Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Montaż 2 dodatkowych wskaźników - ładowanie + temperatura oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Postanowiłem dołożyć 2 dodatkowe wskażniki. Może komuś przyda sie opis :>

Mój dawca Licznik z benzyny adaptacja do tdi 1z

Potrzebne materiały : 2 liczniki (swój + 2 dodatkowy ze wskaźnikami) albo czujniki temp i ładowania + 1 dioda zwrotna 650-680 Ohm oraz Rezystor 57 Ohm ja wylutowałem z licznika

1 Odkręcamy wszystkie śrubki i wylutowujemy rezystor oraz diodę

32657227.th.jpg

2 odpinamy zaciski

16848608.th.jpg

3 Wyjmujemy wskaźniki ładowanie + temp oleju i wkładamy je do swojego licznika

96492799.th.jpg

4 Wylutowujemy 2 diody smd z licznika dawcy i montujemy je u siebie. Pamiętajcie o polaryzacji

56552236.th.jpg

5 Wlutowujemy rezystor 57 Ohm

71601379.th.jpg

Jeżeli nie macie czarnej wtyczki 4 pinowej w liczniku możecie wyprowadzić sobie 1 przewodzik z wsuwką, lub podpinamy się kabelkiem do kostki licznika w jakies wolne miejsce, jest parę napewno.

6 Wlutowujemy Diodę zwrotną . Sprawdzić kierunek przepływu prądu

60236410.th.jpg

7 Złożyć wszystko i montować :>

dsc1015i.th.jpg

finalvpz.th.jpg

final2woa.th.jpg

Co do podłaczenia czujnika to jeszcze nie dopchałem sie do podstawy filtra ale juz niedługo może też foto jakieś podrzucę

Miłej zabawy

Opublikowano

Witam, Postanowiłem dołożyć 2 dodatkowe wskażniki. Może komuś przyda sie opis :>

Miłej zabawy

super kolego super bede mial to u siebie :) mam dawce itd. :)

opisz koniecznie jak podepniesz czujnik do oliwy :good:

Zeby podpiac czujnik w zaslepke trzeba spiuszczac olej?

:hi:

super opis :good:

EDIT

no i d*pa sraka :(:wallbash::kwasny:

mam liczniki od a6 C5 a tam jest to inaczej rozwiazane lutowane i w ogole :/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam koledzy jestem właśnie w trakcie montażu liczników z pełnym fisem aby podłączyć czujnik trzeba wymontować podstawę chłodnicy oleju i spuścić olej aby się nic nie dostało do układu smarowania tylko powstał mały problem jeśli ktoś wie gdzie znaleźć kabelek do podłączenia czujnika pod liczniki

Opublikowano

a to jeszcze zalezy jaki licznik z fisem montujesz bo jak z bialym podswietleniem po lifcie to czujnik temperatury i poziomu oleju byl w misie

Opublikowano

W moim przypadku nie da się przełożyć z jednego do drugiego. Zależy od licznika, mam licznik jako dawce od anglika z którego wymontowałem brzęczek i termometr a ktory posiada takze dodatkowo temp oleju i napiecia. z tym ze licznik od anglika jest na innej plytce. tam gdzie u mnie kontrolki sa zarowkowe (w srodekowej czesci) u anglika sa diodowe. Takze tez chcialem miec oba dodatkowe zegary jednak nie da sie tego zrobic. chyba ze czegos nie wiem.

Opublikowano

W moim przypadku nie da się przełożyć z jednego do drugiego. Zależy od licznika, mam licznik jako dawce od anglika z którego wymontowałem brzęczek i termometr a ktory posiada takze dodatkowo temp oleju i napiecia. z tym ze licznik od anglika jest na innej plytce. tam gdzie u mnie kontrolki sa zarowkowe (w srodekowej czesci) u anglika sa diodowe. Takze tez chcialem miec oba dodatkowe zegary jednak nie da sie tego zrobic. chyba ze czegos nie wiem.

wrzuc fotki, moze masz licznik od a6? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Mój licznik też był od a6 prawdopodobnie po 98 roku i ja jakos przełożyłem te wskaźniki nawet jest on na foto1

Opublikowano

Mój licznik też był od a6 prawdopodobnie po 98 roku i ja jakos przełożyłem te wskaźniki nawet jest on na foto1

z moim to chyba d00pa bedzie?

fotki:

dscf3315.th.jpg

dscf3316.th.jpg

dscf3317j.th.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Czy jak kupię np takie zegary http://moto.allegro.pl/item739732662_licznik_liczniki_audi_a4_1_8_16v_98r.html i podłącze pod fabryczne kostki to trzeba będzie dodatkowo podłączać czujnik ciśnienia oleju i ładowania?

Opublikowano

na zegarach niema czujnika cisnienia oleju tylko temperatura oleju,musisz kupic zegary od 95r do 97 zeby mialy zolta i niebieska kostke,ladowanie bedzie pokazywalo,a do oleju musisz ciagnac kabel i podpinac czujnik.

Opublikowano

Czyli trzeba dodatkowy czujnik montować? Dzisiaj obejrzałem podstawę filtra oleju i zobaczyłem tam nagwintowany otwór. Czy tam montuje sie ten czujnik?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak kolego w podstawie filtra ja miałem gotową zaślepkę i tam bez problemu podchodzi czujnik. Wiem bo pytałem jednego gościa co na forum pisał o dodatkowym zegarze temp oleju i tam sie wpioł.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

panowie-mam do sprzedania termometr do licznika i nowe ringi na zegary kpl na 4 zegary. foto na priv cena 120 plus kw.

• 4 lata później...
Opublikowano

U mnie było tak że miejsce na czujnik temp. oleju był oryginalnie zaślepiony, a jest kostka do tego czujnika. Wiec kupiłem czujnik i podpiłem go. Oraz zaopatrzyłem sie w Aangielski licznik z 6-ma zegarami.
Pojawił sie taki problem że nie posiadam oryginalnej kostki 4 pinowej do zegara.
Nie wiem pod jaki pin lub kabelek mam się podpiąć w kostkach schowanych w puszcze ze sterownikiem silnika.

Opublikowano

Po pierwsze zrobiłeś niezły odkop, a po drugie te informacje można znaleźć w wątku o wymianie na licznik z fisem.

Kabelek od czujnika temp.oleju jest biały z niebieskim paskiem. Jego początek jest przy czujniku temperatury, natomiast kończy się w puszcze komputera tam gdzie są wszystkie złącza wiązki. Z tego co pamiętam czarna wtyczka, 10pinowa, a sam przewód znajduję się na 4pinie wtyczki - sprawdź wyjmujac wtyczkę i patrząc czy w drugiej części wtyczki na tym samym pinie jest poprowadzony dalej przewód, jeśli nie ma to trzeba poprowadzić do licznika do tej 4 pinowej wtyczki. Patrząc na wtyczkę licznika 4 pinową, to dolny (ostatni) pin jest do podłączenia czujnika (tego przewodu który musisz przeciągnąć). Nie musisz mieć oryginalnej wtyczki, można zastować wtyczki z PC interior-7.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

może ktoś odświerzyć temat ? bo nie ma zdjęć :(