Muskel1 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia 1 godzinę temu, MarcinMarci napisał(a): A myślisz że autel da radę z tymi sterownikami, kumpel ma więc pewnie będę sprawdzał. Nie wiem bo nie używam tego.
MarcinMarci Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) No jednak są różne wersje i kumpla się nie dało. Ostatecznie użyłem obd11. Co tak naprawdę daje zmiana w sterowniku 46? Myślałem że blokuje pilota ale nie widzę różnicy po zakodowaniu. Czyżby to była tylko zbędna informacja o obecności haka dla systemu? Którego w sumie i tak nigdzie sami nie zobaczymy ? Edytowane 8 Kwietnia przez MarcinMarci Literówka
Muskel1 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 11 minut temu, MarcinMarci napisał(a): Czyżby to była tylko zbędna informacja o obecności haka dla systemu? Nie ma czegoś takiego jak zbędne informacje.
MarcinMarci Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia A mogę wiedzieć jeszcze jedno odnośnie kodowania sterownika haka (69). Jest to wymagane? Nie wiem czy mam zostawić jak jest czy zmieniać.
MarcinMarci Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia I jeszcze jedno pytanie. Nikt w sumie o to nie pytał a chciałem potwierdzić. Nie mam virtual kokpitu, tylko ten rozszerzony ekran pomiędzy zegarami. Czy po podłączeniu przyczepki, jedynymi ikonkami są: - informacja o wyłączonych pdc z tyłu - żółty trójkąt na dole licznika - migacze mają dodatkowy znaczek liczby jeden (1) To wszystko?
Muskel1 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia https://a4-klub.pl/topic/496104-kodowanie-haka-w-a4-b9/?do=findComment&comment=5774681
Muskel1 Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia 56 minut temu, MarcinMarci napisał(a): I jeszcze jedno pytanie. Nikt w sumie o to nie pytał a chciałem potwierdzić. Nie mam virtual kokpitu, tylko ten rozszerzony ekran pomiędzy zegarami. Czy po podłączeniu przyczepki, jedynymi ikonkami są: - informacja o wyłączonych pdc z tyłu - żółty trójkąt na dole licznika - migacze mają dodatkowy znaczek liczby jeden (1) To wszystko? Z tego co pamiętam tak. Na ekranie MMI pokazuje jeszcze że jest podpięta przyczepa.
MarcinMarci Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Miał ktoś podobny problem z przyciskiem? Błąd C10E512 Power pivoting trailer hitch button. Zwarcie z B+ Zauważyłem że czasem tak jakby przycisk nie reagował gdy jest ten błąd aktywny. Ostatnio poruszałem wtyczka od przycisku i od sterownika, niby jest już nieaktywny błąd. Ale myślę że zaraz się pojawi. Jak myślicie? Co to może być? Chyba że to chodzi o pivot point na samym sworzniu haka? Jest tam coś takiego?
MarcinMarci Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Dla ciekawych. Szukając informacji o sile Nm do przykręcenia śrub w bagażniku, postanowiłem napisać do Westfalia z takim pytaniem. Finalnie zastosowałem do specyfikacji dla samej śruby z tabeli. Tutaj dla ciekawych co od nich usłyszałem: "Haki holownicze podlegają homologacji po wyprodukowaniu, a także urzędowej rejestracji po montażu w samochodzie. Po zamontowaniu hak staje się integralną częścią pojazdu i zabronione jest przekładanie go do innego. Używane haki oferowane przez szroty na rynku polskim, są demontowane z aut powypadkowych lub zezłomowanych z innych powodów. Haki holownicze z takiego źródła mogą być poważnie uszkodzone, nawet gdy ich wygląd zewnętrzny zdaje się być do zaakceptowania. Najczęstsze i najgroźniejsze uszkodzenia w hakach używanych to: osłabiona kula w wyniku uderzenia w tył pojazdu (kula nie jest skrzywiona) skrzywienie kuli lub belki po uderzeniu w tył pojazdu (nie zawsze zauważalne gołym okiem) korozja spawów i części stalowych (często pokryta warstwą farby przed sprzedażą) uszkodzenia systemu wypinania (grozi samo wypięciem kuli w trakcie używania) brak ważnych elementów konstrukcyjnych brak dokumentacji i tabliczki znamionowej Montaż takiego haka grozi spowodowaniem tragicznego w skutkach wypadku. Jest także nielegalny z powodu niewiadomego pochodzenia i braku dokumentacji. Dodatkowo, podczas wymontowywania haków, wiele ich istotnych elementów konstrukcyjnych zostaje w samochodzie." Tak więc, używany hak jest nielegalny. Nie wiem czy używany samochód też już jest nielegalny?
Muskel1 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Częściowo mają rację odnośnie używanych haków. Jest pewne ryzyko podobnie jak z używanymi autami. Nikt nie demontuje haka ze sprawnego auta i go sprzedaje. Przynajmnie ja nie spotkałem się z takim przypadkiem i nie znam nikogo, kto wymontował i sprzedał hak ze sprawnego pojazdu.
MarcinMarci Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Oczywiście że mają rację, mimo że trochę przesadzili. Ale kto nie sprawdzi ten tak będzie miał. Samochody też powypadkowe sprzedają, powginane Ważne żeby mieć albo fotkę auta z jakiego coś się kupuje, Vin, a już najlepiej nie kupować tak jak napisali: używkę która była pomalowana i pewnie jeszcze odginana w drugą stronę. Sam wolę kupować elektrykę lub jakieś inne rzeczy do aut z uciętymi przewodami, przynajmniej mam większą pewność że sprawne. A co do mojego błędu C10E512. Jeżeli ktoś będzie miał podobny niech sprawdzi kostki, u mnie sprzedawca vaginstall pomylił piny od kostki w sterowniku (kabel, przycisk haka -> sterownik)
wojciech_a4_b9 Opublikowano 22 Kwietnia Autor Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) Cześć! Potrzebuję pomocy z podłączeniem wiązki elektrycznej oraz kodowaniem. Czy jest ktoś z Mazowieckiego chętny do pomocy, oczywiście odpłatnie? Edytowane 22 Kwietnia przez wojciech_a4_b9
lidoo Opublikowano 18 Lipca Opublikowano 18 Lipca Dzień dobry, jeśli ktoś by sie zastanawiał nad montażem haka e. do A4 akurat w moim przypadku do b9 po lifcie to szczerze mogę polecić kolegę Turzol ze Śląska, z naszego forum. Mechaniczne jak i również z programowaniem kolega nie ma najmniejszego problemu. Byłem, montowałem. Szczerze polecam.
Marjan2 Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca Witam wszystkich, Mam mały problem z podłączeniem wiązki elektrycznej. Mianowicie zostały mi kabelki widoczne na zdjęciach i nie do końca wiem gdzie je podpiąć. Czy mógłby mi ktoś pomóc i wskazać miejsce, w którym powinny się znaleźć? Pozdrawiam serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi