Majer98 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Witam, Panowie sprawdzałem różne posty ale nie znalazłem podobnego. Pacjent to a4 b6 1.9 tdi 2002r AVF skrzynia 6 biegowa. Od około 4 miesięcy coś wyje, na początku wyło od ok 100-120 km/h w górę po przejechaniu około 3-4 tyś. Kilometrów wyje już przy 50km/h. Ciekawe jest to że wyje na każdym biegu tak samo a na dodatek po puszczeniu gazu Wyje jeszcze głośniej... Niekiedy z lewej strony słychać jakby wyło w koło cicho/głośno/cicho/głośno i tak w kółko lecz ten dźwięk zdarza się dosyć rzadko. Biegi w skrzyni wchodzą bardzo dobrze, sprzęgło także i dwumasy nie słychać. Bujanie samochodu na boki podczas jazdy nie eliminuje wycia także wraz z mechanikiem napędzaliśmy raz lewe raz prawe koło i trudno stwierdzić która strona wyje. Panowie wydaje mi się ze to skrzynia, ale chciałem was zapytać co o tym myślicie aaa może komuś trafił się taki sam problem i go rozwiązał. Jestem wdzięczny każdemu który poświecił chwile na przeczytaniu posta i dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Dev Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) jak jezdzisz po rondzie a potem z niego zjezdzasz to cos sie zmienia ? Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Dev
kamil-vag Opublikowano 31 Stycznia 2021 Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Masz skrzynie GBA? Poczytaj, jest na forum, że szumią w niej łożyska... Problem dość znany. Edytowane 31 Stycznia 2021 przez kamil-vag
greg2505 Opublikowano 1 Lutego 2021 Opublikowano 1 Lutego 2021 2002 rok to na 99% GBA,trzeba drugiej skrzyni szukać
Majer98 Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Opublikowano 1 Lutego 2021 19 godzin temu, Dev napisał: jak jezdzisz po rondzie a potem z niego zjezdzasz to cos sie zmienia ? Wydaje mi się ze nic to nie zmienia
greg2505 Opublikowano 1 Lutego 2021 Opublikowano 1 Lutego 2021 Łożyska jeśli wyją w kołach ,to na zakrętach wycie nasila się lub cichnie względem jazdy na wprost,jeśli to nie ma znaczenia to prawdopodobnie skrzynia,możesz sprawdzić jeszcze łożysko wiskozy, te duże w podporze,też głośno wyje jak padnie
Majer98 Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Opublikowano 1 Lutego 2021 3 godziny temu, greg2505 napisał: Łożyska jeśli wyją w kołach ,to na zakrętach wycie nasila się lub cichnie względem jazdy na wprost,jeśli to nie ma znaczenia to prawdopodobnie skrzynia,możesz sprawdzić jeszcze łożysko wiskozy, te duże w podporze,też głośno wyje jak padnie Dzięki za info, sprawdzę
darcun 007 Opublikowano 6 Lutego 2021 Opublikowano 6 Lutego 2021 Mam też auto z 2002 r AVF skrzynia FRL też podobny problem ,posypało się łożysko główne na ataku ,koszt samego łożyska 300 zł
kamil-vag Opublikowano 6 Lutego 2021 Opublikowano 6 Lutego 2021 Dlatego kupuje się skrzynie z B7 JEM, HCK... I problem z głowy.
Lockheedhunter Opublikowano 6 Lutego 2021 Opublikowano 6 Lutego 2021 Podepnę się pod temat Skrzynia GBB Wyje na 4,5,6 biegu po przekroczeniu ok 2500 obrotów wycie ustaje na 1,2,3 nie ma nawet najmniejszego wycia Dodam też, że od samego ruszania przy ok 1500 obrotów auto zaczyna drżeć... Rok temu wymieniałem wał z nową ori podporą wału wtedy było wszystko ok Napęd Quattro - olej w skrzyni jak i w dyfrze wymieniony Mam też na przeszczep cały tylny napęd lecz z automatycznej skrzyni biegów ( nie wiem czy wał podejdzie, jednak oznaczenie dyfra jest takie samo) Jakieś porady? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi