Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Padnięta pompa AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo wsadziłeś uszkodzony sterownik albo rzeczywiście grzałka padła. 

Opublikowano
23 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Albo wsadziłeś uszkodzony sterownik albo rzeczywiście grzałka padła. 

A idzie jakoś vcds to sprawdzić? Grzałka znajduje się w zbiorniku? Wymieniając zbiornik trzeba robić jakaś adaptacje ? 

Opublikowano

Tego nie wiem.

Opublikowano
W dniu 14.01.2023 o 20:14, Muskel1 napisał(a):

Tego nie wiem.

Witam a mam pytanie podmieniłem sterownik i dalej ten sam błąd. Mógłby mi ktoś powiedź za co odpowiada ten element wiązki wchodzący do zbiornika adblue zaznaczony na czerwono na zdjęciu. Bezpieczniki znajdują się tylko w bagażniku od adblue?

received_532009375574545.jpeg

Opublikowano

Bezpieczniki od sterownika AdBlue są w lewym tylnym boczku. Panel E, bezpieczniki nr 3 i nr 11.

Screenshot_20230120_164111_Opera.jpg

Opublikowano
32 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Bezpieczniki od sterownika AdBlue są w lewym tylnym boczku. Panel E, bezpieczniki nr 3 i nr 11.

Screenshot_20230120_164111_Opera.jpg

Myślałem że może jeszcze jakieś odpowiadają, a posiadasz może schemat adblue abym mógł sam posprawdzać? 

Opublikowano

Schemat strona nr 15/22, 15/23, 15/24

Sterownik AdBlue to J880

Grzałka 1 to Z102

Grzałka 2 to Z167

Grzałka drugiego obwodu to Z104

A4 B9 2.0 TDI AdBlue.pdf

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
21 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Schemat strona nr 15/22, 15/23, 15/24

Sterownik AdBlue to J880

Grzałka 1 to Z102

Grzałka 2 to Z167

Grzałka drugiego obwodu to Z104

A4 B9 2.0 TDI AdBlue.pdf 20.94 MB · 5 pobrań

Orientujesz się może czy podgrzewanie grzałki odbywa się cały czas czy w jakieś fazie ? 

Opublikowano

Z tego co wiem, to grzałka działa przy minusowych temperaturach w celu rozmrożenia mocznika. Mocznik zamarza przy -11 °C. Być może jak  odepniesz czujnik temperatury załączy grzałkę, bo z odpiętym czujnikiem temp. pokaże najwyższą możliwą minusową temperaturę. Bez gwarancji, że tak zadziała. 

Opublikowano
27 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Z tego co wiem, to grzałka działa przy minusowych temperaturach w celu rozmrożenia mocznika. Mocznik zamarza przy -11 °C. Być może jak  odepniesz czujnik temperatury załączy grzałkę, bo z odpiętym czujnikiem temp. pokaże najwyższą możliwą minusową temperaturę. Bez gwarancji, że tak zadziała. 

Bo chciałem sprawdzić czy kable mają napięcie i niestety mierniki nic nie wskazał. Więc prawdopodobnie muszę poszukać zbiornika z pompą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 9.01.2023 o 19:11, Muskel1 napisał(a):

Zacznij od sterownika bo to w większości przypadków jest przyczyną przy tym błędzie.

Cześć  , u mnie temat podobny , tzn bład Adblue i odliczanie od 1000km w dół.

Zgodnie z poradą wymieniłem sterownik na używany z Q5 z końcową literką D, koszt 300zł.

Błąd adblue zniknął dopiero po przejechaniu kilku kilometrów. Został jeszcze kontrolka check engine. Czy to tylko kwestia usunięcia błędu ?

Ps. poniżej foto mojego zalanego sterownika. Widać wodę na płycie głównej i ślad po przecieku przez membranę  która puściła. Do jego otwarcia nie potrzeba siekiery tylko trochę pracy z wycięciem kleju i kilka dobrych śrubokrętów. Po osuszeniu płyta główna mojego sterownika wygląda całkiem dobrze nawet mnie korci żeby ją włożyć spowrotem i sprawdzić czy działa ale nie chce mi się znów pod auto kłaść. Jeśli jest ktoś zainteresowany kupnem to mogę sprawdzić czy działa i odsprzedać, oczywiście po szczelnym ponownym złożeniu.

20230130_214226[1].jpg

20230130_215030[1].jpg

Edytowane przez mike265

Opublikowano

Podłącz pod vcds i sczytaj błędy.

Opublikowano
21 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Podłącz pod vcds i sczytaj błędy.

Na drugi dzień check engine sam zniknął także temat pomyślnie zakończony. Wszystko działa.

Opublikowano

Cześć.

Jestem tu nowy

Dziś zauważyłem ten sam problem, czyli usterka adblue/DEF... Pozostało 1000km, i check engine. Komunikat pojawił się po uruchomieniu (ciepłego) auta. Potem przejechałem ok 30km. Co jakiś czas komunikat znikał i na nowo się pojawiał. Check nie znikał.

Pewnie zacznę od wymiany sterownika i teraz pytanie. Może być od Q5/Q7 czy nie? Bo kilka postów wyżej informacja że nie bedzie działał a w jednym z ostatnich postów info o Q5 i że wszystko śmiga.

Czy sterownik bez oznaczenia literowego (H03 H10...) to najstarsze wersje? Co mogę zastosować (H, F?) Mam wersje przed liftem.

Opublikowano

A sprawdzałeś czy masz płyn w zbiorniku? 

Opublikowano
21 godzin temu, skamin napisał(a):

Cześć.

Jestem tu nowy

Dziś zauważyłem ten sam problem, czyli usterka adblue/DEF... Pozostało 1000km, i check engine. Komunikat pojawił się po uruchomieniu (ciepłego) auta. Potem przejechałem ok 30km. Co jakiś czas komunikat znikał i na nowo się pojawiał. Check nie znikał.

Pewnie zacznę od wymiany sterownika i teraz pytanie. Może być od Q5/Q7 czy nie? Bo kilka postów wyżej informacja że nie bedzie działał a w jednym z ostatnich postów info o Q5 i że wszystko śmiga.

Czy sterownik bez oznaczenia literowego (H03 H10...) to najstarsze wersje? Co mogę zastosować (H, F?) Mam wersje przed liftem.

Pierwsze to podłącz kompa i szczytaj błędy. Może być Sterownik bo przeważnie On pada. Ale mogą być też inne przyczyny. Podepnij kompa.

Opublikowano

Dolałem 5l, informacja o usterce nie zniknęła. Od czasu jak sie pojawiła we wtorek przejechałem ok 50km, a licznik odliczający od 1000km pokazuje wciąż 1000km. Jak wspomniałem, w czasie jazdy kilkakrotnie usterka znikała i pojawiała się ponownie po chwili. To tak jakby coś się resetowało. Chceck engine palił się cały czas.

Skanowanie pokazuje takie 3 błędy:

P21CA, status: potwierdzona

P20C4, status: oczekująca

P208D, status: oczekująca

Opublikowano

Wrzuć pełny autoscan a nie kody błędów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, orientuje się ktoś gdzie mogę kupić sterownik nowy ? w internecie nic nie moge znaleść

Opublikowano
30 minut temu, tvnewage napisał(a):

Witam, orientuje się ktoś gdzie mogę kupić sterownik nowy ? w internecie nic nie moge znaleść

zalany sterownik czy inna przyczyna??