Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Jak wygląda sprawa z przeglądem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Na komputerku wyświetla się komunikat przegląd za 800 km, pierwszy raz mam diesla i proszę o podpowiedzi.

W książce wszystkie przeglądy long w serwisie w Niemczech ostatni przy wskazaniu 133 500 km w kwietniu 2008, pasek rozrządu też wymieniony w serwisie przy 125 000 km styczeń 2008, obecnie 162 000 km. Co powinienem wymienić sprawdzić? proszę o porady. Czy powinien to być za wszelką cenę autoryzowany serwis (drogo) :)

Opublikowano

w ASO cenowo wcale tragedii nie ma, ale gdzie byś nie robił to przede wszystkim zrezygnuj z longlife, olej co 30 tysi, zwłaszcza dla BLB to nienajlepsze rozwiązanie, koszty możesz znacząco obniżyć przywożąc np. swoje filtry ale nie żaden filtron tylko Knecht lub Hengst czyli to samo co w pudełkach z logo VW/Audi ale 2 razy taniej

Opublikowano

oznacza to kolego że przejechałeś na oleju 29tyś km... to duży błąd - nawet na LongLife bym tyle nie jeździł...

musisz kupić olej w specyfikacji do DPF 507.00 i zmieniać co 12-15tyś km...

polecane przez nas to:

MOTUL SPECIFIC VW 507.00

Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30

tak samo zmieniać filtr oleju, powietrza i raz na dwie zmiany oleju - kabinowy (koniecznie z aktywnym węglem)... ponieważ paliwko mamy kiepskie - wymieniłbym również filtr paliwa i robił to co jakieś 50tyś km...

tak jak kolega radzi - żaden filtron... do powyższych dorzuciłbym jeszcze MANN na których jeżdżę...

Opublikowano

GRazny - czemu piszesz, że kolega musi kupić kolej o specyfikacji 507.00 do niezbędny do aut z DPFem ? Dlatego, że ostatnio przejechał na swoim oleju 30.000km?

B7 z BLB z 2005r. nie ma DPFa i wystarczy olej o specyfikacji 505.00...

Opublikowano

oznacza to kolego że przejechałeś na oleju 29tyś km... to duży błąd - nawet na LongLife bym tyle nie jeździł...

musisz kupić olej w specyfikacji do DPF 507.00 i zmieniać co 12-15tyś km...

polecane przez nas to:

MOTUL SPECIFIC VW 507.00

Castrol SLX Professional Powerflow VW Longlife III 5W-30

tak samo zmieniać filtr oleju, powietrza i raz na dwie zmiany oleju - kabinowy (koniecznie z aktywnym węglem)... ponieważ paliwko mamy kiepskie - wymieniłbym również filtr paliwa i robił to co jakieś 50tyś km...

tak jak kolega radzi - żaden filtron... do powyższych dorzuciłbym jeszcze MANN na których jeżdżę...

BLB nie ma DPF i wymaga normy 505.01 przy przeglądach co 15 kkm lub LL 504.00/507.00 przy przeglądach co 30 kkm.

Piero 505.01 :cool1:

Opublikowano

Oczywiście Jaro, że 505.01 - taka literóweczka mała! :wink4:

Ja wlałem do siebie MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40 z zamiarem wymiany po 15.000km i jak na razie wszystko super :) Zobaczymy po 15.000km jak to będzie wyglądało...

Opublikowano

Będzie wyglądało dobrze i czysto, a nie jak po Castrolu LL jakby to niemowle jakieś obrobiło w środku :polew:

Opublikowano

Będzie wyglądało dobrze i czysto, a nie jak po Castrolu LL jakby to niemowle jakieś obrobiło w środku :polew:

:polew: Dokładnie, to BLB co widziałem rozebrane w ASO, to moja mała takiej nigdy nie zrobiła...

Opublikowano

rób normlany przeglą, filtr oleju, olej, filtr powietrza i kabinowy zmień na 15 tys z longlife i jazda

Opublikowano

Jaki olej według was jest lepszy jakościowo:

MOTUL 504.00/507.00 5W-30

MOBIL1 ESP Formula 5W-30

Wiem, ze dużo osób decyduje się na MOTUL ponieważ boi się podróbek Mobila - ta kwestie pomińmy ponieważ zakupił bym olej w szwecji w autoryzowanym punkcie sprzedaży.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wszystkie uwagi mam tylko niewiadomą jaki olej Castrol czy Motul?

Opublikowano

Motul :good:

Opublikowano

rzeczywiście brak DPF... głowę bym dał se uciąć... i bym chodził bez głowy :kox: - przepraszam za zamieszanie...

Opublikowano

Castrol jest przeciętny... no powiedzmy - DOBRY (pod warunkiem, że oryginalny), a Motul jest zaj... - czyt. NAJLEPSZY :naughty:

Takie jest moje zdanie i chyba większości użytkowników forum.

GRazny - zdarza się, dobrze, że wszystko się wyjaśniło :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Czy filtr kabinowy też powinien być Knechta, czy wystarczy Filtron?

Opublikowano

Knecht na pewno będzie lepszy a różnica w cenie niewielka.

Co do filtrona to używałem wiele razy w rożnych autach i też było ok, teraz w A4 zazwyczaj knecht lub mann a olej tylko Mobil 1 :good:

Opublikowano

Jestem za MOBIL1 ESP Formula 5W-30 , jeżdzę na nim i po 12 tys. mam połowę stanu na bagnecie, a castrola pił jak smok.