DivaynEays Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 tarcza + docisk + lozyko awx w zestawie to koszt ok 600 zl
JeJu Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 w zestawie to wiem ze taniej, mniejsza o ceny. Interesuje mnie efekt końcowy tak aby uniknąć drgań, a tarcza z BFB/BEX ma te dodatkowe sprężyny tłumiące więc chyba nie zaszkodzi. U mnie nie ślizga się sprzęgło, tylko przy ruszaniu cała buda drży i przy odpuszczaniu sprzegła podczas jazdy i zmiany biegów równiez wpada w mocne drgania. Chciałem zamówic części zanim rozbiorę auto tylko nie wiem czy do koła dwumasowego z AWX pasuje tarcza sprzegła z BFB/BEX i do tego docisk z AWX czyli zestaw nr 2 który wypisałem w poprzednim poście.
przem8 Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Jak masz quattro to musisz mieć tarczę z tlumikami drgan, tyle w temacie więc opcja nr. 2. Kupowałem ostatnio sam dwumas od awx i tarczr bfb i koszt kolejno 980 i 250 zl. Edytowane 30 Marca 2021 przez przem8 1
DivaynEays Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 20 godzin temu, JeJu napisał: w zestawie to wiem ze taniej, mniejsza o ceny. Interesuje mnie efekt końcowy tak aby uniknąć drgań, a tarcza z BFB/BEX ma te dodatkowe sprężyny tłumiące więc chyba nie zaszkodzi. U mnie nie ślizga się sprzęgło, tylko przy ruszaniu cała buda drży i przy odpuszczaniu sprzegła podczas jazdy i zmiany biegów równiez wpada w mocne drgania. Chciałem zamówic części zanim rozbiorę auto tylko nie wiem czy do koła dwumasowego z AWX pasuje tarcza sprzegła z BFB/BEX i do tego docisk z AWX czyli zestaw nr 2 który wypisałem w poprzednim poście. montwalem cale sety z AWX jak i same tarcze/dociski/lozyska do 6BQ/5BQ/6Bós/5Boś i zadnych wibracji nie bylo, natomiast czesc ludzi sie skrazy w przypadku 6BQ, ze u nich sie pojawiaja.
przem8 Opublikowano 31 Marca 2021 Opublikowano 31 Marca 2021 (edytowane) Już każdy wie, że Ty nie miałeś jakimś cudem wibracji na pełnym setupie z awx w hiper mocnych 1.8t ale na forum przewinęło się dużo ludzi, gdzie te problemy były i to zarówno w 5 i 6 bQ. Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora na podstawie swoich cudownych przypadków, bo można kogoś wpakowac na minę, a lepiej w początkowym etapie już zaplanować tarcze z tlumikami drgan w quattro niż zrzucaj po kilka razy skrzynie i narażać się na koszty. Wiem po sobie. Edytowane 31 Marca 2021 przez przem8 3
JeJu Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, jestem już po zmianie sprzegła w B6 1,8t quattro. Wpadł zestaw LUK: dwumasa AWX + śruby (te z dwumasy 1.8T nie pasują), tarcza sprzęgła z BFB/BEX, docisk z AWX, łożysko oporowe BFB/BEX, nowy wysprzęglik SACHS (taki ori siedział) bo przy odkręcaniu górnej sruby skrzyni zjechała mi reka i połamałem oraz nowy czujnik świateł wstecznego HELLA. I teraz tak: Przejechałem już 50 km na tym zestawie, wszystkie drgania jakie występowały przy ruszaniu na półsprzęgle (na starym sprzęgle) teraz już nie wystepują, pedał sprzegła chodzi leciutko, z odpowietrzaniem troche długo mi zeszło, ale jest jakiś mały problem. Stare sprzęgło brało od połowy, a to nowe wystarczy że puszczę minimalnie pedał sprzęgła i auto odrazu rusza. Tak ma być czy jest coś nie halo? Dodam tylko, że jak połozyłem stary zestaw cały z 1.8T obok tego nowego z AWX+tarcza 1.8t to nowy zestaw był ciut niższy czyli łapa i łożysko mają teraz troche dłuzszą drogę na wałku do pokonania. PS. drgań na żadnym biegu nie mam, biegi dobrze wchodzą, stary zestaw sprzegła przejechał ori 304tys km, dwumasa wyrąbana, tarcza zuzyta ale okładzina nie odpadła, docisk sie rozleciał tzn. pękł metal na obwodzie i wytarło rowek w skrzyni (i to był powód otwarcia pacjenta), łożysko wyjechane, czujnik swiatel wstecznego był zuzyty i po wrzuceniu b.wstecznego musiałem gałke dopychać żeby swiata się swieciły. Czas pracy: 5h demontaż, 5h montaż. Robione pierwszy raz. Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez JeJu
przem8 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 U mnie na dwumasie od awx sprzęgło bierze trochę niżej niż na fabrycznym nowym avj było ale na pewno nie jest to od samego dołu.
Rekomendowane odpowiedzi