszerzają się i jest połączenie. 

Opublikowano
  • Autor

Zimne luty - rozumiem gdzieś na płytce w środku w MMI ?!

Opublikowano

Dzięki tomasm64 też zakupię.

Muskel1 mogą to być zimne luty tyko czy w zasilaczu MMI / sterowniku czy też może sterowniku lub monitorze MMI

Opublikowano

Trudno powiedzieć. Trzeba kolejno każde z urządzeń sprawdzić  schładzając je wyeliminować. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.

Nowe MMI kupione i podłączone. Na wyświetlaczu Car Component Protection !!!  553cdc8bb2fe.jpg

OK ,normalne przy nowym MMI.

Czy jest jakaś kolejność kodowania, np.: najpierw kodowanie długie, potem kanały adaptacji ....itp.?!

Próbowałem zrobić długie kodowanie (robi się je w tej ramce KODOWANIE NOWE czy w pomocniku kodowania ?!) ale VCDS prosi o KOD Serwisu, NR Importera i NR urządzenia ?!

Kod serwisu - 06335 to się wpisało samo 

Nr Importera - chyba 000 ?!

a reszta, czyli nr urządzenia, który to ?! 

Czy to nr urządzenia - 7656432 ?!

Tu moje skany z danymi z nowego MMI ...

17907e3f7277.jpg 4046860c8e47.jpg 

...nowe MMI

460631e521ea.jpg 26313f90e0c8.jpg

Czy dobrze wszystko odznaczyłem, nie chcę zablokować sterownika, w razie pomyłki ?!

Edytowane przez tomasm64

Opublikowano

Najpierw wykonaj kodowanie tak jak robiłeś czyli z poziomu bez pomocnika. Wklej tak jak masz na pierwszym zdjęciu to kodowanie i naciśnij wykonaj. Nr importera i nr urządzenia pozostaw wolne. Powinien przyjąć. Jak nie to nr importera vcds w sumie wpisuje domyślny 1234 (albo pyta czy 1234 wpisać).

Opublikowano
  • Autor

No i lipa !!!

Sterownik 5F nie przyjmuje nowego kodowania !!!

Wpisywałem różne wartości w pola importera i nr urządzenia i wyskakuje za każdym razem powiadomienie: e756a238cf05.jpg

Nie wiem co to i dlaczego ?! Załamka !!!

Opublikowano

Być może najpierw należy CP ściągnąć.