aker Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Witam nie dawno dołożyłem w b6 u kierowcy i pasażera klamry zapięcia pasa z czujnikami.W sterowniku airbag pokazały się błędy,,sterownik zakodowany nieprawidłowo,, i nie można ich skasować .Po stronie kierowcy zapięcie pasa wszystko funkcjonuje prawidłowo muszę zapiąć pas bo jak nie zapnę to jest gong i na liczniku świeci się kontrolka jak zapnę pas wszystko znika i np.w czasie jazdy jak odepnę pas to też zapala się kontrolka pasów i uruchamia się gong jak zapnę pas kontrolka gaśnie i gong znika. Wychodzi na to że działa to prawidłowo ale od strony pasażera nie ma żadnej reakcji.Wychodzi na to że mam źle zakodowany sterownik i muszę zmienić coś w sterowniku i tu wielka prośba o podpowiedz żeby to prawidłowo zakodować i skasować te błędy.Niżej foto błędów i aktualne kodowanie w sterowniku. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez aker
lewiatan1989 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Więc tak: Aby gong działał na zapięcie pasa pasażera - to musi być czujnik(mata) zajęcia fotela pasażera - jeżeli nie ma - nie zadziała poza tym wywali błąd. Masz przełącznik do dezaktywacji poduchy pasażera? Pozdrawiam, Darek
maciejhildek1982 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Witam Kolegów, według Twojego kodowania wychodzi na to że ustawiłeś dodatkowo dezaktywację poduszki pasażera kluczykiem. Posiadasz w schowku możliwość wyłączenia poduszki pasażera? Kolega powyżej też poszedł tym tropem.
aker Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 Tak posiadam przełącznik do dezaktywacji poduchy pasażera co do czujnika zajętości pasa na siedzeniu pasażera w b6 nie było takiego czujnika.
lewiatan1989 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ok to jeszcze jedno pytanie Poduchy z tyłu masz?
lewiatan1989 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ogólnie powiem tak... ja jak u siebie przekodowywałem airbagi to załapały mi chyba za 3 lub 4 podejściem. W tym wypadku jak piszesz wydaje się kodowanie ok. Mogę zaproponować jedynie sprawdzenie instalacji czy wszystkie piny w kostkach obsadzone i czy czujniki mają masy.
aker Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ok.ale strona kierowcy zapięcie,wszystko działa prawidłowo.Nie ma innej możliwości gdzieś wejść i zmienić tylko ten kod co mam ma być prawidłowy ?
Bromchit Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 W Elsie dla sterownika airbag B6 były dwa lub nawet trzy schematy elektryczne (dokładnie nie pamiętam), może były miedzy nimi w tym miejscu jakieś różnice.
aker Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 Kolega który mi to robił znalazł tylko jeden schemat w eslsie dla b6. Jeszcze takie info i może to coś pomoże cały zestaw pod tego moda mam wyciągnięty z b6 USA wraz ze sterownikiem airbag.Sterownika nie wymieniałem bo nie wiem czy taką operację można zrobić i zamienić sterowniki ? i zobaczyć czy będzie jakaś różnica.
aker Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Sprawa trochę się wyjaśniła,według schematu w czarnej kostce w podłodze idą 4 kable 2 idą do licznika i 2 kable do sterownika airbag i od strony pasażera 2 kable do sterownika airbag.Teraz odłączyłem kable od sterownika airbag po obu stronach i problem znikł.Tylko teraz pytanie po co w elsie na schematach tak jest zaznaczone.Podejrzenie jest takie od pasażera idą te kable po to że jak nikt nie zajmuje miejsca to przy kolizji nie wywali poduchy a od kierowcy nie wiadomo po co idą te kable do sterownika airbag.Teraz nie ma pomysłów jak to rozwiązać. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez aker błedy w opisie
Bromchit Opublikowano 13 Czerwca 2019 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Masz schematy dla A4 B6 , tak jak pisałem są trzy, chociaż nie jestem pewien czy tylko, bo jest jeszcze jeden z 2004r. ale to chyba już dla B7. Airbags for driver and front passenger with belt tensioners and side airbags From model year 2001.pdfAirbags for driver and front passenger with belt tensioners and side airbags From 2002.pdfAirbags for driver and front passenger with belt tensioners and side airbags from model year 2004.pdf I ten chyba dla B7, ale mogę się mylić: Airbags for driver and front passenger with belt tensioners and side airbags from August 2004.pdf
Rekomendowane odpowiedzi