Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Stuki na zimnym po mroźnej nocy, ułamany ząb, popychacze, lańcuch i napinacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem a4 1.8t BEX wymieniłem komplet rozrządu paska po czym zleciłem czyszczenie smoka bo na zimnym hałasował klekotał z 3-4 sekundy niestety w misce znajdował się kawałek ukruszonego zęba (zębatka pompy oleju cała). Na dniach mnie czeka pokrywa w góre i sprawdzanie która to zębatka sie uszczerbiła, moje pytanie jest takie:

1. Czy można montować i idzie dostać samą zębatkę czy musze szukać cały wałek? 

2. Mechanik zalecił też wymianę popychaczy zaworowych ( mam teraz po czyszczeniu grzechot pół no może sekundowy co widać i słychać na filmie) : 

3. Napewno wymienię łańcuch ale nie wiem co zrobić z napinaczem , nie stać mnie narazie zeby kupić oryginał  za 2000 zl , a chińszczyzne nie będę montował, jak sprawdzić czy obecny jest ok? może wymiana samych ślizgów?

4. Przejmować się tym klekotem i wymieniać też popychacze? bo to pewnie ich wina że olej ucieka do miski i cyka przez ta chwilę zanim pompa wyrzuci olej na góre. Zalana oliwa to 10w60 Valvoline VR1 Racing Taka lał Niemiec i taką mi polecił dalej zalewać. To jest dobra oliwa czy wrócić do 5 w 40?

Proszę o porady i sugestie, na naprawe chciałbym wydać jak najmniej tym bardziej że za chwilę Święta, jeśli coś w ogóle da się obejść czyli szklanki i napinacz

ząbek

IMG_20191206_155505.jpg

Edytowane przez Luk Wasky

Opublikowano

Jeżeli ciśnienie ok nie ma wycieków ani błędu od napinacza to bym nie ruszał tak ma być a raczej jest dopuszczalne. Sprawdź tylko w grupie 93 ile stopni ma być blisko zera. 

Opublikowano

Jeśli grzechocze do 3s to olej i nic nie ruszaj. Ten typ tak ma. Dla pewności sprawdź ciśnienie oleju i w vagu grupę 93 tam pokazuje zmienne fazy. Kurde zapomniałem jaka jest norma, nie chcę cię wprowadzić w błąd. Jeśli cisnienie ok i w kanale 93 norma (zaraz pewnie ktoś przypomni) to grzechotke zostaw w spokoju. Już nie jeden wsadził 2000,a i tak grzechocze. 

Opublikowano
  • Autor

Proszę oceńcie. Logi robione jeszcze przed wymianą rozrządu

http://vaglogi.pl/log-090_093_eI8FR70.html

Opublikowano
49 minut temu, Luk Wasky napisał:

Zalana oliwa to 10w60 Valvoline VR1 Racing

Ten olej nie nadaje się do tego silnika i jazdy na co dzień, nie wspominając już przy odpalaniu w niskich temperaturach. 

Jak chcesz wymieniać napinacz to kup zwykły bez wtyki za 300zł z febiego i tuner wyłączy Ci w sofcie żeby nie wywalało błędu. To najlepsze i najtrwalsze rozwiązanie w tym momencie, nie ma co bawić się w ślizgi itp.

Jak zmienisz lepkość oleju to może grzechot się zmniejszy, a na pewno szybciej nabije ciśnienie w układzie.

Popychacze zostaw w spokoju.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Z tego co sie zdążyłem zorientować to wersje napinacza bez wtyku były motowane w 1.8t ale b5 nie wiem czy do b6 taki podpasuje a do b6 sa tylko z wtykiem

Opublikowano
18 minut temu, Luk Wasky napisał:

Z tego co sie zdążyłem zorientować to wersje napinacza bez wtyku były motowane w 1.8t ale b5 nie wiem czy do b6 taki podpasuje a do b6 sa tylko z wtykiem

Napinacz pasuje bez wtyki i już kilka osób robiło taki przeszczep i sam będę to robił na dniach w dwóch 1.8t. Trzeba tylko wyłączyć zmienne fazy w sofcie.

Zamienniki to gówno, cena za ori to absurd ale jak chcesz na siłę wywalać kupe siana na coś,  co jest wymysłem zajebistej "przewagi dzięki technice" to Twój wybór :D 

Poczytaj sobie ostatnie strony tematu o napinaczu lepiej to się coś więcej dowiesz, bo na razie błądzisz we mgle :P

Edytowane przez przem8

Opublikowano
W dniu 6.12.2019 o 15:58, Luk Wasky napisał:

niestety w misce znajdował się kawałek ukruszonego zęba (zębatka pompy oleju cała).

Ja miałem kupę zębów w swojej misce.

Wszystkie pochodziły z wydechowego wałka rozrządu.
jak zdejmiesz pokrywę zaworów to zobaczysz w jakim stanie są zębatki.

Bzyczenie jest od napinacza.
Można zamontować starego typu napinacz za parę stówek i wyłączyć elektryczny element u tunera - ja tak zrobiłem. Rozwiązanie sprawdzone i gwarantuje ciszę. Polecam ten temat, bo wszystko co związane z napinaczem zostało tam powiedziane:

Opublikowano
  • Autor

Już sprawdzałem walki oba do wymiany zeby strasznie zajechane. Pokrywa przetarta od rozciągniętego łańcucha dziś zamówię napinacz bez wtyku i zrobię tak jak wszyscy sugerują. Chociaż kusi mnie żeby zostawić ten napinacz Ori tylko czy warto...

Opublikowano
11 minut temu, Luk Wasky napisał:

Ori tylko czy warto

Nie warto. W temcie który ci podlinkowałem zostało to dokładnie uzasadnione.
Prędzej czy później zacznie hałasować a zysku praktycznie brak.
Pamiętaj tylko o odwiedzeniu tunera aby pozbyć się błędu starego napinacza.

13 minut temu, Luk Wasky napisał:

uż sprawdzałem walki oba do wymiany zeby strasznie zajechane.

Uff. Myślałem, że to u mnie jakiś wyjątkowy przypadek, a jednak nie jestem sam :D

Opublikowano
  • Autor

Dużo płaciłeś u tunera ? Mam auto po programie ale jak wsadziłem serie to muł straszny ma to jakiś związek z rozciągniętym łańcuchem? Też brakowało ci mocy przez te wałki ?

Opublikowano

Nie są to duże kwoty - opłaca się. Zapytaj @Łukasz13 lub @soul87

Sprawdź sobie ustawienie rozrządu na VAG'u w grupie 93. Jak odchyłka od 0 będzie znaczna to wtedy rzeczywiście możesz mieć różnice w mocy.

Ja miałem tylko dziwne dźwięki - to co masz na filmie i coś czego nie słyszałem u nikogo innego - a rozciągnięcie łańcucha było niezauważalne.

Opublikowano
  • Autor

Nie umiem czytać logów która to kolumna ? 

VAGLOGI.PL

VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS...

Opublikowano

Ostatnia. 

Masz '-8'. To jest już spora odchyłka.

U mnie po wymianie wałków, łańcucha i napinacza stoi na '+4'.

Edytowane przez Emejcz

Opublikowano

tam gdzie jest -8 

Opublikowano
  • Autor

Te -8 może mieć wpływ na moc i kompresję ? Bo bieda 9 bar na każdym cylindrze

Opublikowano

Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto dłubał już trochę tych silników.

Mogę powiedzieć, że u mnie po ogarnięciu smoka/miski/wałków/łańcucha/napinacza zalaniu Motula 5w40 kompresja jest wyższa o prawie 1bar w stosunku do tego co było po zakupie auta.

Ile u ciebie wzrośnie to ciężko ocenić. Zacząłbym po prostu eliminować usterki i sprawdzać co się dzieje.