Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Nagły komunikat braku ciśnienia oleju podczas jazdy - OIL PRESSURE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem ostatnio w jakimś wywiadzie z szefem inżynierów Audi, że wszystkie modele Audi 2.0 TDI CR będą miały wałki wyrównoważające, by zapewnić lepszy przewagę w kulturze pracy.

Kultura może bedzie i lepsza, ale czy niezawodność? :decayed:

Opublikowano

Nawet niestrasz ja mam juz 174k km :/

Opublikowano

nie ma idealnych silników wychodzi z tego... ;(

Opublikowano

idealnych ? kazdy ma swoje mocne i slabe strony ale to jest po prostu bubel

Opublikowano
  • Autor

Piero a czy miałeś metaliczny dźwięk po odpaleniu auta, który jest tutaj szeroko opisywany, a świadczący o zużytym kole zębatym, po którym lata łańcuszek?

:vaglogi: bo może to czujnik oleju, ewentualnie pompa oleju? :mysli:

Szczerze mówiąc, to żadnych dziwnych dźwięków po odpaleniu auta nie było. Jak zawsze silnik pracuje po prostu głośniej (przez padające PD) ale metalicznych dźwięków brak. 2 dni temu tak jak już pisałem, przez pewien czas był tylko słyszalny i lekko wyczuwalny na pedale gazu jakby niewłaściwie działający jakiś pasek. Tzn. monotonny dźwięk obracającego się w kółko paska i jakby był w jednym miejscu np luźniejszy czy uszkodzony. Na jałowym na postoju tego nie było, w trakcie jazdy po wrzuceniu na luz również cisza - tylko w czasie przyspieszania i zwalniania na biegu. Było dwa razy takie objawy 2-3 dni temu nie zaraz po odpaleniu tylko po 2-3 min i trwało też 3-5 minut, potem wszystko przechodziło. Wczoraj wszystko w silniku działało w sumie idealnie i nagle ten komunikat... ;( Żadnych metalicznych dźwięków nie było.

Szukam teraz kogoś kto posiada VAGa i mógłby sprawdzić, czy to przypadkiem nie czujnik czy inne badziewie... Jeśli ktoś może pomóc, to podaję numer te. do kontaktu: 603-812-065 Tak jak pisałem, chętnie zapłacę za dojazd do mnie i pomoc! Chciałbym jak najszybciej zdiagnozować usterkę, najlepiej bez rozbierania samochodu, bo człowieka do tego mam, nie mam gdzie tego zrobić... :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Już poszedł post na "spotach 3-miejskich..."

Opublikowano

idealnych ? kazdy ma swoje mocne i slabe strony ale to jest po prostu bubel

niestety z tego co widzę ma to już swoje odzwierciedlenie w cenach na rynku wtórnym... BLB + Multitronic ma już ciekawe ceny...szkoda tylko że kupujący nieświadomi...

Opublikowano

niestety z tego co widzę ma to już swoje odzwierciedlenie w cenach na rynku wtórnym... BLB + Multitronic ma już ciekawe ceny...szkoda tylko że kupujący nieświadomi...

Kolego a co ty się tak tego multitronica czepiasz ?? Ja mam takie zestawienie jak kolega. W tym już 160kkm i jestem jak najbardziej zadowolony :good:

Opublikowano

Piero pogadaj z OLO_GDA on ma vaga i napewno chętnie Ci pomoże

Opublikowano
  • Autor

Piero pogadaj z OLO_GDA on ma vaga i napewno chętnie Ci pomoże

Poszło PW do OLO_GDA - dzięki za info jaca.13

Opublikowano

Piero a tak w nawiasie to może wpadaj do nas na spota w każdą środę o 20,tam prawie zawsze jest ktos z vagiem i póżniej w podobnych przypadkach przedzwonisz sobie do któregoś z kolegów i pewnie dużo szybciej sie dogadasz :)

Opublikowano
  • Autor

Powiem Ci, że wybierałem się już ze 3 razy tak konkretnie, i zawsze coś wypadnie :confused4:

Strasznie dużo roboty mam + dużo wyjazdów po Polsce i ciężko na prawde, ale jak odpale tego rata to nie omieszkam wpaść w najbliższym czasie. Niby kryzys... ale klientów na kredyty hipoteczne mam całe mnóstwo, więc trzeba działać.

Teraz kombinuje, żeby nie bawić się w zestawy naprawcze za 4000zł i dalej zostawać z syfiastym silnikiem, tylko zrobić podobny manewr jak jaro4444 - wstawić słupek silnika BKD z 2007r. pozbawiony wad BLB. Zamierzałem w najbliższym czasie wymieniać u siebie również PD - koszt 2800zł. Do tego zestaw naprawczy za 4000zł = 7000zł. Silnik BKD bez osprzętu ale z PD z przebiegiem ok 60.000km kosztuje w ok 4000zł. Przełożenie go - 1000zł. Do tego kilka drobnych pierdół typu uszczelki, miska olejowa itp - koszt do 200-300zł. Wyjdzie taniej niż naprawa, a i lepszy efekt. Czekam jeszcze na potwierdzenie od Jaro4444 czy dobrze kombinuje no i na zrobienie w pierwszej kolejności VAGa. To chyba najlepsze rozwiązanie w tym momencie. Co myślicie?

PS. Ma ktoś z Was dostęp silnika BKD z 2007/2008r. z pewngo źródła z udokumentowanym przebiegiem ?

Na razie mam na oku coś takiego http://www.allegro.pl/item575887922_silnik_2_0_diesel_140km_bkd_audi_a3_vw_golf_v_leon.html ale koleś nie może udokumentować przebiegu, który podaje jako 68.000km, a niby jeździł autem, z którego ten silnik jest tylko rozwalili cały tył, a skoro nie może go udokumentować, to mi to śmierdzi...

Za silnik chce 3200zł + 4 PD po 300zł za szt. razem 4500zł, stargowałbym na 4000zł, ale dla mnie to nadal bardzo niepewne źródło.

Mi się podoba ten silniczek http://www.allegro.pl/item569313486_vw_passat_b6_golf_v_silnik_bkd_2_0tdi_2008_rok.html ale nie mam pojęcia, czy możnaby go wstawić bez większych modyfikacji no i ta cena...

Opublikowano

hmmm... Ciekawe. Firma z Bielska.Popytam troche i postaram się cos o nich dowiedziec, ale nie obiecuje

Opublikowano

Piero ten malym przbiegiem jest spoko.pamiejataj ze zostaje masza rzczy ktorych mozesz sie poniej pozbyc.Turbo ,PD, glowica......

Opublikowano
  • Autor

siemian - jak możesz, sprawdź tą firmę PLZ!

lulek - super link, tego nie czytałem jeszcze i jeśli byłaby jakaś naprawa to na 1000% się przyda

turdzi - o którym mówisz dokładnie?

Ja szczerze mówiąc napaliłem się na ten Fabrycznie NOWY za 8900zł. Później na spokojnie będę sprzedawał mój w częściach, więc sporo z kasy się zwróci.

Druga opcja to "przeszczep" jaki ma u siebie jaro4444 - ale tutaj najpierw trzeba znaleźć odpowiedniego dawcę, nie kupie używki z niepewnego źródła, żeby mieć później jakieś jaja.

Generalnie - WSZYSTKIM bardzo dziękuję za wszelkie uwagi, sugestie, pomoc i linki - wszystko na pewno się przyda, a ja będę na bieżąco informował o przebiegu sprawy.

Podsumowując: na ten moment czekam aż odezwie się OLO_GDA i zVAGuejmy auto, a cały czas poszukujemy silnika poprzecznego 2.0 TDI 16V 140 KM preferowany BKD z produkcji od 2007r. z udokumentowanym przebiegiem na sensownym poziomie, z wnętrznościami czyli PD i głowicą, ale bez zbędnego sprzętu który będę miał od siebie - całość w sensownej cenie. Jeśli takiego nie znajdę, to kupuje nowy silnik z gwarancją 2 letnią za 8900zł i swój bede sprzedawał w częściach.

Opublikowano

o tym

Mi się podoba ten silniczek http://www.allegro.pl/item569313486_vw_passat_b6_golf_v_silnik_bkd_2_0tdi_2008_rok.html ale nie mam pojęcia, czy możnaby go wstawić bez większych modyfikacji no i ta cena...

ten nowy to jakas mega podpucha jest wiec bardzo uwazaj.Ten silnik wart jest co najmniej 40-50 tys wiec nie mam pojęcia skad go maja ze chca go lunąć za taka kasę.Pewnie z jakiejś dziobary :rolleyes: