PrzemekBBB Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Witam. Zmieniałem rozrząd w swoim 1.8t AWT,zamiennik INA . Po zmianie wszystko jest w porządku,ale słychać lekkie stukanie,jak na filmiku. Co to może być Panowie? Trochę o tym czytałem,oglądałem filmiki na youtube i na razie podejrzewam tą pompę wody INA,jak myślicie? Podobno właśnie niektóre mają taki dźwięk po zamontowaniu,po obejrzeniu filmików wydaje mi się że dźwięk jest ten sam. Sprawdzałem vcds'em grupę 93,podobno tam pokazuje czy rozrząd jest dobrze ustawiony i pokazuje tam 0.0,czyli w normie. Auto jeździ identycznie jak przed zmianą,jedynie słychać ten stukot. Jak myślicie,robić coś z tym czy tak jeździć? Spotkaliście się z czymś takim?
AndrzejK. Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Jezdzij i obserwuj czy się nie pogarsza, może sie "dotrze", ...Rozumiem,że mechanik Ci to robił? Nie pokombinował z napięciem paska? Swoją drogą szkoda,że nie kupiłeś sobie pompy Hepu, która "bije na głowę" tą którą zamontowałeś...., ale Twój wybór. Rada: wez w rękę stetoskop i namierz dokładnie z którego miejsca dzwięk się wydobywa. Edytowane 11 Czerwca 2019 przez AndrzejK.
PrzemekBBB Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Rozrząd sam zmieniałem,po pierwszym odpaleniu zdjąłem obudowę rozrządu i telefonem nagrałem filmik. Wszystkie znaki się zgadzają,napinacza również. No teraz też żałuje,ale nawet nie pomyślałem żeby zamontować inną ? Edit: Tak też robiłem i właśnie dźwięk jest z okolicy pompy wody albo może bardziej paska,tutaj jak przyłożyłem do paska na tym odcinku między kołem wałka rozrządu a pompą wody i chyba stamtąd był najbardziej słyszalny. Jak stetoskop włożyłem za pasek,między niego a silnik to dźwięk ten nie był praktycznie słyszalny,czyli tak jakby z paska. Możliwe że złe napięcie? Znak na napinaczu idealnie się pokrywa Edytowane 11 Czerwca 2019 przez PrzemekBBB
AndrzejK. Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 (edytowane) To tak jak napisałem, obserwuj temat i jeżeli nie ustąpi dzwięk to chyba ponowna rozbiórka....obym się mylił. I nie czekaj z tym za długo abyś sobie problemów nie narobił Masz ten zwykły napinacz nie hydraulikę? On też lubi hałasować.... Edytowane 11 Czerwca 2019 przez AndrzejK.
PrzemekBBB Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2019 Tak tak,był założony hydrauliczny a ja zmieniłem na ten manualny. Dzięki wielkie za rady. Pozdrawiam
AndrzejK. Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Nie masz za co dziękować, staram się pomóc w miarę możliwości
przem8 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 INA i wszystko jasne. Ten typ tak ma.
PrzemekBBB Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2019 47 minut temu, przem8 napisał: INA i wszystko jasne. Ten typ tak ma. Też miałeś taką sytuacje? Robiłeś coś z tym czy tak jeździsz?
OlekS Opublikowano 11 Czerwca 2019 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Ja sobie też montowałem rok temu zestaw INA z manualnym napinaczem i pompą SKF, cały czas jest cisza. Tak że jak masz dobrze ustawiony napinacz (bo hałasuje tak, niby jest półobrotu przeciągnięty), to podejrzenia padają na pompę
przem8 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 W tych zestawach potrafią halasowac paski. Temat wielokrotnie poruszanu tu i np. za oceanem. Mialem to samo. Z resztą zakładałem o tym temat ze dwa lata temu.
AndrzejK. Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 17 godzin temu, OlekS napisał: (bo hałasuje tak, niby jest półobrotu przeciągnięty Przecież na tym mechanicznym napinaczu są znaki, punkty w których ma się znależć napinacz po właściwym napięciu, więc to prosta czynność i nie wyobrażam sobie jak to można zle ustawić.... A jeszcze po obróceniu wału "na sucho" też trzeba prawidłowość sprawdzić,więc ciężko o pomyłkę.
Kamil konieczny Opublikowano 12 Lutego 2023 Opublikowano 12 Lutego 2023 Ja mam podobnie i nie wiem co robić dalej Tym bardziej że po wymianie napinacza i łańcucha I wydanie mi się że bardziej coś grzechocze
Rekomendowane odpowiedzi