hawlik Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Witam, zwracam się z uprzejmą prośbą o wyjaśnienie, czemu w grupie 032 i 033 brak jest korekt, mimo że z grupy 031 a także wielkości napięcia na sądzie wskazuje że powinny one chyba jednak być. Dodam że w programie coś było zmieniane ale szczegółów nie znam. Czy to może wynikać z usunięcia katalizatora i wyłączenia drugiej sondy lambda. Podobno też jest wyłączone grzanie pierwszej sondy - cz to wynika z tego ??? poniżej zamieszczam logi powyższych grup. Show log - VAGLOGI VAGLOGI.PL VAGLOGI to usługa która pozwoli Ci przesłać logi z programu VCDS lub VAG-COM i udostępnić je w przyjaznej formie np. na forum Bardzo dziękuję za wszelaką pomoc
Łukasz13 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Jeśli korekty wogóle nie działają i brak przy tym jakichkolwiek błedów to prawie pewność że druga sonda wyłączona jest nieprawidłowo.
hawlik Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 (edytowane) a no błędów żadnych nie wyrzuca, a korekty cały czas są na zero :/ Edytowane 22 Czerwca 2020 przez hawlik
hawlik Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 w innym temacie wyczytałem, że cyt. "W grupie 033 obserwujemy w polu 1 tzw. korektę lambda krótkoterminową wskazywana wartość musi oscylować w pobliżu 0. Jeżeli zostanie wskazana stała wartość 0 to znaczy, że układ regulacji lambda przełączy się z regulacji na sterowanie" o co chodzie, że "Jeżeli zostanie wskazana stała wartość 0 to znaczy, że układ regulacji lambda przełączy się z regulacji na sterowanie" ???
Łukasz13 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Ktos ci wyłaczał ta druga sonde? Jedz do niego niech wgra serie i odda kase.
hawlik Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2020 w skrócie to tak, ale to trochę skomplikowane, kupiłem samochód po programie i trochę było z nim problemów (nieszczelności, przeładowania, błędy związane z nastawnikiem wałka ssącego) więc aby jakoś doprowadzić wszyto do ładu postanowiłem wrócić do serii, ale aby nie wyrzucało błędów z uwagi na brak "kata" trzeba było wyłączyć tą drugą sondę. Mechanik który mi to robił stwierdził że nie działa grzanie pierwszej sondy wiec podobno też to jakoś wyłączył.
Łukasz13 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Opublikowano 22 Czerwca 2020 Mogłeś wrócić do serii i zostawić, sonde dać do wyłaczenia komuś kto wie co robi a nie mechanikowi który postanowił że bedzie sobie dorabiał bawiąc się w "tunera".
hawlik Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 no i dałem niby komuś kto powinien się znać, i co i dalej nie działają korekty długoterminowe (krótkoterminowa już działa), chyba że gdzie indziej tkwi problem ale oby tylko nie uwalony sterownik. Rozumiem że jak jest sonda szerokopasmowa to również powinny działać korekty długoterminowe?
Łukasz13 Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 Czyli nadal nie dałeś komuś kto sie zna , jesli nie ma błedów to korekty powinny działać.
hawlik Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 Błędów nie wyrzuca, ale VCDS pokazał mi coś takiego : Stan: 0000 0100 Układ EGR: Sprawne Ogrzewanie sond lambda: Sprawne Sondy lambda: Sprawne Układ klimatyzacji: Sprawne Układ powietrza wtórnego: SprawneUkład odprowadzania par paliwa: Niesprawny/testowany Ogrzewanie katalizatora: Sprawne Katalizator(y): Sprawne Czy Niesprawny/testowany Układ odprowadzania par paliwa może być tego przyczyną ?
hawlik Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 aha, tym razem byłem w zakładzie, który oficjalnie świadczy usługi chiptuningu, więc myślałem że teraz będzie już oki zrobione
hawlik Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Opublikowano 9 Lipca 2020 A czy Ty Łukasz13 wiesz jak wyłączyć w sofcie 2 sondę, SAI oraz nastawnik zmiennych faz, tak aby działały korekty długoterminowe, ewentualnie sprawdzić czy mam to poprawnie zrobione ?
Rekomendowane odpowiedzi