Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wentylatory pracujące po wyłączeniu silnika w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. A4 B9 2.0 TDI 190 koni.

Wentylatory pracujące po wyłączeniu silnika. To nie pierwszy tdi. w mojej karierze ale wydaje mi się to dziwne że po odpaleniu zimnego silnika i przejechaniu obwodnicą ok.8km wentylatory dość długo pracują, chłodząc silnik? Mam włączone klimę, podgrzewanie elektryczne na stałe, i szyby.( nie wiem czy to ma wpływ). Pogoda jak teraz 5-8*C.

Opublikowano

Sprawdź okolice bezpieczników. B6 w okolicy bezpieczników lubi zbierać się woda i pierwszym z objawów jest praca wentylator po wyłączeniu silnika.

Opublikowano

Jak jeździsz krótkie odcinki nie może wypalić dpfu. Przerwał kilka razy i zaczyna wtryskiwanie paliwa by podwyższyć temp. spalin jak tylko ma okazję, nawet po 8-10 km. Zaobserwuj czy masz przed zgaszeniem podwyższone obroty, jak tak to wypala dpf. Jak go zgasisz wentylatory załączają się, żeby Ci się auto nie spaliło. 

Opublikowano
24 minuty temu, george napisał:

Sprawdź okolice bezpieczników. B6 w okolicy bezpieczników lubi zbierać się woda i pierwszym z objawów jest praca wentylator po wyłączeniu silnika.

W podszybiu w B9 nie ma przkaźników. Tam jest bezpiecznik do sterownika silnika. 

Bezpieczniki wentylatorów są w komorze silnika obok filtra powietrza. 

20201107_161356.jpg

20201107_161543.jpg

Opublikowano

Dzięki za info Panowie.  Czbyli na szczęście nic groźnego? Dodam że auto jeździ normalnie, trasy 70- 140 dwa razy w tygodniu też roBiomaster autostradą więc nie zamula?

Bezpieczniki oczywiście sprawdzę zaraz. A jak często powinien wypalić dpf?

Opublikowano

Nie ma reguły bo wypalanie dpf jest zależne od wielu czynników. Podstawowymi wartościami są zapełnienie sadzą i wartości z czujnika różnicy ciśnień. Na podstawie tych danych sterownik decyduje kiedy wypalić. 

Opublikowano

Siema,  odkopie trochę temat. Mam ten sam problem, od razu po włączeniu zapłonu wentylator chodzi na 100%, po włączeniu silnika dalej to samo. Jeden błąd co wyskoczył to P048. Podmieniany wentylator, bezpieczniki sprawdzone, kostki sprawdzone i problem dalej jest. Jakieś pomysły?

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie kody błędów czy zdjęcia. 

Opublikowano

@Muskel1 mogę priv?

Opublikowano

Sorka za nieuwagę.

Mechanik rozłożył ręce, nie wiedziałem jak mu dobrze wytłumaczyć żeby zrobił ten auto scan. Jestem w DE i jest kłopot językowy. Auto stało 3 dni i nic. Podmieniał drugi wentylator NRFa, błąd był ten sam. 

Ode mnie pytanie, jest jakiś przekaźnik odpowiedzialny za wentylator chłodnicy? 

Co bym mógł sprawdzić samemu miernikiem, jakiś bezpiecznik czy coś co mechanik mógł przeoczyć ? 

@Muskel1 Bawisz się w mechanikę? Daleko do Ciebie był miał z okolic Siegen ? 

Opublikowano

Norezi jak wentylator się kręci również na zimnym silniku to podmień czujnik

chłodnicy klimy.

Opublikowano

Miszkam ok. 600 km od Ciebie. Aby cokolwiek móc powiedzieć trzeba rzucić okiem na całokształt, dlatego prosiłem o pełny auto-scan. 

Opublikowano
33 minuty temu, krzychuG napisał(a):

Norezi jak wentylator się kręci również na zimnym silniku to podmień czujnik

chłodnicy klimy.

Chodzi na full nawet jak otworze zamek i nie muszę odpalać zapłonu, wystarczy że pobudze auto otwierając centralny zamek a wentylator już po chwili zaczyna pracować na full. Mówisz, że przez czujnik klimy może się tak dziać ? Sprawdzę to dopiero w poniedziałek 

@Muskel1 właśnie nie mam takiej możliwości żeby wykonać auto scan, nie mam czym a tutaj ciężko się dogadać, a u Niemca nikt nie chce podpinać kompa zanim nie zobaczy € 😂

Opublikowano (edytowane)

W moim podpisie masz linka do mapy użytkowników VCDS, wyszukujesz sobie kogoś w miejscu zamieszkania lub okolicy i kontaktujesz się z nim wysyłając mu wiadomość. Też jestem na tej mapie zarejestrowany.

Nie dziw się, że ktoś życzy sobie małą rekompęsatę za poświęcony czas. Jak mam zapytania o diagnozowanie lub kodowania też nie robę tego za uśmiech, w końcu ori VCDS nie kosztował 5 zł i mój poświęcony czas oraz know how też mogę zainwestować inaczej niż za friko.

Zgodnie z mapką w okolicy Solingen masz 3 zarejestrowanych użytkowników z oryginalnym VCDS HEX-V2.

Screenshot_20250131_204823_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1