karolos Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Witam ,samochód to Audi a4 b5 1.8 ADR z LPG. Samochód przestał odpalać ,okazało się ,że przepalił się bezpiecznik nr 28 od pompy paliwa. Po wymianie bezpiecznika okazało się ,że nowy też się przepalił po uruchomieniu rozrusznika. Czy problem może leżeć tylko w pompie paliwa i należy ją wymienić czy przyczyną może być coś innego?
xardas654 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Mogła gdzieś się izolacja kabla zasilającego przetrzeć jeszcze. Trzeba by było odpiąć wtyczkę od pompy i pomierzyć rezystancje
piotrsob1 Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 Jak się jeździ z bardzo małą ilością albo pustym zbiornikiem benzyny , a pompa paliwa w zbiorniku nie jest rozłączana podczas jazdy na gazie to zazwyczaj się to właśnie kończy uwaleniem pompy paliwa w zbiorniku Paliwo chłodzi pompkę , smaruje i zapobiega iskrzeniu Dobrze że nie przyszło Ci do głowy zakładać mocniejszego bezpiecznika , bo jakby coś zaiskrzyło to mogły by opary w zbiorniku zrobić bum ...
karolos Opublikowano 30 Października 2019 Autor Opublikowano 30 Października 2019 Akurat zawsze staram się mieć minimum połowę zbiornika benzyny. Problem już rozwiązany ,uszkodzony został zawór n80 od oparów i odpowietrzania zbiornika ,przez co nie było odpowietrzania i pompa się szybko nagrzewała i dlatego paliło bezpiecznik. Dziękuję wszystkim za pomoc.
karolos Opublikowano 30 Października 2019 Autor Opublikowano 30 Października 2019 Problem jednak powrócił. Jak mam sprawdzić pompę skoro po przekręceniu rozrusznikiem od razu przepala się bezpiecznik?
mszark Opublikowano 30 Października 2019 Opublikowano 30 Października 2019 Podłączyć do niej bezpośrednio prąd z aku, ale dla bezpieczeństwa najpierw ją wyjąć.
karolos Opublikowano 30 Października 2019 Autor Opublikowano 30 Października 2019 Ten sposób znam ,myślałem ,że może jest jakiś sposób bez wyciągania jej ponieważ dookoła pompy jest bardzo dużo syfu a ja nawet nie mam na parkingu gdzie podłączyć odkurzacza No nic ,będę musiał ją wyciągnąć.
karolos Opublikowano 30 Października 2019 Autor Opublikowano 30 Października 2019 W książce wyczytałem ,że można zrobić pomiar rezystancji uzwojenia silniczka pompy. Ma ktoś może informacje jakie wartości są prawidłowe?
Rekomendowane odpowiedzi