rafal.85 Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Dzień dobry :-) od jakiegoś czasu walczę (w zasadzie mój mechanik) z 2.0TDi CAGC. Zaczęło się od uczucia "dławienia" na zimnym silniku, przy ok. 40km/h, ale dość szybko to ustępowało i pojawiało się nieregularnie (zwykle po nocnym postoju). Następnie zaobserwowałem falujące obroty i zaczęło telepać budą - błędy: P158800 - zawór magnetyczny łożyska silnika, P201500 - potencjometr klap kolektora ssącego, P106500 - regulacja ciśnienia paliwa. Został wymieniony zawór pompy paliwa i filtr paliwa - obroty były stabilne, ale od czasu do czasu silnik się dławił. Po krótkim czasie pojawił się kolejny check engine (poza świecącą lampką, silnik pracował normalnie) - wymieniony został kolektor ssący wraz z potencjometrem klap, przeczyszczony egr i przepustnica. Incydentalne delikatne dławienie zostało... Wczoraj po krótkim postoju i ruszeniu, auto zaczęło się znowu dość mocno dławić, a zaraz potem intensywnie trząść... Mechanik sugeruje diagnostykę w kierunku wtryskiwaczy. W zeszłym roku wymieniony został rozrząd, poduszki pneumatyczne silnika, serwis olejowy robiony co roku (pomimo niewielkich przebiegów). Uprzejma prośba o porady, bo zaczynam się bać, że wymienię masę części, zanim dojdziemy istoty problemu :/ audi.mp4
slawek_wkc Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 Obstawiał bym zawor na listwie wysokiego ciśnienia. Najlepiej podłączyć kompa i zobaczyc w blokach pomiarowych
rafal.85 Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Opublikowano 22 Marca 2021 Zostawiłem dzisiaj rano auto u mechanika i przekazałem Twoją sugestię - dziękuję. Sam nie mam vcds'a. Dam znać, co wyszło i czy pomogło ;-)
Rekomendowane odpowiedzi