Opublikowano 12 Marca 20215 l witam, mam problem wymieniałem poduszkę skrzyni w aucie i przy ostatniej śrubie się ukręciła, rozwiercić nie idzie, bo została wbita gwiazdka aby wykręcić śrubę, poszła tylko pół obrotu i gwiazdka się złamała, żadnym wiertłem nie idzie przez to się przebić, ma ktoś jakiś pomysł albo orientuje się czy w trójmieście się ktoś tym zajmie? W jednym serwisie zaproponowali mi za 400zł muszą wzywać mobilny serwis, który ma wiertła tytanowe i tylko tak według ich idzie to zrobić.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Autor Próbowałem dospawać na samym początku nakrętkę bo z 2mm śruby w strzępach wystawało, ale ciągle się urywało. Na ten moment to wszystko jest teraz w środku zbite i nie ma opcji dospawania.
Opublikowano 12 Marca 20215 l To chyba zostaje rozwiercić tym porządnym wiertłem i na nowo nagwintować (o rozmiar większy). Niestety złośliwość rzeczy martwych.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Autor Właśnie sęk w tym że tam w środek była wbita gwiazdka i pół śruby się obkręciło i ta gwiazdka pękła, teraz nie idzie żadnym wiertłem tego ruszyć, pękają albo stoją w miejscu.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Dlatego pisałem o bicie a nie o nakrętce,poszukaj jakiegoś t35 i dospawaj.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Tyle że jak schowana to już nie dospawa. Jest jeszcze jedno wyjście. Jeśli otwór jest na wylot to przebijak, młotek i na siłę wybić. Rozwiercić,przegwintować na większy rozmiar i po jabłkach. Gorzej jak nie jest na wylot. Zostaje wezwanie tych "fachowców" z tytanowym wiertłem.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Autor Otwór jest na wylot, na pierwszym zdjęciu widać, aby to wybić to potem można już dać nakrętkę od drugiej strony i skręcić z podkładkami bez gwintowania by poszło,bo ta dziura jest trochę już rozbestwiona. Edytowane 12 Marca 20215 l przez Browiec
Opublikowano 12 Marca 20215 l dobry punktak i rozbijesz tą gwiazdkę. A następnie porządne wiertło a nie gównolit i pójdzie jak wściekłe. szukaj porządne wiertła do nierdzewki z podcięciem na początku. do tego dobrać obroty, nacisk i jechane. jak ładnie trafisz w środek to może uda się bez helicoil'a, jak zjedziesz za bardzo ori gwint wtedy rozwiercasz pod helicoil i wstawiasz sprężynkę i montujesz wszystko na ori śrubę.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Możesz dać nakrętkę samo kontrującą. Ale pytanie czy będzie na nią miejsce. Zgodnie ze sztuką proponuję to po wybiciu rozwiercić i przegwintować.
Opublikowano 12 Marca 20215 l Próbowałeś wykręcić ją jakimś małym przecinakiem/wybijakiem i młotkiem?
Opublikowano 12 Marca 20215 l Kolego najpierw musisz na punktować na środku a później kup sobie wiertło do złamanych gwintowników i wiercisz bez problemu, wiertło jest dosyć drogie ale możesz też spróbować zwykłą widią tylko musisz mieć pilotażowy zagłebnik.