Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana oleju w skrzyni biegów S-Tronic w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie Klubowiczów,

mam prośbę o weryfikację zestawu olejowego dla: WAUZZZF48HA079478

Obdzwoniłem kilka ASO i otrzymałem 3 różne odpowiedzi:

1. Olej wymienia się po 360tyś (sic!) km

2. Interwał wymiany 60tyś, tylko olej, bez filtrów (podobno nie da się ich wyciągnąc bez rozbierania mechatroniki)

3. Interwał wymiany 60tyś, z filtrami.

Dziękuję,

Tomek

Opublikowano
3 godziny temu, mjrKowalsky napisał:

Witam serdecznie Klubowiczów,

mam prośbę o weryfikację zestawu olejowego dla: WAUZZZF48HA079478

Obdzwoniłem kilka ASO i otrzymałem 3 różne odpowiedzi:

1. Olej wymienia się po 360tyś (sic!) km

2. Interwał wymiany 60tyś, tylko olej, bez filtrów (podobno nie da się ich wyciągnąc bez rozbierania mechatroniki)

3. Interwał wymiany 60tyś, z filtrami.

Dziękuję,

Tomek

W ASO udzielają tylko odpowiedzi nr 2 i tak też robią.

Opublikowano

Witam,

Kolego Dev mogę prosić o pomoc z zestawem olejów i filtrów do skrzyni?

VIN: WAUZZZF42JA178349

Dzięki :hi:

Opublikowano

W ostatni piątek zabrałem się samemu za wymianę oleju i filtrów w 0CK i muszę przyznać że nie było to niebotycznie trudne(jak na pierwszy raz). Fakt, może warunki w jakich pracowałem nie były zbyt przyjemne (na kobyłkach) ale do zrobienia. Najbardziej mnie zaskoczyło to, że nie miałem klucza m14 i m12 do odkręcenia tej czarnej ramy. Szybka rundka do sklepu i dokupiłem. Jak już będzie cieplej zrobię sobie kanał w garażu ;-)

IMG_20211112_170610.jpg

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.04.2021 o 22:07, gibondarek napisał:

Witam, poleci ktoś jakiś serwis w Krakowie lub okolicach do wymiany oleju w s-tronicu?

hej Darek i co wymieniałeś olej ,jaka cena mam prawdopodobnie identyczne auto i silnik 150 KM  DEUA  czy ktoś wie jaką mogę mieć skrzynie biegów  ? pozdrawiam Krzysiek

Edytowane przez marjak71
Opublikowano
  • Przy jakim przebiegu wymieniałeś filtry?Pytam poniewaz u mnie jest 150 tys nalatane ostatni serwis był na 123 tys  km oczywiscie w ksiażce serwisowej nic nie ma mowy o wymianie filtrów,( ostatnio lubi szarpnąć ktoś pisał ze moze być to wina przypchanych filtrów ,ktoś wymienił podobno odrazu inna skrzynia)  i zastanawiam sie czy nie zrobic full serwisu skrzyni łaćznie z wymianą oleju w kołach zębatych ( czy tam też  jest to konieczne )? Wesolych  świąt :)
Opublikowano
W dniu 24.12.2021 o 14:14, firefighter79 napisał:
  • Przy jakim przebiegu wymieniałeś filtry?Pytam poniewaz u mnie jest 150 tys nalatane ostatni serwis był na 123 tys  km oczywiscie w ksiażce serwisowej nic nie ma mowy o wymianie filtrów,( ostatnio lubi szarpnąć ktoś pisał ze moze być to wina przypchanych filtrów ,ktoś wymienił podobno odrazu inna skrzynia)  i zastanawiam sie czy nie zrobic full serwisu skrzyni łaćznie z wymianą oleju w kołach zębatych ( czy tam też  jest to konieczne )? Wesolych  świąt :)

wymieniasz olej w dwóch sekcjach, 

1. sprzęgła i mechatronika

2. koła zebate

Opublikowano

Zmieniłem filtry przy 160 tys km. Faktycznie lepiej zmienia biegi. Wcześniej miałem takie jakby opóźnienie przy ich zmianie, takie uczucie jakby ciężko było nabijane ciśnienie. Po zmianie filtrów problem znikł. Muszę kogoś znaleźć po nowym roku co by mi zrobił kalibrację sprzęgła bo trochę zbyt ostro zmienia biegi na M lub S(skrzynia się chyba zresetowała bo robiłem wymianę na odłączonym akumulatorze żeby się pompa w skrzyni nie spaliła). Nie ślizga się i idzie samochód do przodu jak należy. Na D nie lubię jeździć bo samochód trzyma zbyt niskie obroty. Może zna ktoś kogoś z okolic Szczecina co się tym zajmuje?

Opublikowano (edytowane)

V-tech Szczecin Motorsport na Golisza. Arek poprawia soft skrzyni. Znajdziesz go na fb.

Edytowane przez widur84
Opublikowano
W dniu 17.11.2021 o 13:12, Grzesiek2211 napisał:

W ostatni piątek zabrałem się samemu za wymianę oleju i filtrów w 0CK i muszę przyznać że nie było to niebotycznie trudne(jak na pierwszy raz). Fakt, może warunki w jakich pracowałem nie były zbyt przyjemne (na kobyłkach) ale do zrobienia. Najbardziej mnie zaskoczyło to, że nie miałem klucza m14 i m12 do odkręcenia tej czarnej ramy. Szybka rundka do sklepu i dokupiłem. Jak już będzie cieplej zrobię sobie kanał w garażu ;-)

IMG_20211112_170610.jpg

Odkrecałeś dolne tylne wahacze od tej ramy czarnej? Też muszę się za to zabrać bo moczy mi się miska a w sumie olej niedawno był wymieniany i znowu trzeba grzebać.

Opublikowano

To i ja się pochwalę samodzielną wymianą, mam kanał, więc fajny dostęp. Przebieg przy wymianie 66000km, graty z ASO. Następna wymiana o ile auto będzie jeszcze u mnie, to obowiązkowo komplet uszczelek między mechatroniką a resztą, tym razem nie zmieniałem. Kilka fotek:

20211014_175848.jpg

20211014_175856.jpg

20211014_180950.jpg

20211014_180954.jpg

20211014_181241.jpg

20211014_181257.jpg

Opublikowano

i jak oceniasz czystość filtrów?

Auto jezdzi po miescie czy raczej trasy?

Opublikowano

Różnicę widać na zdjęciach, stare filtry czyste nie są. Sama wymiana oleju bez filtrów, to moim zdaniem, proszenie się o kłopoty. Olej był czysty, na magnesach w misce śladowe ilości sreberka. Mój przebieg, to głównie trasy, tak 90%, nie wiem jak jeździł poprzedni właściciel, kupiłem z przebiegiem 32000km.

Opublikowano

O kurła u mnie 150 nalatane a filtry jeszcze stare juz widzę w jakim są stanie:doh:

Opublikowano
4 minuty temu, firefighter79 napisał:

O kurła u mnie 150 nalatane a filtry jeszcze stare juz widzę w jakim są stanie:doh:

W ASO Ci wymienią, ale całą skrzynię, bo wg Nich się filtrów nie wymienia :polew:

Opublikowano (edytowane)

Kurde, zdjęcia mnie zmotywowały do umówienia terminu wymiany. Mam 181kkm, bez wymian z filtrami :| Jak się uda poproszę o fotki dla potomnych :P

Edytowane przez M4R1O
Opublikowano
17 minut temu, pelonek1 napisał:

W ASO Ci wymienią, ale całą skrzynię, bo wg Nich się filtrów nie wymienia :polew:

No tak, ASO najgorsze na świecie, lepiej jechać do szopy, w której Mietek obieca wymianę wszystkiego, a po wymianie skrzynia się będzie nadawała do remontu bo coś źle poskładał.

Potem od Mietka do jakiegoś youtubera który nagra filmik obwiniając ASO, które nie miało nic z tym wspólnego. 

Jak będzie terminowo wymieniał i normalnie jeździł to pewnie bez problemu zrobisz 200-300 kkm.

Jak upalasz i regularnie używasz LC albo poprzedni właściciel  używał to żebyś zmieniał co 5kkm ci nic nie pomoże. 

Ciekawe który magik mi zagwarantuje, że po jego rozłożeniu i złożeniu skrzyni nie dojdzie do skrócenia jej żywotności.

Opublikowano
22 minuty temu, wampir napisał:

No tak, ASO najgorsze na świecie

Nie napisałem, że najgorsze, tylko że nie wymieniają filtrów a sam olej :wink:

Opublikowano

Wymieniłem dziś olej i filtry. Mechaników prosiłem o pozostawienie filtrów do sekcji zwłok. :)
Tak wygląda temat po 182kkm wymian oleju bez filtrów. Sekcja nie wykazała żadnych większych luźnych sreberek.
Pierwsze wrażenia z pracy skrzyni? Bardziej gładko zmienia biegi, w szczególności 1->2 i 2->3. Wcześniej były zacznie bardziej odczuwalne kopnięcia w fotel.
Mogę już spać spokojnie, zrobiłem co w mojej mocy, aby przeżyła dłużej niż krócej. :P

IMG_20220204_192503.jpg

IMG_20220204_193303.jpg

IMG_20220204_193321.jpg

IMG_20220204_193549.jpg

IMG_20220204_193556.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, M4R1O napisał:

Wymieniłem dziś olej i filtry. Mechaników prosiłem o pozostawienie filtrów do sekcji zwłok. :)
Tak wygląda temat po 182kkm wymian oleju bez filtrów. Sekcja nie wykazała żadnych większych luźnych sreberek.
Pierwsze wrażenia z pracy skrzyni? Bardziej gładko zmienia biegi, w szczególności 1->2 i 2->3. Wcześniej były zacznie bardziej odczuwalne kopnięcia w fotel.
Mogę już spać spokojnie, zrobiłem co w mojej mocy, aby przeżyła dłużej niż krócej. :P

IMG_20220204_192503.jpg

IMG_20220204_193303.jpg

IMG_20220204_193321.jpg

IMG_20220204_193549.jpg

IMG_20220204_193556.jpg

Wymianiałeś uszczelki te z dziurkami na mechatronice?