pawelsza4 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Witam, Od jakiegos czasu mam problem z moim audi a4 b6 1.9 TDI. Zaczął bardzo ciezko odpalać po 12 godzinach stania w cieplym garazu. Po pozostawieniu go na zewnatrz na ten sam czas musiałem 4-5 razy kręcic dopiero zapalał. Dodatkowo bardzo telepał oraz nie miał mocy po odpaleniu. Jestem prawie pewien ze to przez to ze jeden cylinder nie pracował. Po rozgrzaniu silnika poprzez przejechanie kilkunastu kilometrów, wyłączyłem i wlączyłem silnik i pracował juz normalnie. Wydaje mi sie ze po niepoprawnej pracy komputer odciał jeden cylinder, ale po restarcie znowu go włączył. Byłem prawie pewien ze to przez swiece i rzeczywiscie mechanik potwierdził ze dwie są walniete wiec wymieniłem wszystko. Chyba pomoglo to na odpalanie (chociaz to moze moje subiektywne odczucie) ale auto nadal (chyba) pracuje na 3 cylindry. Mechanik twierdzi ze to wałek rozrzadu i szklanki ale skoro po rozgrzaniu i restarcie silnika wszystko jest ok to raczej to nie to. Co to moze byc ? Gdzie szukać problemu ? Moze problem nie był ze swiecą ale z prądem do świecy ?
Talpa Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Jako że to diesel, paliwo, powietrze, sterowanie wtryskiem, świeca nie ma nic do pracy silnika, ułatwia start, poprzez podgrzanie powietrza w komorze spalania. Komputer odcina cylinder, hmm, co najwyżej może odciąć wtrysk i raczej by o tym miło poinformował i nie ma chyba takiej mocy wykonawczej, bo odciąć wtryskiwacz, przynajmniej, ja tego nie widziałem.
bobikos Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 proponuję dokonać kontroli i wymienić uszczelnienia pompowtrysków.
pawelsza4 Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Opublikowano 12 Lutego 2020 Pompowtryski były niedawno wymieniane. Dziwne jest to ze po rozgrzaniu i restarcie pracuje normalnie. Sprawdzałem dzisiaj na komputerze ale przy normalnej pracy jak był juz ciepły i nie pokazał żadnych błedów oprócz ABS
Talpa Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 15 minut temu, pawelsza4 napisał: Pompowtryski były niedawno wymieniane. Dziwne jest to ze po rozgrzaniu i restarcie pracuje normalnie. Sprawdzałem dzisiaj na komputerze ale przy normalnej pracy jak był juz ciepły i nie pokazał żadnych błedów oprócz ABS Wymieniane, znaczy zregenerowane? Więc tak, ostatnio do ciągnika, 3 razy w naprawie, identyczne objawy, testy odcinania cylindrów robione, przelewy z kosmosu, na stole niby ideały, koniec końców, klient kupił nowe, i cud ciągnik działa.
Rekomendowane odpowiedzi