Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria systemu SOS w Audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Po co?

Tak. Chodzi tutaj o eCall/bCall.

Niestety nie mam urządzenia żeby to zrobić :( 

jedyny błąd to właśnie ten który mam zapisany 

Opublikowano

Możesz kupić na ebay czy allegro wzmacniacz antenowy/antenę o numerze 4M0035504, do tego pasujący przewód z wtyczkami fakra (po jednej stronie pokedyńcza, po drugiej podwójna), wypiąć ze sterownika Gateway oryginalną wbudowaną w aucie antenę i wpiąć ten przewód i antenę, które kupiłeś. Na dolnym zdjęciu masz pokazany sterownik Gateway i wtyczkę fakra, którą musisz wypiąć i wpiąć tam zakupioną.

Screenshot_20241226_153222_Opera.jpg

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Możesz kupić na ebay czy allegro wzmacniacz antenowy/antenę o numerze 4M0035504, do tego pasujący przewód z wtyczkami fakra (po jednej stronie pokedyńcza, po drugiej podwójna), wypiąć ze sterownika Gateway oryginalną wbudowaną w aucie antenę i wpiąć ten przewód i antenę, które kupiłeś. Na dolnym zdjęciu masz pokazany sterownik Gateway i wtyczkę fakra, którą musisz wypiąć i wpiąć tam zakupioną.

Screenshot_20241226_153222_Opera.jpg

Tylko co zrobić z tą różową wtyczką? Bo jak testowałem czy jest sprawna i jak ją wypiąłem to odrazu wywalało błąd sos. 

Sorry ale trochę nie rozumiem co napisałeś .

mam kupić wzmacniacz antenowy i kabel i wpiąć to w miejsce gdzie znaczyłeś? A ten wzmacniacz gdzie zamontować pod deska rozdzielczą? 
właśnie chciałbym unikać demontażu deski. Będę miał okazję to sprawdzę czy może rzeczywiście nie uszkodziło się coś w tunelu środkowym. Jak tam będzie ok to niestety trzeba będzie ścigać deskę 

Edytowane przez Hilton
Opublikowano (edytowane)

Ta antena jest podpięta do sterownika Gateway z tyłu do fioletowego podwójnego gniazda fakra (zaznaczyłem powyżej w którym miejscu). Wypinasz tę wtyczkę fakra i w jej miejsce wpinasz 3 poniższe elementy, które musisz uprzednio zakupić. Następnie musisz zakupioną i podłączoną antenę schować i umocować w aucie, żeby nie latała jak żyd po pustym sklepie. Podsumowując zastępujesz oryginalną antene zakupioną przez Ciebie.

Sterownik Gateway znajduje się pod kanapą i w okolicy tego sterownika (w zależności od długości zakupionego przewodu), mocujesz tam zakupioną antenę. Deski nie ruszasz.

Screenshot_20241226_162728_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162812_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162750_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Ta antena jest podpięta do sterownika Gateway z tyłu do fioletowego podwójnego gniazda fakra (zaznaczyłem powyżej w którym miejscu). Wypinasz tę wtyczkę fakra i w jej miejsce wpinasz 3 poniższe elementy, które musisz uprzednio zakupić. Następnie musisz zakupioną i podłączoną antenę schować i umocować w aucie, żeby nie latała jak żyd po pustym sklepie. Podsumowując zastępujesz oryginalną antene zakupioną przez Ciebie.

Sterownik Gateway znajduje się pod kanapą i w okolicy tego sterownika (w zależności od długości zakupionego przewodu), mocujesz tam zakupioną antenę. Deski nie ruszasz.

Screenshot_20241226_162728_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162812_Opera.jpg

Screenshot_20241226_162750_Opera.jpg

Kolejny raz dzięki za pomoc,

czyli podsumowując:

Różowa wtyczkę z kablem zostawiam? (Bo ją aktualnie mam)

Bordowej nie mam. Więc kupuję bordową (która wysłałeś) wpinam ją w miejsce obok różowej. I resztę kabla ciągnę w miejsce w którym chce żeby był zamontowany wzmiacznacz?

Edytowane przez Hilton
Opublikowano

Nie masz przy Gateway wpiętej  fioletowej wtyczki fakra z przewodem?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie masz przy Gateway wpiętej  fioletowej wtyczki fakra z przewodem?

Nie mam tej bordowej, mam tylko różową. Ogólnie mój gatway pod siedziskiem z tyłu wygląda tak jak tutaj na zdjęciu:

IMG_8210.jpeg

Edytowane przez Hilton
Opublikowano

To wepnij w miejsce różowej.

Opublikowano
35 minut temu, Muskel1 napisał(a):

To wepnij w miejsce różowej.

Ok, jutro jeszcze sprawdzę to połączenie w tunelu środkowym. Jak tam będzie wszystko ok, to zrobię jak mówisz. Oczywiście dam znać jak problem się rozwiąże.

Opublikowano (edytowane)

@Muskel1

Dalej walczę z sosem.

Rozebrałem tunel środkowy w celu weryfikacji łączenia kabli, wszystko w porządku. Więc zostaje mi tylko ostatnia nadzieja w tym co powiedziałeś żeby zrobić z zakupem kabli i anteny.

tylko teraz mam pytanie. Bo jak już wyżej pisałem w moim module getway jest podwójna wtyczka fakra z której wychodzi jeden przewód. Wysłałeś mi przewód z podwójną wtyczką z której wychodzą dwa kable i później łączy się w jeden.

nie będzie jakiegoś problemu jak wepnę wtyczkę w moduł z podwójnym kablem?

IMG_8333.png

IMG_8335.jpeg

Edytowane przez Hilton
Opublikowano

@Muskel1

Po tygodniu użytkowania auta, zrobienia wszystkiego według Twoich wytycznych, jak narazie 0 błędów :) :) 

także dziękuję bardzo za pomoc!!!

ps. Może komuś pomoże to w przyszłości :) 

• Lubię to 1