Opublikowano 14 Stycznia 20233 l Albo wsadziłeś uszkodzony sterownik albo rzeczywiście grzałka padła.
Opublikowano 14 Stycznia 20233 l 23 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Albo wsadziłeś uszkodzony sterownik albo rzeczywiście grzałka padła. A idzie jakoś vcds to sprawdzić? Grzałka znajduje się w zbiorniku? Wymieniając zbiornik trzeba robić jakaś adaptacje ?
Opublikowano 20 Stycznia 20233 l W dniu 14.01.2023 o 20:14, Muskel1 napisał(a): Tego nie wiem. Witam a mam pytanie podmieniłem sterownik i dalej ten sam błąd. Mógłby mi ktoś powiedź za co odpowiada ten element wiązki wchodzący do zbiornika adblue zaznaczony na czerwono na zdjęciu. Bezpieczniki znajdują się tylko w bagażniku od adblue?
Opublikowano 20 Stycznia 20233 l Bezpieczniki od sterownika AdBlue są w lewym tylnym boczku. Panel E, bezpieczniki nr 3 i nr 11.
Opublikowano 20 Stycznia 20233 l 32 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Bezpieczniki od sterownika AdBlue są w lewym tylnym boczku. Panel E, bezpieczniki nr 3 i nr 11. Myślałem że może jeszcze jakieś odpowiadają, a posiadasz może schemat adblue abym mógł sam posprawdzać?
Opublikowano 20 Stycznia 20233 l Schemat strona nr 15/22, 15/23, 15/24 Sterownik AdBlue to J880 Grzałka 1 to Z102 Grzałka 2 to Z167 Grzałka drugiego obwodu to Z104 A4 B9 2.0 TDI AdBlue.pdf Edytowane 20 Stycznia 20233 l przez Muskel1
Opublikowano 21 Stycznia 20233 l 21 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Schemat strona nr 15/22, 15/23, 15/24 Sterownik AdBlue to J880 Grzałka 1 to Z102 Grzałka 2 to Z167 Grzałka drugiego obwodu to Z104 A4 B9 2.0 TDI AdBlue.pdf 20.94 MB · 5 pobrań Orientujesz się może czy podgrzewanie grzałki odbywa się cały czas czy w jakieś fazie ?
Opublikowano 21 Stycznia 20233 l Z tego co wiem, to grzałka działa przy minusowych temperaturach w celu rozmrożenia mocznika. Mocznik zamarza przy -11 °C. Być może jak odepniesz czujnik temperatury załączy grzałkę, bo z odpiętym czujnikiem temp. pokaże najwyższą możliwą minusową temperaturę. Bez gwarancji, że tak zadziała.
Opublikowano 21 Stycznia 20233 l 27 minut temu, Muskel1 napisał(a): Z tego co wiem, to grzałka działa przy minusowych temperaturach w celu rozmrożenia mocznika. Mocznik zamarza przy -11 °C. Być może jak odepniesz czujnik temperatury załączy grzałkę, bo z odpiętym czujnikiem temp. pokaże najwyższą możliwą minusową temperaturę. Bez gwarancji, że tak zadziała. Bo chciałem sprawdzić czy kable mają napięcie i niestety mierniki nic nie wskazał. Więc prawdopodobnie muszę poszukać zbiornika z pompą.
Opublikowano 31 Stycznia 20233 l W dniu 9.01.2023 o 19:11, Muskel1 napisał(a): Zacznij od sterownika bo to w większości przypadków jest przyczyną przy tym błędzie. Cześć , u mnie temat podobny , tzn bład Adblue i odliczanie od 1000km w dół. Zgodnie z poradą wymieniłem sterownik na używany z Q5 z końcową literką D, koszt 300zł. Błąd adblue zniknął dopiero po przejechaniu kilku kilometrów. Został jeszcze kontrolka check engine. Czy to tylko kwestia usunięcia błędu ? Ps. poniżej foto mojego zalanego sterownika. Widać wodę na płycie głównej i ślad po przecieku przez membranę która puściła. Do jego otwarcia nie potrzeba siekiery tylko trochę pracy z wycięciem kleju i kilka dobrych śrubokrętów. Po osuszeniu płyta główna mojego sterownika wygląda całkiem dobrze nawet mnie korci żeby ją włożyć spowrotem i sprawdzić czy działa ale nie chce mi się znów pod auto kłaść. Jeśli jest ktoś zainteresowany kupnem to mogę sprawdzić czy działa i odsprzedać, oczywiście po szczelnym ponownym złożeniu. Edytowane 31 Stycznia 20233 l przez mike265
Opublikowano 1 Lutego 20233 l 21 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Podłącz pod vcds i sczytaj błędy. Na drugi dzień check engine sam zniknął także temat pomyślnie zakończony. Wszystko działa.
Opublikowano 8 Lutego 20233 l Cześć. Jestem tu nowy Dziś zauważyłem ten sam problem, czyli usterka adblue/DEF... Pozostało 1000km, i check engine. Komunikat pojawił się po uruchomieniu (ciepłego) auta. Potem przejechałem ok 30km. Co jakiś czas komunikat znikał i na nowo się pojawiał. Check nie znikał. Pewnie zacznę od wymiany sterownika i teraz pytanie. Może być od Q5/Q7 czy nie? Bo kilka postów wyżej informacja że nie bedzie działał a w jednym z ostatnich postów info o Q5 i że wszystko śmiga. Czy sterownik bez oznaczenia literowego (H03 H10...) to najstarsze wersje? Co mogę zastosować (H, F?) Mam wersje przed liftem.
Opublikowano 9 Lutego 20233 l 21 godzin temu, skamin napisał(a): Cześć. Jestem tu nowy Dziś zauważyłem ten sam problem, czyli usterka adblue/DEF... Pozostało 1000km, i check engine. Komunikat pojawił się po uruchomieniu (ciepłego) auta. Potem przejechałem ok 30km. Co jakiś czas komunikat znikał i na nowo się pojawiał. Check nie znikał. Pewnie zacznę od wymiany sterownika i teraz pytanie. Może być od Q5/Q7 czy nie? Bo kilka postów wyżej informacja że nie bedzie działał a w jednym z ostatnich postów info o Q5 i że wszystko śmiga. Czy sterownik bez oznaczenia literowego (H03 H10...) to najstarsze wersje? Co mogę zastosować (H, F?) Mam wersje przed liftem. Pierwsze to podłącz kompa i szczytaj błędy. Może być Sterownik bo przeważnie On pada. Ale mogą być też inne przyczyny. Podepnij kompa.
Opublikowano 11 Lutego 20233 l Dolałem 5l, informacja o usterce nie zniknęła. Od czasu jak sie pojawiła we wtorek przejechałem ok 50km, a licznik odliczający od 1000km pokazuje wciąż 1000km. Jak wspomniałem, w czasie jazdy kilkakrotnie usterka znikała i pojawiała się ponownie po chwili. To tak jakby coś się resetowało. Chceck engine palił się cały czas. Skanowanie pokazuje takie 3 błędy: P21CA, status: potwierdzona P20C4, status: oczekująca P208D, status: oczekująca
Opublikowano 22 Lutego 20233 l Witam, orientuje się ktoś gdzie mogę kupić sterownik nowy ? w internecie nic nie moge znaleść
Opublikowano 22 Lutego 20233 l 30 minut temu, tvnewage napisał(a): Witam, orientuje się ktoś gdzie mogę kupić sterownik nowy ? w internecie nic nie moge znaleść zalany sterownik czy inna przyczyna??