Skocz do zawartości
IGNOROWANY

akumulator problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zmieniałem ostatnio akumulator na  nowy, jednak wokół plusowego bolca znowu odkłada mi sie metaliczny osad, klema też sie robi biała. W drugim biegunie jest ok.  Gdy wkładałem akumulator to trąciłem przewód od klemy i  usłyszałem takie pssss jakby zeszło powietrze. Dodam że klema po założeniu jest troszeczke wyżej niż bolec ale to chyba normalne? Nie mam plastikowej osłonki na akumulator a po opadach deszczu też zauważyłem że woda skapuje na ten akumulator czy to nie zaszkodzi? Jednak to nie może być przyczyną bo czasowo podkleiłem tam taśmą aby woda nie dostawała sie w tamte rejony. (zamierzam kupić osłonke)  Klema do wymiany? Może wazeliną posmarować? 

aku1.jpg

aku2.jpg

Opublikowano

smarem miedzianym nasmaruj i po problemie

Opublikowano

Wyczyść tak klemę jak i zacisk . Może jeszcze będzie.  Następnie sprawdź jakie masz napięcie na aku. oraz jakie masz ładowanie . 

Opublikowano

Przetrzyj bolec i kleme papierem ściernym, dobrze załóż. Zanim dasz osłonę tymczasowo weź np. kawałek tektury zapakuj w worek foliowy, oklej taśmą i przykryj aku. Po jeździe sprawdź czy klema nie jest gorąca, może pod izolacją już kabel zgnił.