Muskel1 Opublikowano wczoraj o 06:23 Opublikowano wczoraj o 06:23 3 minuty temu, adikola24 napisał(a): wartości offset to że powinna być zbliżona 0 Ale nie jest powiedziane w jakim zakresie i może być zarówno w dodatnim, jak i ujemnym przedziale. 1
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 06:27 Opublikowano wczoraj o 06:27 10 minut temu, PiterEL napisał(a): Jak kupiłem było 161000 a teraz mam prawie 176000 To powinna się niebawem zmienić na 0,01 lalbo nawet już być 0,01 l. W zależności od profilu jazdy, używanego oleju i kondycji silnika co 10-15 kkm przybywa ok. 0,01 l popiołu.
adikola24 Opublikowano wczoraj o 06:32 Opublikowano wczoraj o 06:32 6 minut temu, Muskel1 napisał(a): Ale nie jest powiedziane w jakim zakresie i może być zarówno w dodatnim, jak i ujemnym przedziale. Ok, dzięki za informacje 👍 a czy po regeneracji turbo trzeba robić jakieś adaptacje w vcds?
PiterEL Opublikowano wczoraj o 06:44 Opublikowano wczoraj o 06:44 11 minut temu, Muskel1 napisał(a): To powinna się niebawem zmienić na 0,01 lalbo nawet już być 0,01 l. W zależności od profilu jazdy, używanego oleju i kondycji silnika co 10-15 kkm przybywa ok. 0,01 l popiołu. Byłem teraz nim nawet w Chorwacji i na trasie zero problemów. DPF wydaje mi się że co ok 300km wypala się. Zobaczę nawet teraz kiedy będzie. I często wlaśnie jak widzę że podnosi obroty wracam do domu podłączam VCDS i wywołuje wypalanie na postoju. Ja nie resetowałem tego popiołu, jedyne co mi porzychodzi do głowy to gdzieś koło grudnia wgrywałem do ECU silnika nowszy soft niż mam ale jeszcze z przed aferty diesel gate, po tym spalanie srednie wzrosło o ok 1L więc wgrywałem powrotnie soft ten co miałem poprzednio. ALe czy to by zresetowało ilość popiołu nie sądzę. Dwa że od grudnia by wartość już urosła. A jeśli ta wartość nie będzie rosła ? Cały czas będzie 0.00 ? I czy to ciśnienie różnicowe faktycznie jest złe ?
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 06:52 Opublikowano wczoraj o 06:52 7 minut temu, PiterEL napisał(a): podłączam VCDS i wywołuje wypalanie na postoju. Kolego tak się nie robi. Regeneracje serwisowe, jak sama nazwa wskazuje, nie wykonuje się o tak sobie
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 06:54 Opublikowano wczoraj o 06:54 9 minut temu, PiterEL napisał(a): gdzieś koło grudnia wgrywałem do ECU silnika nowszy soft niż mam ale jeszcze z przed aferty diesel gate, po tym spalanie srednie wzrosło o ok 1L więc wgrywałem powrotnie soft ten co miałem poprzednio. ALe czy to by zresetowało ilość popiołu nie sądzę. U kogo wgrywałeś?
PiterEL Opublikowano wczoraj o 07:08 Opublikowano wczoraj o 07:08 Wgrało się bez błędów i jeździ też bez błędów. Nic przez tyle co go mam mu nie dolega.
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 07:19 Opublikowano wczoraj o 07:19 9 minut temu, PiterEL napisał(a): Wgrało się bez błędów i To nie oznacza, że nie mogło skasować. 10 minut temu, PiterEL napisał(a): jeździ też bez błędów. Nic przez tyle co go mam mu nie dolega. Tak jak wyżej napisałem, to też nic nie oznacza. To nie jest żarówka.
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 07:20 Opublikowano wczoraj o 07:20 20 minut temu, PiterEL napisał(a): Sam wygrywałem Odisem Oczywiście klonem i kto wie skąd pobrany soft.
PiterEL Opublikowano wczoraj o 07:21 Opublikowano wczoraj o 07:21 No ale to teraz martwić się ? Podjąć jakieś działania ?
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 07:26 Opublikowano wczoraj o 07:26 (edytowane) Sprawdzić jaki jest rzeczywisty stan DPF (logi natężenia przepływu i różnicy ciśnień), i jeżeli wynik będzie wskazywał na to, że nie jest zapchany, to dopasować wartość popiołu do przebiegu i mieć nadzieję, że soft nie jest zrypany i z czasem wartość popiołu będzie rosła. Edytowane wczoraj o 07:30 przez Muskel1
PiterEL Opublikowano wczoraj o 07:30 Opublikowano wczoraj o 07:30 a napiszesz mi więcej jak zrobić te logi dokładnie oraz jak potem zrobić to dopasowanie ? Widziałem jest w adaptacjach IDE07903 Dopasowanie masy popiołu. I wtedy tam wpisać przebieg auta ?
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 07:33 Opublikowano wczoraj o 07:33 Może zaczniesz od poprawnego uzupełnienia profilu bo nawet nie wiadomo o jakim auciu tutaj mowa. Jaka marka, model, rok produkcji, kod silnika... wszystko jedna wielka niewiadoma.
PiterEL Opublikowano wczoraj o 07:35 Opublikowano wczoraj o 07:35 (edytowane) Wpisałem właśnie parę minut temu w podpisie Skoda Kodiaq 2.0 TDI DFHA 190KM 4x4 2019 Edytowane wczoraj o 07:36 przez PiterEL
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 07:43 Opublikowano wczoraj o 07:43 Silnik EA288. Wyszukaj w takim razie w rozszerzonych blokach pomiarowych wszystkie bloki zawierające wyraz popiół. W EA288 wartość popiołu wyrażany jest w masie popiołu w gramach a nie w objętości popiołu w litrach. Niektóre sterowniki pokazują obie wartości, a niektóre tylko masę popiołu a w objętości jest właśnie wtedy 0,0 l. Być może tu jest właśnie pies pogrzebany.
Muskel1 Opublikowano wczoraj o 07:54 Opublikowano wczoraj o 07:54 Jeżeli będzie tam wartość masy popiołu w gramach, to przy tym przebiegu powinna wynosić ona ok. 32-35g. Wszystko zależy od profilu jazdy, ale tak orientacyjnie w tym wymiarze.
Rekomendowane odpowiedzi