Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Regulacja turbiny w celu poprawienia dynamiki 'od dołu'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prośba do forumowiczów obeznanych w temacie regulacji turbiny w 1.9 TDI AWX. W moim egz ktoś prawdopodobnie niefachowo  bawił sie z regulacją turbiny i po wielu wyrwanych włosach z głowy stwierdzam, że auto nie ma dobrej dynamiki od dołu właśnie przez źle wyregulowane turbo. 

ZALEŻY MI NA POPRAWNYM USTAWIENIU ZDERZAKA TURBINY KTÓRY ODPOWIADA ZA DÓŁ. 

Czy ktoś może napisać jak wyregulować zderzak turbo żeby miał fabryczne ustawienie? 

Sztangę narazie zostawiam w spokoju chociaż dla pewności przydałaby mi się informacja ile zwojów gwintu ma być - ale tylko od kogoś kto ma idealnie (w fabrycznym ustawieniu) działające turbo. 

Opublikowano

Chyba jedyną rozsądną czynnością będzie demontaż turbo i regulacja na maszynie. 

Regulacja na ilość zwojów może okazać się bardziej skomplikowana. 

Opublikowano

zrób log dynamiczny grupy 003+011

zobaczysz jak to w ogóle działa, potem możesz próbować po pół obrotu skracać sztangę i logować i sprawdzać co się dzieje w logach...

to chyba jedyna sensowna metoda... 

No i ogólnie się przyjmuje, że przy podciśnieniu od - 0.6 bara powinna sztanga opierać się o zderzak. 

Tu dokładniejsze info:

Wartość wymagana przy 50 … 100 mbar: zespół dźwigni musi zacząć poruszać się 

Wartość wymagana przy 550 … 620 mbar: zespół dźwigni musi znajdować się w  położeniu krańcowym 

Opublikowano (edytowane)

Jestem na etapie wyjmowania turbiny (uszkodzone uszczelnienie dynamiczne - olej na wydechu) , za późno na logi. Będę wdzięczny za info jak ma być ustawione 'nowe' używane turbo. Kiedyś ustawiałem gruszkę na ilość zwojów ale juz nie pamiętam ile miało być. To samo że zderzakiem. Najbardziej interesuje mnie zderzak bo on odpowiada za dół turbo a u mnie dół był bardzo lichy i mimo że auto wypluwało na hamowni 165 km i 385 Nm nie miało odejścia od dołu. Uważam że źle wyregulowany zderzak mógł przyczynić się do uszkodzenia turbiny po latach. 

Edytowane przez soszi